Praful saharian a ajuns și în Grecia. Cer galben-portocaliu deasupra Atenei

atena praf saharian
Foto: Captură Facebook Conie Cuenta Andal

Praful saharian a ajuns nu doar în România, ci și în alte țări din sud-estul Europei. În Grecia, norii de praf saharian au acoperit Atena și au colorat cerul în galben-portocaliu, transmite „The Guardian”.

Autoritățile din Grecia au avertizat că praful saharian poate reduce lumina soarelui și vizibilitatea, iar creșterea concentrației de particule fine din aer (PM) prezintă riscuri pentru sănătate.

Este unul dintre cele mai grave astfel de episoade care au lovit țara din 2018, au declarat oficialii.

„Este unul dintre cele mai grave episoade cu praf și nisip din Sahara din 21-22 martie 2018, când norii au acoperit în special insula Creta”, a declarat Kostas Lagouvardos, director de cercetare meteorologică la Observatorul din Atena.

Sahara eliberează între 60 și 200 de milioane de tone de praf mineral pe an. Cele mai mari particule cad rapid înapoi pe pământ, însă cele mai mici pot parcurge mii de kilometri, ajungând în toată Europa.

Serviciul meteorologic din Grecia a anunțat că cerul va începe să se limpezească de miercuri.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.