Câte calorii are un avocado, fructul care a cucerit lumea

Câte calorii are un avocado FOTO: GerDukes/Pixabay.com
Câte calorii are un avocado FOTO: GerDukes/Pixabay.com

De câțiva ani, avocado și-a câștigat și în România faima de care se bucura în multe țări din lume. În Statele Unite, de exemplu, avocado este un ingredient important în rețete. Mulți se întreabă câte calorii are un avocado?

Dar mai întâi să vedem de ce este atât de căutat acest fruct. Nutriționiștii spun că avocado este bogat în mai mulți nutrienți. Institutul Național de Sănătate Publică din Statele Unite ale Americii a publicat un studiu cu privire la conținutul pe care îl are un avocado.

Astfel, 100 de grame de avocado conțin, pe lângă apă și alte substanțe: 1,96 grame de proteine, 15,4 grame lipide, 8,64 de grame de carbohidrați, 6,8 grame fibre, 13 mg Calciu, 29 mg Magneziu, 54 mg Fosfor, 8 mg Sodiu sau 0,68 mg Zinc. În ceea ce privește vitaminele, în 100 de grame de avocado se regăsesc: 8,80 mg de Vitamina C, 0,29mg Vitamina B 6, Vitamina E – 1,97 mg. De asemenea, nu conține deloc colesterol.

Unii nutriționiști recomandă avocado ca ingredient în timpul curelor de slăbire pentru că ar accelera metabolismul și ar ajuta organismul în controlul de grăsimi din sânge. Însă, trebuie precizat că un consum excesiv poate avea un efect invers, de îngrășare.

Câte calorii conține avocado?

Un fruct de avocado întreg are aproximativ 130 de grame. Însă, cei care se întreabă câte calorii are un avocado, trebuie să știe că la 100 grame are 167 de calorii.

În ceea ce privește rețetele cu avocado, trebuie precizat că este un ingredient care poate fi inclus atât în rețete sărate, dar și dulci sau condimentate. De asemenea, poate fi condumat atât crud, cât și preparat termic.

Poate cea mai cunoscută rețetă cu avocado este guacamole, un sos care se poate pune ca garnitură pentru mai multe preparate. Avocado se pisează într-un mojar până se obține o pastă omogenă, apoi se adaugă un cățel de usturoi, ceapă roși, chili verde, zeama de la o lămâie, sare și piper.

Se mai poate pune și coriandru tocat fin, roșii fără pieliță sau pastă de roșie. Însă trebuie precizat că în unele țări, în combinație cu roșiile se numește salsa. De asemenea, în Mexic, sosul guacamole se prepară doar din fructul de avocado pisat, la care se mai poate adăuga lapte sau smântână.

Avocado provoacă și daune

Pentru că există o cerere foarte mare la nivel mondial, în țări precum Mexic au început să se defrișeze ilegal păduri întregi de pin pentru a le face loc arborilor de avocado. Iar asta nu e singura problemă. Acești arbori au nevoie și de multă apă. În apropierea plantațiilor au secat râurile lăsând fără resurse de apă localități, iar ceilalți agricultori, care au alte tipuri de plantații au dat faliment.

Mai mult, cartelurile care se ocupă în Mexic de droguri, au observat potențialul economic și s-au implicat în achiziția de terenuri mari pentru a cultiva avocado, iar micii producători au fost eliminați din afaceri.

Planta ar avea origini din Peru. Poate crește până la 25 de metri. Nu are o perioadă exactă în care se coc fructele și astfel pot fi consumate în orice anotimp al anului în țări precum Mexic, chile, Republica Dominicană sau Peru. Se înmulțește prin semințe și prin butași. De asemenea, planta de avocado poate fi folosită și ca o plantă decorativă de interior.

Afacerea cu Avocado este una profitabilă în țările tropicale sărace deoarece avocado se exportă în toată lumea, fiind un fruct cu multe utilizări și foarte sănătos. Țăranii locali din țările sărace obțin un profit mic de circa 20-30% din cultivarea acestei plante, fiind însă destul pentru un necesar mic al familiei.

Însă în statele mai mari și civilizate precum California, se obține un profit uriaș adus statului de aproximativ 70-80%. Avocado devine încet-încet un fruct din ce în ce mai cultivat și mai apreciat în statele europene.

Vă recomandăm și:

Câte calorii are brânza de oaie

Câte calorii are brânza de capră

Câte calorii are un grapefruit

Câte calorii are brânza de vacă

Câte calorii are cașcavalul

Câte calorii are brânza feta

Câte calorii are o bere

Câte calorii are fasolea

Câte calorii are mazărea

Câte calorii are orezul

Câte calorii are somonul

Câte calorii are humusul

Câte calorii are mămăliga

Câte calorii are untul

Câte calorii are un porumb fiert

Câte calorii are un kiwi

Câte calorii are o roșie

Câte calorii are o portocală

Câte calorii are ciocolata

Câte calorii au cartofii prăjiți

Câte calorii are un pahar de lapte

Câte calorii are o mandarină

Câte calorii are o clementină

Câte calorii are apa

Câte calorii are orezul