Planetele Sistemului Solar. Cele 8 corpuri cerești și povestea lor

planetele sistemului solar
Distanțele dintre planetele Sistemului Solar nu sunt reprezentate la scară în această imagine. Foto: WP / Wikipedia.org

Planetele Sistemului Solar din care facem parte sunt, pornind de la Soare: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun.

Prin urmare, în Sistemul nostru Solar sunt 8 planete. Până de curând și Pluto era considerată planetă, însă noile date obținute de oamenii de știință au arătat că în Sistemul Solar există și alte corpuri cerești similare. Aceste obiecte – inclusiv Pluto – sunt considerate planete pitice.

Potrivit definiției propuse de Uniunea Internațională Astronomică, una dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un corp ceresc pentru a fi considerat planetă este să își fi „curățat” regiunea din zona orbitei sale de alte obiecte, adică să fi devenit corpul dominant pe orbită. Pluto nu a reușit să facă acest lucru, așa că este considerat o planetă pitică.

În Sistemul Solar există două tipuri de planete: telurice (Mercur, Venus, Pământul și Marte), care sunt compuse din roci și din metale, și cele gazoase (Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun).

Iată care sunt planetele Sistemului Solar:

 

1. Mercur este cea mai apropiată planetă de Soare. Ea este totodată și cea mai mică dintre planetele din Sistemul Solar și nu are niciun satelit natural. Un an pe Mercur durează doar 88 de zile (atât îi ia planetei pentru a realiza o rotație completă în jurul Soarelui).

Distanța dintre Mercur și Soare variază între 46.000.000 și 70.000.000 de kilometri (pentru comparație, distanța dintre Terra și Soare este de 149.000.000 de kilometri).

Suprafața planetei Mercur este plină de cratere, fiind asemănătoare din acest punct de vedere cu cea a Lunii (Mercur a fost puternic lovit de comete și asteroizi în timpul, precum și imediat după formarea sa, în urmă cu 4,6 miliarde de ani). Cel mai mare crater de pe Mercur se numește Caloris Basin și are un diametru de 1.550 de kilometri.

Deoarece nu are aproape deloc atmosferă care să rețină căldura, temperatura de la suprafața planetei variază foarte mult: de la -173 de grade Celsius noaptea la 427 de grade Celsius ziua în regiunile ecuatoriale.

Ordinea planetelor în Sistemul Solar

 

2. Venus are o dimensiune apropiată de cea a Pământului (raza sa este de 6.051 de kilometri, puțin mai mică decât cea a Terrei). Este o planetă mult mai uscată decât a noastră, iar atmosfera sa este de 90 de ori mai densă (96% din atmosfera sa este compusă din dioxid de carbon), potrivit Wikipedia.org. Precum Mercur, nici Venus nu are sateliți naturali.

Venus este cea mai fierbinte planetă din Sistemul nostru Solar, temperatura medie de la suprafață fiind de peste 462 de grade Celsius, în special din cauza gazelor cu efect de seră din atmosferă. Deocamdată nu au fost descoperite dovezi clare ale unei activități geologice pe Venus. Însă deoarece planeta nu are un câmp magnetic care să împiedice pierderea atmosferei sale, se bănuiește că aceasta din urmă este recreată prin erupții vulcanice.

De asemenea, Venus este învăluită de un strat de nori din acid sulfuric. Este posibil să fi avut oceane în trecut, dar dacă au existat acestea s-au evaporat pe măsură ce temperatura a crescut din cauza efectului de seră. Suprafața planetei este un deșert uscat întrerupt de roci și vulcani.

Denumită după zeița romană a iubirii și a frumuseții, Venus este atât de strălucitoare încât uneori poate fi văzută și ziua, chiar cu ochiul liber.

Planeta realizează o rotație completă în jurul Soarelui în 224,7 zile pământene. Ce este extrem de interesant este că planeta se rotește în jurul axei proprii foarte încet. Mai exact, Venus face o rotație în jurul axei proprii în 243 de zile pământene (cea mai lungă durată dintre toate planetele Sistemului Solar când vine vorba de o rotație în jurul propriei axe). Așadar, planetei Venus îi ia mai mult să se rotească o dată în jurul axei decât îi ia să facă o rotație completă în jurul Soarelui.

Un alt fapt interesant este că Venus se rotește în jurul axei într-o direcție opusă față de restul planetelor (cu excepția lui Uranus), ceea ce înseamnă că Soarele răsare la vest și apune la est.

Planetele Sistemului Solar – A câta planetă de la Soare e Pământul?

 

3. Pământul, planeta pe care ne aflăm, este a treia de la Soare și singurul corp ceresc din Univers pe care știm că există viață.

Terra este cea mai mare dintre planetele telurice, având o rază de 6.371 de kilometri. Atmosfera sa este radical diferită de cea a celorlalte planete, fiind alcătuită, în cea mai mare parte, din azot (78%) și oxigen (21%).

Pământul are un singur satelit natural: Luna. Temperatura medie la suprafața planetei este de 14,9 grade Celsius.

Terra a luat naștere în urmă cu 4,5 miliarde de ani. Aproximativ 71% din suprafața planetei este acoperită de apă, restul de 29% fiind reprezentat de continente și de numeroase insule.

La ora actuală, pe Pământ trăiesc în jur de 7,7 miliarde de oameni, în aproximativ 200 de state independente.

Planete telurice versus planete gazoase

 

4. Marte este mai mică decât Pământul, având o rază de numai 3.390 de kilometri. Atmosfera sa este alcătuită în principal din dioxid de carbon.

Suprafața sa – cu văi și vulcani stinși precum Muntele Olympus – prezintă urme de activitate geologică ce ar fi putut fi prezentă până acum 2 milioane de ani.

Muntele Olympus este cel mai înalt munte de pe planetele din Sistemul Solar, iar Valles Marineris este unul dintre cele mai mari canioane din sistem. Muntele Olympus are o înălțime de 22 de kilometri, fiind așadar de 2 ori și jumătate mai înalt decât Muntele Everest.

Culoarea roșie a planetei este cauzată de oxidul de fier care este prezent în solul marțian. Temperatura medie la suprafață este de – 63 de grade Celsius.

Marte are doi sateliți naturali mici (Deimos și Phobos) despre care se crede că sunt asteroizi capturați de forța gravitațională a planetei sau rămășițe rezultate în urma unui impact cu un alt corp ceresc.

Cea mai mare dintre planetele Sistemului Solar

 

5. Jupiter este a cincea planetă de la Soare și totodată cea mai mare dintre planetele Sistemului Solar. Are o masă de 2,5 ori mai mare decât masa tuturor celorlalte planete din sistem împreună.

Fiind un uriaș gazos, Jupiter este alcătuit în cea mai mare parte din hidrogen și heliu.

Jupiter are nu mai puțin de 79 de sateliți. Cei mai mari sunt Ganymede, Callisto, Io și Europa, și prezintă asemănări cu planetele telurice (ca de exemplu vulcanismul). Ganymede este cel mai mare satelit din Sistemul Solar, fiind mai mare chiar și decât planeta Mercur.

Distanța dintre Jupiter și Soare este de aproximativ 778,5 milioane de kilometri. Deoarece se află la o distanță atât de mare de steaua sa, planeta face o rotație completă în jurul Soarelui în 11,8 ani pământeni.

Raza planetei este de aproape 70.000 de kilometri (pentru comparație, Pământul are o rază de aproximativ 6.300 de kilometri). În ceea ce privește masa, Jupiter are o masă egală cu 317,8 mase ale Pământului.

Temperatura la suprafața sa este foarte scăzută, fiind cuprinsă între – 161 și – 108 de grade Celsius. Atmosfera este compusă în special din hidrogen (89%) și heliu (10%), și este vizibil separată în mai multe „benzi” la diferite latitudini, ce creează turbulențe și furtuni în locurile în care se întâlnesc. Una dintre acestea este „Marea Pată Roșie”, o furtună uriașă despre care se crede că există cel puțin din secolul al XVII-lea, când a fost observată pentru prima dată prin telescop.

Sistemul Solar – Saturn și inelele sale

 

6. Saturn este, poate, una dintre cele mai îndrăgite dintre planetele Sistemului Solar datorită inelelor sale superbe. Acestea sunt alcătuite din mici particule de gheață și rocă, precum și din praf.

Planeta se află la 1,43 miliarde de kilometri distanță de Soare și face o rotație completă în jurul acestuia în 29,4 ani pământeni.

Raza lui Saturn este de 58.000 de kilometri (este a doua cea mai mare dintre planetele Sistemului Solar, după Jupiter), iar temperatura la suprafață este cuprinsă între – 139 și – 189 grade Celsius. Atmosfera planetei este alcătuită în cea mai mare parte din hidrogen (96%) și heliu (3%).

Saturn este singura planetă din Sistemul Solar care este mai puțin densă decât apa.

Pe Saturn, vântul poate ajunge să bată chiar și cu 1.800 de km / h, fiind chiar mai puternic decât cel de pe Jupiter.

Până acum, au fost descoperiți 82 de sateliți ai lui Saturn, compuși în cea mai mare parte din gheață. Doi dintre ei – Titan și Enceladus – prezintă semne de activitate geologică.

Cea mai rece dintre planetele Sistemului Solar

 

7. Uranus se află la o distanță fabuloasă de Soare: nu mai puțin de 2,8 miliarde de kilometri. Planeta face o rotație în jurul Soarelui în 84 de ani pământeni. Cu alte cuvinte, dacă citești acest articol și ai mai puțin de 84 de ani, Uranus nu a făcut încă o rotație completă în jurul Soarelui de când te-ai născut.

Raza planetei este de 25.000 de kilometri, iar temperatura medie este de – 197,2 grade Celsius. Uranus este planeta cu cea mai scăzută temperatură din Sistemul Solar, temperatura minimă ajungând până la – 224 de grade Celsius. Atmosfera este alcătuită în special din hidrogen (83%), heliu (15%) și metan (2,3%).

Viteza vântului ajunge aici până la 900 de kilometri la oră.

Uranus are 27 de sateliți cunoscuți, cei mai mari dintre ei fiind Titania, Oberon, Umbriel, Ariel și Miranda.

Cea mai îndepărtată dintre planetele Sistemului Solar

 

8. Neptun este cea mai îndepărtată planetă de Soare: se află la 4,5 miliarde de kilometri distanță de steaua din centrul Sistemului nostru Solar. Planeta face o rotație completă în jurul Soarelui în 164 de ani pământeni.

Raza sa este de 24.700 de kilometri, iar temperatura la suprafață este cuprinsă între – 201 și – 218 grade Celsius.

Atmosfera planetei este compusă în care mai mare parte din hidrogen (80%), heliu (19%) și metan (1,5%).

Neptun este planeta unde au fost înregistrate cele mai mari viteze ale vântului, acesta ajungând și la 2.100 de kilometri pe oră.

Neptun are 14 sateliți cunoscuți până acum. Cel mai mare dintre ei, Triton, este activ din punct de vedere geologic, având gheizere și azot lichid.

Sursa informațiilor: Wikipedia.org

Foto: WP / Wikipedia.org

V-ar putea interesa și alte articole de cultură generală:

Care este cel mai mare continent

Locuri de vizitat primăvara în România

Vroiam sau voiam – cum e corect?

Angajarea răspunderii Guvernului

Eclipsă totală de Soare

Ce este lumina

Ce este o ordonanță de urgență

Ce este sindromul Asperger

Ce sunt celulele stem și la ce ajută

Ce rol are ficatul

Tensiunea arterială normală

Ce înseamnă autism

Eclipsă totală Lună

Ce înseamnă un an lumină

Materia întunecată

Ordinea planetelor de la Soare

Cele mai frumoase flori din lume

Care este cea mai mare planetă

Câte zile are un an și cum să recunoști rapid un an bisect

Câte județe are România

Cel mai lung fluviu din Europa

Cea mai apropiată planetă de Soare

Cel mai mare aeroport din Europa

Cel mai mare aeroport din lume

Cel mai mare oraș din lume

Cea mai înaltă clădire din lume

Câte țări sunt în Europa

Câte țări sunt în lume

Câte continente sunt

Cea mai mare țară din lume

Vise sau visuri