Câte calorii are mămăliga. Simplă, cu brânză, cu smântână sau cu ochiuri

câte calorii are mămăliga
Foto: Kagor / Wikipedia

Mămăliga este unul dintre felurile de mâncare preferate ale românilor, fie că o consumăm cu brânză și smântână sau alături de celebrele sarmale. Iată câte calorii are mămăliga.

În primul rând, e bine să știți că informația potrivit căreia mămăliga are mai puține calorii decât pâinea este, într-adevăr, corectă.

Câte calorii are mămăliga

De fapt, mămăliga are mult mai puține calorii decât pâinea: cam de 3 ori mai puține calorii.

Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, 100 de grame de mămăligă au 70 de calorii. Dacă ținem cont de faptul că 100 de grame de pâine au, de regulă, între 220 și 260 de calorii, rezultă că mămăliga are de 3-4 ori mai puține calorii decât pâinea.

Câte calorii are o porție de mămăligă

Pe de altă parte, deoarece mămăliga este mai densă, tindem să mâncăm o cantitate mai mare de mămăligă la o masă (prin comparație cu pâinea). Poate că nu mâncăm 250 de grame de pâine la o masă (adică echivalentul a 10 felii de pâine), însă este posibil să mâncăm 250 de grame de mămăligă alături de niște sarmale sau de brânză și smântână.

Astfel, dacă vom considera că o porție de mămăligă are 250 de grame, rezultă că ea conține 175 de calorii.

Dacă ea are 300 de grame, o porție de mămăligă va conține 210 calorii.

Câte calorii are mămăliga cu brânză

Dacă vreți să pregătiți mămăligă cu brânză, atunci trebuie să cunoașteți și câte calorii are brânza pe care o folosiți.

Pe piață există o mulțime de sortimente de brânză, dar de obicei mămăliga se face cu telemea de vacă. În funcție de cât de grasă este brânza, numărul de calorii din 100 de grame de telemea poate să varieze destul de mult. Pentru a folosi o medie, putem să considerăm că 100 de grame de telemea de vacă au 300 de calorii.

Prin urmare, dacă veți consuma o porție de mămăligă cu brânză (250 de grame de mămăligă și 100 de grame de brânză), rezultă că porția va avea 475 de calorii.

Câte calorii are mămăliga cu brânză și smântână

Dacă folosiți și smântână, atunci numărul de calorii va fi și mai mare. 50 de grame de smântână cu un procent de grăsime de 15% conțin 80 de calorii, în vreme ce 50 de grame de smântână cu un procent de 12% de grăsime au 65 de calorii.

Rezultă că o porție de mămăligă cu brânză și smântână (250 de grame de mămăligă, 100 de grame de brânză și 50 de grame de smântână) are aproximativ 540-555 de calorii.

Câte calorii are o porție de mămăligă cu brânză și ochiuri

Bineînțeles, pentru mulți mămăliga cu brânză și smântână nu ar avea niciun farmec dacă alături de cele trei ingrediente nu și-ar face loc și două ochiuri.

Acest fel de mâncare (mămăligă cu brânză, smântână și ouă) este destul de întâlnit în meniurile restaurantelor, așa că este bine să știm câte calorii conține.

Deoarece două ouă prăjite au, împreună, 190 de calorii, reiese că o porție de 250 de grame de mămăligă, 100 de grame de brânză și 50 de grame de smântână, cu două ochiuri alături, are în jur de 730-745 de calorii.

Dacă acest articol despre câte calorii are mămăliga vi s-a părut util, s-ar putea să vă intereseze și:

Câte calorii are brânza de oaie

Câte calorii are brânza de capră

Câte calorii are un grapefruit

Câte calorii are brânza de vacă

Câte calorii are cașcavalul

Câte calorii are brânza feta

Câte calorii are o bere

Câte calorii are fasolea

Câte calorii are mazărea

Câte calorii are orezul

Câte calorii are somonul

Câte calorii are humusul

Câte calorii are untul

Câte calorii are ciocolata

Câte calorii au cartofii prăjiți