Câte calorii are o linguriță de zahăr alb sau brun. Ghid cu exemple concrete

câte calorii are o linguriță de zahăr alb brun
Foto: Ulleo / pixabay.com

Folosim zahăr aproape în fiecare zi, fie că îl punem în deserturile pe care le preparăm, fie că ne place să ne bem ceaiul ori cafeaua îndulcită. E bine să știm că zahărul are destul de multe calorii și, deși poate că o singură linguriță nu contează, dacă ele se adună putem să ne îngrășăm. Iată, așadar, câte calorii are o linguriță de zahăr.

Pe piață există mai multe tipuri de zahăr, cel alb și cel brun fiind cele mai cunoscute. Din start, trebuie să știți că zahărul – fie el alb sau brun – are aproximativ același număr de calorii la suta de grame, adică în jur 375-400 de calorii. Dacă vă uitați pe etichetele pachetelor de zahăr veți observa că numărul de calorii la 100 de grame variază puțin de la producător la producător: 405 calorii, 400 de calorii, 398 de calorii, 387 de calorii etc.

Câte calorii are o linguriță de zahăr alb

Potrivit Departamentului de Agricultură din SUA, 100 de grame de zahăr alb, obișnuit, au 387 de calorii. Dacă ținem cont de faptul că o linguriță de zahăr alb, cu vârf, are 8 grame, rezultă că o linguriță de zahăr „plină ochi” are 31 de calorii.

Dacă lingurița nu este cu vârf, ci doar „rasă”, în ea se află aproximativ 5 grame de zahăr. Astfel, o linguriță „rasă” de zahăr alb are 19 calorii.

Câte calorii are o linguriță de zahăr brun

Aceeași sursă – Departamentul de Agricultură din Statele Unite – arată că 100 de grame de zahăr brun au 380 de calorii.

Prin urmare, o linguriță de zahăr brun cu vârf are 30 de calorii, iar o linguriță „rasă” are 19 calorii.

După cum vedeți, diferența dintre zahărul alb și cel brun nu este foarte mare atunci când vine vorba de numărul de calorii. Mai degrabă contează cât de mult „încărcăm” cu zahăr o linguriță. În concluzie, putem spune că o linguriță de zahăr are aproximativ 30 de calorii atunci când e „plină ochi” și 20 de calorii când e „rasă”.

Câte calorii are o lingură de zahăr alb

Faptul că știm câte calorii are o linguriță de zahăr ne ajută atunci când vrem să nu exagerăm cu îndulcirea cafelei sau a ceaiului, însă dacă vrem să gătim o prăjitură care să nu fie prea dulce și să nu îngrașe prea mult, atunci e bine să știm și câte calorii are o lingură de zahăr.

O lingură de zahăr alb, cu vârf, are aproximativ 23 de grame. Astfel, rezultă că o lingură de zahăr alb „plină ochi” are 89 de calorii.

Dacă lingura nu este cu vârf, ci doar „rasă”, în ea se află aproximativ 15 grame de zahăr. O lingură „rasă” de zahăr alb are 58 calorii.

Câte calorii are o lingură de zahăr brun

Dacă 100 de grame de zahăr brun au 380 de calorii, atunci rezultă că o lingură cu vârf de 23 de grame are 87 de calorii, iar o lingură „rasă” de 15 grame are 57 de calorii.

Foto: Ulleo / pixabay.com

Dacă acest articol despre câte calorii are o linguriță de zahăr alb sau brun vi s-a părut util, vă recomandăm să citiți și alte articole de nutriție:

Câte calorii are brânza de vacă

Câte calorii are cașcavalul

Câte calorii are brânza feta

Câte calorii are o bere

Câte calorii are fasolea

Câte calorii are mazărea

Câte calorii are orezul

Câte calorii are somonul

Câte calorii are humusul

Câte calorii are mămăliga

Câte calorii are untul

Câte calorii are un porumb fiert

Câte calorii are un kiwi

Câte calorii are o roșie

Câte calorii are o portocală

Câte calorii are ciocolata

Câte calorii au cartofii prăjiți

Câte calorii are un pahar de lapte

Câte calorii are o mandarină

Câte calorii are o clementină

Câte calorii are apa

Diferența între zahăr alb și brun

Câte calorii are o cafea

Câte calorii are un mic

Câte calorii are o felie de cozonac

Câte calorii are un avocado

Câte calorii are un ou fiert tare

Câte calorii are un măr

Calorii omletă 2 ouă

Câte calorii are o felie de pizza

Câte calorii are o felie de pâine

Câte calorii are o banană