Câte calorii are un kiwi, micul fruct exotic originar din China

câte calorii are un kiwi
Foto: AliceKeyStudio / pixabay.com

Dacă vă plac fructele exotice și vreți să fiți la curent și cu numărul de calorii din ele, din acest articol veți afla câte calorii are un kiwi.

Câte calorii are un kiwi

Potrivit Departamentului de Agricultură din Statele Unite, 100 de grame de kiwi au 61 de calorii.

Însă, conform aceleiași surse, un fruct de kiwi este mai mic și cântărește, în mediu, 69 de grame. Prin urmare, un kiwi are aproximativ 42 de calorii.

Câte calorii are un kiwi – o felie

Iar o felie de kiwi, de circa 7 grame, are în jur de 4-5 calorii.

Iată cum arată și tabelul cu informațiile nutriționale despre kiwi; 100 de grame din acest fruct conțin:

– 1,14 grame de proteine
– 0,52 grame de lipide
– 14,66 grame de carbohidrați
– 8,99 grame de zaharuri
– 34 de mg de calciu
– 0,31 mg de fier
– 17 mg de magneziu
– 34 mg de fosfor
– 312 mg de potasiu
– 3 mg de sodiu
– 0,14 mg de zinc
– 92,7 mg de vitamina C
– 0,063 mg de vitamina B-6

Care este istoria fructului de kiwi

Fructul de kiwi își are originea în China centrală și de est. Prima descriere a fructului de kiwi păstrată în documentele istorice datează din secolul al XII-lea, din timpul dinastiei Song din China, potrivit Wikipedia.org.

La începutul secolului al XX-lea, cultivarea acestui fruct s-a răspândit din China în Noua Zeelandă, unde kiwi a început să fie cultivat în scop comercial. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, exoticul fruct a devenit tot mai popular printre soldații britanici și americani staționați în Noua Zeelandă așa că, după război, fructul a început să fie exportat, mai întâi în Marea Britanie, iar apoi în California, SUA, în anii ’60.

În anii ’80, și alte țări în afară de Noua Zeelandă au început să cultive și să exporte kiwi. În Italia, infrastructura folosită pentru producerea strugurilor a fost adaptată pentru cultivarea de kiwi.

Cât este producția mondială de kiwi

Ca în cazul multor altor fructe, China este cel mai mare producător de kiwi din lume. În anul 2017, producția globală de kiwi a fost de 4,04 milioane de tone, chinezii fiind cei care au obținut 50% din această producție, adică 2,02 milioane de tone. În China, fructul este cultivat în special în zona muntoasă din amontele râului Yangtze, precum și în provincia Sichuan.

Pe locul doi se află Italia, cu 541.000 de tone, iar pe trei Noua Zeelandă, cu 411.000 de tone. Urmează Iranul, cu 311.000 de tone de kiwi, și Chile cu 224.000 de tone.

Cum se consumă fructul de kiwi

Un kiwi poate fi consumat crud, folosit în prăjituri, sau se pot face sucuri din el. De asemenea, poate fi folosit ca ornament. Feliile de kiwi sunt deja celebre pentru faptul că sunt folosite în ornarea prăjiturii Pavlova.

E important de știut că actinidaina, un tip de enzimă care se regăsește în kiwi, dar și în alte fructe precum mango, papaya, ananas sau banană, le poate cauza alergii anumitor persoane, inclusiv copiilor. Cele mai frecvente simptome pentru alergia la actinidaină sunt mâncărimile neplăcute și durerile în gură. Respirația șuierătoare este cel mai comun simptom sever. Se poate ajunge și la șoc anafilactic.

Dacă acest articol despre câte calorii are un kiwi vi s-a părut util, v-ar putea interesa și alte articole pe aceeași temă:

Câte calorii are brânza de vacă

Câte calorii are cașcavalul

Câte calorii are brânza feta

Câte calorii are o bere

Câte calorii are fasolea

Câte calorii are mazărea

Câte calorii are orezul

Câte calorii are somonul

Câte calorii are humusul

Câte calorii are mămăliga

Câte calorii are ciocolata

Câte calorii au cartofii prăjiți

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.