Cu nisipul său roz și apa limpede ca oglinda, plaja Elafonisi din sud-vestul extrem al insulei Creta este considerată una dintre cele mai frumoase din Grecia. Foto: Andreea Dogar

Creta, cea mai mare insulă a Greciei, cu cei peste 1.000 de kilometri de coastă și 550 de plaje, este o destinație tot mai căutată de turiștii români. Dacă în 2022 au fost 76.000 de sosiri din România pe aeroporturile din Creta, în 2023 numărul acestora a crescut cu 65%, ajungând la 126.000.

„România e o piață foarte importantă”, a explicat Eleni Vougioukalaki, șefa Departamentului de Turism din Heraklion, Regiunea Creta, în cadrul evenimentului „Be Greek for a Day”, organizat de Choose Greece la București.

Cu o suprafață de peste 8.300 de kilometri pătrați, Creta este și cea mai populată insulă a Greciei, având peste 620.000 de locuitori. Nu este doar o destinație de vară, pentru mare și plajă. Este potrivită și pentru iubitorii de istorie (are numeroase muzee și situri arheologice), cât și pentru pasionații de drumeții în natură.

„Oamenii nu știu cât de mare e Creta. Le spunem mereu: o săptămână e prea puțin ca să vezi Creta. Este foarte diversă. Avem nu doar mare și soare și plajă, ci și munți. Suntem o insulă, dar avem munți înalți. Avem și iarnă, se poate schia”, a precizat Vougioukalaki, și a adăugat că foarte mulți turiști revin în Creta.

Insula Creta – 10 atracții turistice

1. Knossos. Aflat la sud de capitala Heraklion, este unul dintre cele mai importante situri arheologice păstrate din civilizația minoică, prima mare civilizație apărută în Europa. Knossos este dominat de Palatul regelui Minos, unde legendele grecești spun că fusese închis Minotaurul, creatura mitică cu trup de om și cap de taur. Prețul unui bilet este de 11 euro.

creta obiective turistice knossos
Palatul regelui Minos, Knossos. Foto: Andreea Dogar
creta obiective turistice knossos
Sala tronului din palatul minoic de la Knossos. Foto: Andreea Dogar

2. În Heraklion, capitala Cretei, se află o altă atracție turistică perfectă pentru pasionații de istorie, arheologie și artă antică: Muzeul de Arheologie din Heraklion (MAH), unde sunt expuse peste 8.000 de obiecte în săli tematice.

Printre cele mai cunoscute artefacte se numără Zeița cu șerpi, frumoasa frescă reprezentând o femeie minoică, botezată „La Parisienne”, sau fresca ce surprinde un acrobat sărind peste un taur. Prețul unui bilet este de 12 euro. Există și bilete combinate pentru Knossos și MAH ce costă 20 de euro, valabile timp de 3 zile, ce includ câte o vizită la fiecare obiectiv.

creta obiective turistice heraklion
Zeița cu șerpi din Muzeul de Arheologie din Heraklion. Foto: Andreea Dogar
creta obiective turistice heraklion
Exponate din Muzeul de Arheologie din Heraklion. Foto: Andreea Dogar

Dincolo de istorie, capitala Heraklion are numeroase magazine pentru shopping, cafenele cochete și mici piețe cu fântâni arteziene și arbori umbroși unde te poți ascunde de arșița din miezul zilei.

creta obiective turistice heraklion
Piață din centrul orașului Heraklion. Foto: Andreea Dogar
creta obiective turistice heraklion
Fortăreața Koules, numită și Castello a Mare sau Rocca a Mare, a fost construită de venețieni la începutul secolului al XVI-lea. Se află la intrarea în vechiul port din Heraklion. Foto: Andreea Dogar
creta obiective turistice
Prăjitură cu ciocolată servită de o cofetărie din centrul capitalei Heraklion. Foto: Andreea Dogar
creta obiective turistice heraklion
Piață din Heraklion. Foto: Andreea Dogar

3. Elafonisi, cunoscută și drept „plaja cu nisip roz”, este considerată una dintre cele mai frumoase plaje ale Greciei. Se află în sud-vestul extrem al Cretei.

creta obiective turistice plaja elafonisi
Nisipul de pe plaja Elafonisi are nuanțe de roz. Foto: Andreea Dogar
creta obiective turistice plaja elafonisi
Colectarea nisipului roz de pe plajă este interzisă. Foto: Andreea Dogar

Se poate ajunge până acolo cu autocarul, multe agenții de turism oferind excursii de o zi până la celebra plajă (cu pornire din Chania, Heraklion, Hersonissos etc; din Heraklion, de exemplu, prețul pentru excursie era de 50 de euro / persoană în vara anului 2023).

creta obiective turistice plaja elafonisi
Foto: Andreea Dogar
creta obiective turistice plaja elafonisi
Plaja Elafonisi. Foto: Andreea Dogar

Apa este puțin adâncă deoarece marea formează aici o lagună, așa că turiștii pot înainta chiar și 100 de metri prin apă care nu depășește genunchiul.

creta obiective turistice plaja elafonisi
Foto: Andreea Dogar

O parte din plajă este amenajată cu șezlonguri și umbreluțe, însă turiștii pot sta și pe prosop. În vara anului 2023, o umbrelă și două șezlonguri se închiriau cu 20 de euro pe zi.

creta obiective turistice plaja elafonisi
Turiștii traversează o limbă de nisip pentru a ajunge din Creta pe insula Elafonisi. Distanța dintre cele 2 este de aproximativ 250 de metri. Foto: Andreea Dogar

Există și un bar unde se vând băuturi, sucuri și cafele, iar pasionații de sporturi nautice pot face SUP (stand up paddleboarding), marea liniștită din lagună fiind ideală pentru acest sport.

4. Balos. O plajă asemănătoare, unde marea formează tot o lagună cu apă puțin adâncă, limpede precum cristalul, este Balos. Precum la Elafonisi, și aici turiștii pot merge prin apă și pe un banc de nisip pentru a ajunge la insulița din apropiere.

Laguna Balos obiective turistice creta
Laguna Balos. Foto: Mwchalmers / Wikipedia.org

5. Insula Gramvousa se află foarte aproape de Balos, iar de regulă agențiile de turism vând excursii în care se vizitează ambele obiective turistice. Balos și Gramvousa se află în colțul de nord-vest al Cretei. Plajele insuliței Gramvousa sunt scăldate de aceeași apă azurie precum laguna din apropiere. În plus, turiștii pot vizita aici și ruinele unui fort venețian.

creta obiective turistice Gramvousa
Laguna Balos văzută din fortul de pe insulița Gramvousa. Foto: Elena.laps / Wikipedia.org

6. Plaja Preveli. Cunoscută și drept „plaja cu palmieri”, Preveli se află pe coasta de sud a Cretei. Deși nordul insulei are o infrastructură turistică mai dezvoltată, Creta are numeroase atracții turistice și spre interiorul insulei sau pe țărmurile sudice. Una dintre atracțiile de neratat din sud este exotica plajă Preveli, unde palmierii străjuiesc de ambele părți râul Kissano Faraggi, până se varsă în mare. Cu stâncile sale golașe, apa verde a râului și pâlcurile de palmieri, locul te trimite cu gândul la o oază ascunsă în deșert.

7. Chania este al doilea cel mai mare oraș din Creta, după Heraklion. Precum capitala insulei, și Chania este conectată prin zboruri directe de România. Aflat în partea de vest a Cretei, orașul are avantajul de a fi aproape de plaje celebre precum Elafonisi ori Balos. De asemenea, la doar câteva minute de oraș sunt plaje largi, potrivite pentru familii (așa-numita „coastă de aur”).

Dincolo de plaje și mâncare bună, Chania are și o istorie bogată. „Portul venețian este un mozaic perfect de istorie. Chania nu își respinge istoria, o integrează”, a explicat Manolis Ntoukakis, de la Oficiul de Turism pentru Municipalitatea Chania, în cadrul evenimentului „Be Greek for a Day”, organizat la București. A dat ca exemplu o biserică ortodoxă din Chania care a fost anterior moschee otomană, și de la care a fost păstrat minaretul: „Se întâmplă așa pentru că iubim istoria.”

După cum spune Manolis Ntoukakis, „Creta nu e doar mare și soare, ci și cultură, istorie, mâncare bună. E o destinație care poate fi vizitată fără probleme până în octombrie-noiembrie.”

Potrivit reprezentantului grec, Chania este „sigură, curată, bine organizată” și există un festival pentru orice: „Tradiția ne face ceea ce suntem.” De pildă, din iunie până în septembrie, în fiecare zi de marți, locuitori din Chania ies în portul venețian în haine tradiționale și dansează cu turiștii și trecătorii de pe stradă și din piețe.

„La nunțile noastre sunt mii de invitații. Când ne căsătorim oricine vrea poate să vină. Sper să aveți șansa. Dacă veniți în Chania o să vă simțiți bine la o nuntă cretană. Chiar dacă nu te-ai distrat la nunta ta, la nunta asta o să te distrezi.

Veți simți că sunt servicii pentru voi, veți găsi puncte de informare turistice. Suntem ospitalieri. Cel mai bun motiv ca să vizitezi Chania sunt oamenii ei. Felul în care te vom trata și îți vom arăta, ca unui prieten, toate secretele. Sunteți oaspeții noștri, nu clienții noștri”, a mai spus Ntoukakis.

8. Rethymno este unul dintre cele mai bine conservate orașe vechi din Creta. Aflat tot pe coasta de nord a insulei, între capitala Heraklion și Chania, Rethymno este al treilea cel mai mare oraș din Creta. Este o localitate pitorească, plină de taverne, străduțe pietruite și piețe cu palmieri. Orașul vechi a fost construit în cea mai mare parte de Republica Venețiană.

Printre atracțiile sale se numără portul venețian, farul construit în 1830 și fortăreața venețiană în formă de stea construită pe malul mării, ce datează din secolul XVI și oferă o priveliște panoramică asupra orașului și portului.

rethymno creta obiective turistice
Foto: C messier / Wikipedia.org

Aproape de Rethymno se află și Agreco Farms, o fermă tradițională deținută de lanțul hotelier Grecotel, cel mai mare lanț de hoteluri de lux din Grecia, unde turiștii pot lua masa la tavernă și pot vizita totodată domeniul întins pe 4 hectare pentru a vedea cum sunt cultivate produsele organice folosite la prepararea delicioaselor mâncăruri cretane.

Ferma cuprinde o vie, plantații de măslini, o presă unde se obține ulei de măsline, stupi de albine, o grădină de legume, o lăptărie, o moară de apă, o distilerie de vin și una de rachiu (numit „tsikoudia” sau „raki”), precum și un cuptor pe lemne. De asemenea, există și o mică grădină zoologică, ateliere, case de oaspeți, o biserică, pivnițe pentru vin și magazine de unde turiștii pot cumpăra produse locale.

La taverna fermei vizitatorii pot încerca un meniu bogat cu 6 feluri de mâncare cretană, bazat pe produsele organice de la fermă.

rethymno creta obiective turistice
Agreco Farms. Foto: agreco.gr

9. Cheile Samaria, aflate în partea de sud-vest a insulei, reprezintă o altă atracție turistică majoră din Creta. Cu o lungime de 16 kilometri, Samaria este unul dintre cele mai lungi defileuri din Europa și totodată rezervație a biosferei înscrisă în Patrimoniul UNESCO.

Agenții de turism precum Kalamaki din Creta oferă excursii de o zi în care turiștii pasionați de drumeții pot traversa cheile pe jos. Traseul montan se parcurge în aproximativ de 5 ore, dar durata poate varia în funcție de condiția fizică a fiecăruia.

Cheile Samaria au fost săpate în stâncă de un mic râu care curge între Munții Albi (Lefka Ori) și Muntele Volakis. Defileul pornește de la o altitudine de 1.250 de metri în partea de nord și coboară până la mare, terminându-se pe țărmul Mării Libiei, în micul sat Agia Roumeli.

Cea mai cunoscută parte a defileului sunt Porțile de Fier, unde cheile se îngustează până la doar 4 metri între pereții verticali înalți de 300 de metri. Samaria a devenit parc național în 1962, fiind și un refugiu pentru kri-kri (caprele cretane). În zonă defileului există multe alte specii endemice de flori și păsări.

Dincolo de Cheile Samaria, pasionații de natură pot vizita și o altă rezervație a biosferei din Creta (Asterousia), și se pot bucura de cele 3 lanțuri muntoase ale insulei, unde pot face călărie, trekking, escaladă, plimbări cu bicicleta sau pot merge în canoe. Creta are 60 de vârfuri peste 2.000 de metri altitudine, cel mai înalt având 2.456 de metri, așa că este și o destinație pentru pasionații de schi. De asemenea, există peste 400 de văi și defileuri (dintre care 90 de defileuri tehnice).

10. Seara cretană este o altă activitate preferată de turiștii care ajung în Creta. Numeroase agenții de turism oferă pachete care includ transportul până în micuțele sate tradiționale cretane, cina, dansurile populare, muzica și spectacolul pus în scenă de gazde.

creta obiective turistice seară cretană
Seara cretană include dansuri tradiționale și muzică grecească. Foto: Andreea Dogar
creta obiective turistice seară cretană
Foto: Andreea Dogar
creta obiective turistice seară cretană
Foto: Andreea Dogar

Seara cretană ilustrează, poate, cel mai bine, legenda grecească ce spune că orice străin ar veni la ușa ta, trebuie primit bine deoarece poate fi Zeus îmbrăcat în haine de muritor care te pune la încercare. De altfel, cuvântul grecesc pentru „ospitalitate” este „philoxenia”, care chiar asta înseamnă: dragoste și prietenie față de străini.

„Avem asta în ADN-ul nostru, să îl primim bine pe oaspete”, a conchis Eleni Vougioukalaki.

creta obiective turistice hersonissos
Foto: Andreea Dogar

Dacă v-a plăcut acest articol v-ar putea interesa și: Chios, insula „aurului” limpede ca lacrima. Grecia tihnită, departe de lumea dezlănțuită

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.