Câte calorii are brânza feta, delicioasa gustare grecească din lapte de oaie

câte calorii are brânza feta
Foto: DanaTentis / pixabay.com

Brânza feta este una dintre cele mai populare tipuri de brânză. Și, dacă o consumăm destul de frecvent, e bine să știm câte calorii are brânza feta.

Iată câte calorii are brânza feta:

– Brânza feta de oaie și capră de la Olympus, la pachet de 200 de grame, conține 276 de calorii la 100 de grame
– Brânza feta D.O.P. de la AB, la cutie de 400 de grame, conține 308 calorii la 100 de grame
– Brânza bio feta de la Andechser Natur, la pachet de 180 de grame, are 280 de calorii la 100 de grame
– Brânza grecească Feta de la President, la pachet de 150 de grame, conține 270 de calorii la 100 de grame

Câte calorii are brânza feta

Așadar, brânza feta are, de regulă, în jur de 270-300 de calorii la 100 de grame. Este un număr foarte mare de calorii, așa că dacă vreți să vă mențineți greutatea nu e bine să exagerați cu acest tip de brânză.

Ce este brânza feta

Feta este un tip de brânză grecească maturată în apă sărată, într-un container închis ermetic sau semi-permeabil. Ea se face din caș, o substanță albă și moale care se formează atunci când laptele se acrește, și care este folosită ca bază pentru brânză, potrivit Wikipedia.org. Pentru feta se folosește lapte de oaie sau un amestec de lapte de oaie și de capră.

Brânza feta are, de regulă, o textură mai granulată decât alte tipuri de brânză. Feta este consideată o brânză de masă, fiind folosită în celebrele salate grecești, dar și în produse de patiserie tipic grecești: spanakopita (plăcintă cu spanac) și tyropita (plăcintă cu brânză).

câte calorii are brânza feta
Foto: TheAndrasBarta / pixabay.com

Adesea, brânza feta este consumată cu ulei de măsline și măsline, și este stropită cu ierburi aromatice precum oregano. Ea mai poate fi consumată și gătită (adesea pusă pe grătar), sau ca în sandvișuri și în omlete.

Începând din anul 2002, brânza feta este un produs protejat în Uniunea Europeană. Potrivit legislației din UE, doar acele tipuri de brânză produse într-un mod tradițional în anumite zone din Grecia, și care sunt făcute din lapte de oaie sau dintr-un amestec de lapte de oaie și nu mai mult de 30% lapte de capră din aceeași zonă – pot fi numite brânzeturi feta.

Istoria brânzei feta

Deși existența brânzei făcute din lapte de oaie sau de capră este documentată în Grecia încă din secolul al VIII-lea î.Hr., iar ea era consumată pe scară largă în Grecia Antică, brânza feta apare pentru prima dată în perioada bizantină, sub numele prósphatos (care înseamnă recent sau proaspăt în greacă), fiind produsă la acea dată de locuitorii din Insula Creta. La finalul secolului al XV-lea, Pietro Casola, un vizitator italian în Candia, a descris procesul de fabricare a brânzei feta, precum și modul în care aceasta era depozitată în apă sărată.

De unde vine numele de feta?

Cuvântul grecesc feta vine din cuvântul italian fetta, care înseamnă felie, și care la rândul său este derivat din cuvântul latin offa (care înseamnă o bucată).

Câte calorii are brânza feta și ce alte valori nutriționale, potrivit Departamentului de Agricultură din SUA (valorile sunt pentru 100 de grame de brânză feta):

– 265 de calorii
– 14,21 grame de proteine
– 21,28 grame lipide
– 4,09 grame de carbohidrați
– 4.09 grame de zaharuri
– 493 mg de calciu
– 0,65 mg de fier
– 19 mg de magneziu
– 337 mg de fosfor
– 62 de mg potasiu
– 917 mg de sodiu
– 2,88 mg de zinc
– 0,154 mg de vitamina B1
– 0,844 mg de vitamina B2
– 0,991 mg de vitamina B3
– 0,424 mg de vitamina B6
– 0,18 mg de vitamina E
– 14,946 g de acizi grași saturați
– 4,623 grame de acizi grași mononesaturați
– 0,591 grame de acizi grași polinesaturați
– 89 mg de colesterol

Dacă acest articol despre câte calorii are brânza feta vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Câte calorii are brânza de vacă

Câte calorii are cașcavalul

Câte calorii are mămăliga

Câte calorii are ciocolata

Câte calorii au cartofii prăjiți

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.