Ce spune Iohannis despre tragedia de pe Jepii Mici: „Am fost pe un traseu foarte aproape de locul în care s-a întâmplat nenorocirea”

klaus iohannis
Foto: Captură Digi 24

Aflat la summitul NATO de la Washington, din SUA, Klaus Iohannis a fost întrebat de presă cum comentează tragedia petrecută pe traseul turistic Jepii Mici din Munții Bucegi, unde o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs, și ce ar trebui să facă autoritățile pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete.

Președintele a spus că weekendul trecut s-a aflat și el într-o drumeție la munte, foarte aproape de locul în care marți o fată a fost atacată și ucisă de urs.

„Da, cred că s-a ajuns prea departe. Sunt foarte îngrijorat și m-a șocat evenimentul. Sâmbătă am fost eu pe un traseu din Munții Bucegi și după puțin timp să aflu că foarte aproape de locul în care m-am aflat s-a întâmplat această nenorocire. Îmi pare foarte rău pentru victimă și pentru familia ei. Dar îmi pare foarte rău pentru România, fiindcă avem resurse naturale incredibile și nu prea știm să le gestionăm cum trebuie.

Problema cu urșii nu este deloc nouă. Și clasa politică a reacționat de fiecare dată la aceste incidente nefericite doar punctual. Deci este o mare emoție, se convoacă o ședință de Guvern, se discută în Parlament, după care trecem mai departe. Dacă vrem în continuare să avem un turism sănătos în România, trebuie să înțelegem că nu putem să lăsăm oamenii să fie omorâți de animale, cum nu cred că animalele trebuie să fie omorâte doar pentru distracție”, a declarat Iohannis.

„Dar calea de mijloc trebuie găsită și eu sper că de data aceasta cei responsabili să găsească o soluție reală. Este, între timp, evident că avem prea mulți urși, avem prea multe incidente unde oameni sunt răniți sau chiar uciși de urși și nu se poate continua în stilul acesta. Nu sunt nici vânător, nici specialist în materie, dar avem destui, și este cazul să vină cu o soluție legislativă care – sigur – respectă toate normele europene, dar respectă și viața oamenilor. Nu putem să protejăm animale în detrimentul oamenilor”, a mai spus el.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.