A murit criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu

nicolae manolescu
Foto: Captură TVR

Criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din România, a murit la vârsta de 84 de ani.

Anunțul a fost făcut pe Facebook de criticul literar Mircea Mihăieș, profesor la Universitatea de Vest din Timișoara.

„S-a stins din viață Nicolae Manolescu, cel mai important critic și istoric literar român de după Al Doilea Război Mondial. Dumnezeu să-l odihnească!”, a scris Mihăieș.

Și Uniunea Scriitorilor a transmis un mesaj: „Uniunea Scriitorilor din România anunță cu profundă durere încetarea din viață a academicianului Nicolae Manolescu (1939-2024), Președintele Uniunii Scriitorilor, director al săptămînalului „România literară”, critic și istoric literar de mare reputație, una dintre cele mai mari personalități ale literaturii române din toate timpurile.

Nicolae Manolescu s-a identificat cu literatura română, a fost în permanență în centrul literaturii vii, a fost îndrumător a sute de studenți și doctoranzi, ca profesor, precum și al tinerilor scriitori din mai multe generații. Ca om politic și ziarist de atitudine a militat pentru democrație și libertate. Prin dispariția lui Nicolae Manolescu, cultura română suferă o grea, ireparabilă pierdere.”

Născut în 1939 la Râmnicu Vâlcea într-o familie de profesori de liceu, Manolescu este considerat, în general, unul dintre cei mai importanți critici literari români din ultimele decenii.

Cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române (din 2013), Nicolae Manolescu a fost și ambasador al României la UNESCO. Una dintre cărțile sale fundamentale este „Istoria critică a literaturii române”, apărută în 2008 într-o ediție definitivă.

În 2011, Senatul Universității din București l-a declarat Profesor emerit. De asemenea, a fost decorat de Administrația prezidențială cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție a statului român.

A activat și ca politician după Revoluția din 1989. A fost membru fondator al Alianței Civice și președinte al Partidului Alianța Civică (PAC). Partidul a fost membru al Convenției Democrate Romane, pe listele căreia Nicolae Manolescu a fost ales senator de Sibiu (funcție pe care a deținut-o în legislatura 1992-1996).

În 1998 PAC, partidul înființat de Nicolae Manolescu, a fuzionat cu PNL, într-o tentativă de unificare a mișcării liberale, potrivit Wikipedia.org. În anul 2000, Nicolae Manolescu a demisionat din funcția de președinte al Consiliului Național al PNL și s-a retras din viața politică.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.