Materia întunecată. Ce este, cum a fost detectată și din ce e făcută

materia întunecată roi de galaxii efectul de lentilă gravitațională
Efectul de lentilă gravitațională observat la roiul de galaxii Abell 1689. FOTO: NASA, N. Benitez (JHU), T. Broadhurst (Racah Institute of Physics/The Hebrew University), H. Ford (JHU), M. Clampin (STScI),G. Hartig (STScI), G. Illingworth (UCO/Lick Observatory), the ACS Science Team and ESA Wikipedia.org

Materia întunecată este una dintre cele mai misterioase componente ale Universului deoarece – deocamdată – oamenii de știință nu știu ce este ea, de fapt.

Ce se știe până acum

 

Materia întunecată este o formă de materie despre care se crede că reprezintă 85% din materia din Univers. Cu alte cuvinte, materia obișnuită, pe care o vedem peste tot în jurul nostru, nu ar reprezenta decât o mică parte din toată materia existentă (doar 15%).

Materia întunecată – de ce acest nume?

 

Materia întunecată se numește astfel deoarece ea nu interacționează cu radiația electromagnetică (precum lumina), așadar nu o putem vedea cu ochiul liber și nici nu este detectabilă folosind instrumentele astronomice existente la ora actuală.

Și atunci, dacă nu se vede, cum de știm că există? Oamenii de știință au dedus prezența ei urmărind anumite efecte gravitaționale care nu ar putea fi explicate altfel decât prin existența a mult mai multă materie în Univers decât vedem cu ochiul liber sau cu ajutorul instrumentelor astronomice.

Cum a fost detectată materia întunecată?

 

O dovadă importantă a existenței materiei întunecate e reprezentată de calculele care arată că multe galaxii nu s-ar fi format așa cum sunt, nu s-ar mișca așa cum o fac sau că s-ar dezintegra dacă nu ar conține o mare „cantitate” de materie nevăzută, potrivit Wikipedia.org.

Brațele unei galaxii în spirală, cum este și Calea Lactee, se rotesc în jurul centrului galactic. Pe măsură ce distanța dintre centru și marginea galaxiei crește, densitatea materiei luminoase este tot mai mică. Dacă materia luminoasă ar fi toată materia, atunci vitezele de rotație ale brațelor galaxiei ar trebui să scadă odată cu creșterea distanței față de centru. Însă nu se întâmplă acest lucru: cercetătorii au observat că viteza de rotație este aceeași chiar dacă distanța față de centrul galactic crește. Prin urmare, oamenii de știință au dedus că există foarte multă materie non-luminoasă (materia întunecată) în galaxii.

Ce este efectul de lentilă gravitațională

 

Existența materiei întunecate a mai fost dedusă și prin alte metode. De exemplu, una dintre consecințele teoriei generale a relativității este că obiectele masive (precum roiurile de galaxii) care stau între o sursă luminoasă (ca de pildă un quasar, care este un nucleu de galaxie foarte luminos și foarte activ) și un observator se vor comporta precum o lentilă și vor „îndoi” lumina care vine de la sursa respectivă.

Cu cât mai masiv este obiectul, cu atât efectul de lentilă gravitațională este mai puternic. Efectul de lentilă gravitațională reprezintă distorsiunea aparentă a galaxiilor din background în arcuri atunci când lumina lor trece printr-o astfel de lentilă gravitațională.

Efectul de lentilă gravitațională a fost observat în jurul a numeroase roiuri de galaxii îndepărtate, inclusiv la Abell 1689. Acesta este un roi de galaxii aflat în Constelația Fecioarei, la o distanță de 2,2 miliarde de ani lumină de noi. Măsurând distorsiunea, oamenii de știință pot calcula masa roiului de galaxii care determină distorsiunea respectivă și distribuția materiei, inclusiv a materiei întunecate. Astfel, ei au ajuns la concluzia că raportul dintre materia vizibilă și cea întunecată este cel determinat și prin alte metode de calcul.

Este important de menționat că materia întunecată nu „îndoaie” lumina, ci spațiu-timpul, iar lumina este cea care urmează curbura spațiu-timpului, ceea ce duce la efectul de lentilă, conform Wikipedia.org.

Din ce e „făcută” materia întunecată?

 

O variantă propusă de cercetători este aceea potrivit căreia materia întunecată este compusă din niște particule sub-atomice nedescoperite încă.

La ora actuală sunt în desfășurare mai multe experimente menite să detecteze aceste particule, însă până acum cercetările nu au avut succes.

V-ar putea interesa și:

Care este cel mai mare continent

Vroiam sau voiam – cum e corect?

Angajarea răspunderii Guvernului

Locuri de vizitat primăvara în România

Eclipsă totală de Soare

Ce este lumina

Ce este o ordonanță de urgență

Ce este sindromul Asperger

Ce sunt celulele stem și la ce ajută

Ce rol are ficatul

Tensiunea arterială normală

Ce înseamnă autism

Eclipsă totală Lună

Ce înseamnă un an lumină

Ordinea planetelor de la Soare

Cel mai lung cuvânt din lume

Care este cea mai mare planetă

Planetele Sistemului Solar

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.