Câte calorii are un porumb fiert în funcție de lungimea lui. 3 exemple

câte calorii are un porumb fiert
Foto: keem1201 / pixabay.com

Porumbul – fie el fiert sau copt – este la mare căutare în țara noastră, fiind una dintre gustările preferate ale românilor. Iată câte calorii are un porumb fiert.

Câte calorii are un porumb fiert

Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, 100 de grame de porumb au 86 de calorii.

Însă atunci când mâncăm un porumb fiert nu consumăm fix 100 de grame. Așa că dacă vrem să știm câte calorii am introdus în corp mâncând un porumb fiert avem nevoie de mai multe informații.

Câte calorii are un porumb fiert în funcție de cât de mare este

Iată, așadar, ce cantitate aproximativă de porumb (boabe) conține un știulete:

– un știulete mic, ce are o lungime cuprinsă între 14 și 16,5 cm, conține o cantitate de porumb sub formă de boabe de aproximativ 73 de grame. Prin urmare, un porumb mic fiert are în jur de 63 de calorii.

– un știulete de dimensiuni medii, cu o lungime cuprinsă între 17 și 19 cm, are o cantitate efectivă de porumb de aproximativ 102 grame. Rezultă că un porumb fiert mediu care circa 88 de calorii.

– un porumb mare, cu o lungime de 19,7 – 23 de cm are o cantitate de porumb sub formă de boabe de 143 de grame. Astfel, un porumb de dimensiuni mari are 123 de calorii.

Câte calorii are un porumb fiert – Iată cum arată și lista cu informațiile nutriționale ale porumbului la 100 de grame:

– 3,27 grame de proteine
– 1,35 grame de lipide
– 18,7 grame de carbohidrați
– 6,26 grame de zaharuri
– 2 mg de calciu
– 0,52 mg de fier
– 37 de mg de magneziu
– 89 de mg de fosfor
– 270 de mg de potasiu
– 15 mg de sodiu
– 0,46 mg de zinc
– 6,8 mg de vitamina C
– 0,093 mg de vitamina B-6

Care este istoria porumbului

Porumbul a fost cultivat pentru prima dată de popoarele din sudul Mexicului de astăzi, în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, potrivit Wikipedia.org.

După sosirea europenilor în Americi în secolul al XV-lea, coloniștii spanioli au început să consume porumb, iar exploratorii și negustorii au început să îl transporte peste ocean, în Europa, introducându-l astfel și în dieta europenilor.

Datorită abilității sale de a crește în diferite climate, porumbul s-a răspândit rapid și în restul lumii. La doar câteva decenii după călătoriile lui Columb, porumbul era deja cultivat în Spania, iar apoi s-a răspândit și în Italia, Africa de Vest și în alte părți de pe Glob.

Cât porumb se cultivă la nivel mondial

În prezent, producția totală de porumb la nivel mondial a depășit-o pe cea de grâu sau de orez. Totuși, doar o mică parte din acest porumb este consumat direct de oameni. Cea mai mare parte este folosită pentru a obține combustibil (etanol din porumb), hrană pentru animale, și alte produse precum sirop din porumb, ulei sau băuturi alcoolice precum bourbon whiskey, un tip de whiskey american.

Porumbul este cea mai cultivată cereală din cele două Americi.

În anul 2018, producția totală de porumb din lume a fost de 1,15 miliarde de tone, Statele Unite ale Americii producând 34,2% din total, adică 392,5 milioane de tone. Pe locul doi se află China, țară care a cultivat 22,4% din toal, adică 257,3 milioane de tone. Pe locul trei a fost Brazilia, cu 82,3 milioane de tone.

Urmează Argentina, cu 43,5 milioane de tone, Ucraina, cu 35,8 milioane de tone, Indonezia cu 30,3 milioane de tone, India cu 27,8 milioane de tone, Mexic cu 27,2 milioane de tone și România cu 18,7 milioane de tone (în anul 2018 așadar, România s-a clasat pe locul 9 la nivel mondial la producția de porumb).

Dacă acest articol despre câte calorii are un porumb fiert vi s-a părut util, s-ar putea să vă intereseze:

Câte calorii are brânza de vacă

Câte calorii are cașcavalul

Câte calorii are brânza feta

Câte calorii are o bere

Câte calorii are fasolea

Câte calorii are mazărea

Câte calorii are orezul

Câte calorii are somonul

Câte calorii are humusul

Câte calorii are mămăliga

Câte calorii are ciocolata

Câte calorii au cartofii prăjiți

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.