Ce înseamnă un an lumină. Distanțele fabuloase din Univers explicate

ce înseamnă un an lumină
Foto: Free-Photos / pixabay.com

Dacă ați întâlnit de-a lungul timpului formula „an lumină” și nu ați știut la ce se referă exact, atunci acest articol vă va lămuri ce înseamnă un an lumină.

Poate că atunci când ați auzit pentru prima dată expresia „an lumină” v-ați gândit la o unitate de măsurare a timpului. Însă, contrar felului în care sună, expresia se referă la o unitate de măsurare a distanței.

Ce înseamnă un an lumină – definiție

 

Așa cum este definit de Uniunea Astronomică Internațională, un an lumină reprezintă distanța pe care lumina o parcurge în vid într-un an iulian (365,25 de zile).

Așadar, un an lumină este o unitate de măsură folosită pentru a exprima distanțele astronomice. Un an lumină este egal cu 9,46 x 10¹² km, adică 9,46 de trilioane de kilometri (un trilion este egal cu 1.000 de miliarde).

Prin urmare, într-un an, lumina parcurge 9,46 de trilioane de kilometri.

Când vine vorba de a exprima în metri ce înseamnă un an lumină, vom obține un număr uriaș. Mai exact, exprimat în metri, un an lumină este egal cu 9.460.730.472.580.800 de metri. Totodată, un an lumină este egal cu 63.241,077 unități astronomice (o unitate astronomică este egală cu distanța de la Pământ la Soare, fiind așadar de aproximativ 150 de milioane de kilometri).

Când a apărut anul lumină ca unitate de măsură

 

Unitatea de măsură an lumină a apărut la câțiva ani după prima măsurare de succes a distanței până la o altă stea în afară de Soare. În anul 1838, Friedrich Bessel a măsurat distanța până la steaua 61 Cygni. La acea dată, cea mai mare unitate pentru a exprima distanțele din Cosmos era unitatea astronomică. Bessel a calculat distanța până la Cygni și a obținut numărul de 660.000 de unități astronomice. Apoi, el a scris în lucrarea sa că lumina va parcurge această distanță în 10,3 ani.

Potrivit Wikipedia.org, astronomul s-a gândit că cititorii săi vor aprecia imaginea mentală a traversării spațiului de către lumină, însă nu a folosit expresia an lumină ca unitate, unul dintre motive fiind acela că viteza luminii nu era încă determinată precis în 1838. Ea a fost recalculată în 1849 și în 1862.

Anul lumină ca unitate de măsură a apărut pentru prima dată într-un articol german de popularizare științifică scris de Otto Ule. El a explicat „ciudățenia” unei unități de măsură a distanței care conține cuvântul an comparând conceptul de an lumină cu distanța pe care o parcurgem într-o oră de mers.

Cât de mari sunt galaxiile

 

Deși la ora actuală oamenii de știință preferă să folosească unitatea de măsură numită parsec (egală cu aproximativ 3,26 ani lumină), anul lumină a devenit extrem de popular în întreaga lume și este folosit pentru a exprima o multitudine de distanțe.

De pildă, galaxiile însele au diametre ce se întind pe distanțe cuprinse între câteva mii și câteva sute de mii de ani lumină. La rândul lor, galaxiile sau roiurile de galaxii sunt separate între ele de distanțe de milioane de ani lumină.

Ce înseamnă un an lumină și câteva informații interesante:

 

– Lumina Soarelui reflectată de suprafața Lunii ajunge la suprafața Pământului în 1,2-1,3 secunde (în atât timp traversează distanța de 350.000 – 400.000 de kilometri de la Pământ la Lună);

– Lumina traversează o unitate astronomică (distanța de la Pământ la Soare, de 150 de milioane de kilometri) în 499 de secunde (sau 8,32 minute);

– Cea mai îndepărtată sondă spațială, Voyager 1, se afla la aproximativ de 20 ore-lumină de Terra în octombrie 2018. Luând în calcul viteza sa actuală de 17 km/secundă, ea va parcurge un an lumină în 17.500 de ani. La data de 12 septembrie 2013 cercetătorii de la NASA au anunțat că Voyager 1 a devenit primul obiect făcut de om care a părăsit Sistemul Solar;

– Cea mai apropiată stea de Pământ, cu excepția Soarelui, este Proxima Centauri. Ea se află la 4,22 ani lumină de noi;

– A0620-00, cea mai apropiată gaură neagră de Pământ, se află la 3.000 de ani lumină distanță de Pământ;

Ce înseamnă un an lumină și care e distanța până la diferite obiecte din spațiu

 

– Centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, se află la aproximativ 26.000 de ani lumină distanță de Terra;

– Calea Lactee are un diametru de circa 100.000 de ani lumină;

– Luând în calcul ce înseamnă un an lumină și calculând distanța până la galaxia Andromeda, cea mai apropiată galaxie de Calea Lactee, rezultă că aceasta se află la 2,5 milioane de ani lumină de noi;

– Roiul Virgo, cel mai apropiat roi de galaxii, se află la 59 de milioane de ani lumină de noi;

– 3C 273, unul dintre cei mai luminoși quasari (nuclee de galaxii), se află la 2,4 miliarde de ani lumină de noi;

– Distanța de la Pământ până la marginea Universului observabil este de 45,7 miliarde de ani lumină în orice direcție.

Foto: Free-Photos / pixabay.com

V-ar putea interesa și:

Locuri de vizitat primăvara în România

Vroiam sau voiam – cum e corect?

Care este cel mai mare continent

Angajarea răspunderii Guvernului

Eclipsă totală de Soare

Ce este lumina

Ce este o ordonanță de urgență

Ce este sindromul Asperger

Ce sunt celulele stem și la ce ajută

Ce rol are ficatul

Tensiunea arterială normală

Ce înseamnă autism

Eclipsă totală Lună

Materia întunecată

Ordinea planetelor de la Soare

Cel mai lung cuvânt din lume

Care este cea mai mare planetă

Planetele Sistemului Solar

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.