Cea mai apropiată planetă de Soare și povestea ei tumultuoasă

cea mai apropiată planetă de soare mercur
Mercur. NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington - NASA/JPL

Dacă vă întrebați care este cea mai apropiată planetă de Soare, steaua aflată în centrul sistemului nostru solar, acest articol vă va oferi răspunsul.

Cea mai apropiată planetă de Soare este Mercur.

Concret, ordinea planetelor pornind de la Soare spre marginile Sistemului Solar este următoarea: Mercur, Venus, Pământ (Terra este așadar a treia planetă de la Soare), Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun.

Mercur este o planetă foarte interesantă. A fost denumită astfel după Mercur, un zeu ce era considerat mesagerul zeilor în mitologia romană. Este cea mai mică plantă din Sistemul Solar (de câțiva ani, Pluto a fost retrogradat, nemaifiind considerat planetă, ci planetoid), având o rază ecuatorială de 2.439 de kilometri (față de 6.371 de kilometri, cât este raza Pământului).

Cât durează un an pe cea mai apropiată planetă de Soare

 

Un an pe Mercur durează doar 88 de zile (atât îi ia planetei pentru a realiza o rotație completă în jurul Soarelui).

Deoarece este atât de aproape de Soare (distanța dintre Mercur și Soare variază între 46.000.000 și 70.000.000 de kilometri; pentru comparație distanța dintre Pământ și Soare este de 149.000.000 de kilometri), Mercur nu poate fi văzut decât la vest, după apus, sau la est, înainte de răsărit. În aceste intervale de timp planeta poate fi văzută ca un obiect strălucitor asemănător unei stele, însă de regulă Mercur este mult mai greu de observat decât Venus, potrivit Wikipedia.org.

Mercur și povestea craterelor sale

 

Suprafața sa este plină de cratere, fiind asemănătoare din acest punct de vedere cu cea a Lunii, ceea ce indică faptul că planeta este geologic inactivă de miliarde de ani. Oamenii de știință cred că Mercur a fost puternic lovit de comete și asteroizi în timpul, precum și imediat după formarea sa, în urmă cu 4,6 miliarde de ani. Așa s-au format craterele de pe suprafața sa, care sunt răspândite pe întreaga planetă. Acest „bombardament” a fost facilitat de faptul că Mercur nu are o atmosferă care să încetinească sau să oprească asteroizii sau meteoriții.

Cel mai mare crater de pe Mercur este cu adevărat uriaș, fiind totodată și unul dintre cele mai mari din Sistemul Solar. Se numește Caloris Basin și are un diametru de 1.550 de kilometri (pentru comparație, distanța de la Giurgiu la Sighetu Marmației este de aproape 700 de kilometri). Impactul care a creat Caloris Basin a fost atât de puternic încât a produs erupții de lavă și a dus la apariția unui inel concentric înalt de 2 kilometri care înconjoară craterul (practic, un lanț muntos).

Cea mai apropiată planetă de Soare: variații uriașe de temperatură

 

Deoarece nu are aproape deloc atmosferă care să rețină căldura, temperatura de la suprafața planetei variază extrem de mult: de la -173 de grade Celsius noaptea la 427 de grade Celsius ziua în regiunile ecuatoriale.

Mercur este una dintre cele patru planete telurice din Sistemul Solar (acestea sunt Mercur, Venus, Pământul și Marte). Spre deosebire de planetele gazoase, planetele telurice sunt compuse din roci și din metale și au, în general, trei învelișuri concentrice: miez sau nucleu, manta și scoarță sau crustă.

Mercur este alcătuită în procent de 70% din metale și de 30% din silicat.

Din ce se cunoaște până acum, Mercur nu are sateliți naturali.

Până acum, două sonde spațiale au vizitat planeta Mercur. Mariner 10 a trecut pe lângă Mercur în 1974, iar apoi în 1975, iar MESSENGER, lansată în anul 2004, a făcut peste 4.000 de rotații în jurul planetei înainte de a rămâne fără combustibil. Pe 30 aprilie 2015 MESSENGER s-a prăbușit pe suprafața planetei.

Explorarea planetei nu s-a încheiat încă. O nouă sondă spațială, BepiColombo, urmează să ajungă la Mercur în anul 2025.

V-ar putea interesa și alte articole de cultură generală:

Care este cel mai mare continent

Vroiam sau voiam – cum e corect?

Angajarea răspunderii Guvernului

Locuri de vizitat primăvara în România

Eclipsă totală de Soare

Ce este lumina

Ce este o ordonanță de urgență

Ce este sindromul Asperger

Ce sunt celulele stem și la ce ajută

Ce rol are ficatul

Tensiunea arterială normală

Ce înseamnă autism

Eclipsă totală Lună

Ce înseamnă un an lumină

Materia întunecată

Ordinea planetelor de la Soare

Cele mai frumoase flori din lume

Care este pulsul normal

Cea mai sigură mașină

Cel mai lung cuvânt din lume

Care este cea mai mare planetă

Planetele Sistemului Solar

Câte zile are un an

Vise sau visuri – cum e corect?

Câte județe are România

Cel mai lung fluviu din Europa

Cel mai mare aeroport din Europa

Cel mai mare aeroport din lume

Cel mai mare oraș din lume

Cea mai înaltă clădire din lume

Câte țări sunt în Europa

Câte țări sunt în lume

Câte continente sunt

Cea mai mare țară din lume

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.