Cea mai sigură mașină: cât costă și ce „rivale” a depășit la teste

cea mai sigură mașină mercedes benz clasa A
Foto: www.mercedes-benz.ro

În anul 2019, cea mai sigură mașină din lume a fost desemnată Mercedes-Benz Clasa A. Recunoașterea a venit din partea Thatcham Research, o companie specializată în siguranța mașinilor, și care realizează în fiecare an astfel de teste și de clasamente.

„Mașina Mercedes-Benz Clasa A are cel mai bun scor Euro NCAP al anului”, a declarat Matthew Avery, director de cercetare în cadrul Thatcham Research.

Euro NCAP (adică „Noul program european pentru evaluarea mașinilor”) este un sistem european de evaluare a siguranței mașinilor înființat de o companie privată din Belgia, în anul 1996. Programul este susținut de mai multe guverne europene, precum și de Uniunea Europeană. Sloganul Euro NCAP este „Pentru mașini mai sigure”.

Mașina Mercedes-Benz Clasa A „livrează siguranță în lumea reală”

 

„[Mașina Mercedes-Benz Clasa A – n.r.] a evoluat excelent la testul AEB de ciclism (de detectare a bicicliștilor – n.r.), obținând un procent de 100%, și a obținut un impresionant 97% pentru abilitatea sistemului de a detecta pietonii. Această tehnologie pentru asigurarea securității este disponibilă fără costuri suplimentare la o mașină care a avut vânzări de peste 43.000 de exemplare în Marea Britanie. Acest lucru înseamnă că mașina livrează siguranță în lumea reală”, a mai declarat despre cea mai sigură mașină directorul de cercetare din cadrul Thatcham Research.

„De asemenea, pachetul Asistentul pentru Șofat Plus este intuitiv și ușor de folosit, „lucrând” încet în background pentru a-l susține pe șofer, și fără să preia prea mult controlul. Abilitatea sa de a identifica sensurile giratorii și intersecțiile și de a încetini mașina în mod corespunzător este și ea impresionantă, precum și funcția de Schimbare a Benzii de Mers. În mod crucial, sistemul nu se oprește dacă șoferul are nevoie să preia controlul, continuând să îl ajute la șofat”, a mai explicat Matthew Avery.

În ceea ce privește testarea mașinii în caz de impact, Mercedes-Benz Clasa A a obținut un scor de 96% pentru pasagerii adulți și de 91% pentru copii.

Ce rezultate a obținut la teste cea mai sigură mașină

 

„Compartimentul pasagerului din Mercedes-Benz Clasa A a rămas stabil în cazul impactului frontal. Datele obținute cu ajutorul manechinelor folosite indică o protecție bună a genunchilor și a femururilor șoferului și pasagerului. Mercedes-Benz a dovedit că un nivel similar de protecție ar fi oferit unor ocupanți de dimensiuni diferite și care ar sta în poziții diferite. În cazul testului de impact cu o barieră rigidă, pe toată lățimea mașinii, protecția tuturor zonelor critice ale corpului a fost bună sau adecvată, atât pentru șofer, cât și pentru pasagerul din spate. Cel mai bun scor a fost obținut la testul de impact lateral, pentru toate zonele corpului”, se arată în evaluarea Euro NCAP a mașinii.

În aceea ce privește Sistemul autonom de frânare de urgență (AEB), menit să îl alerteze pe șofer în cazul unui impact iminent, și de a-l ajuta să utilizeze la maximum capacitatea de frânarea a mașinii, și acesta a obținut rezultate bune la teste.

Merită menționat și faptul că Mercedes-Benz Clasa A este singura mașină care a obținut un scor total la Euro NCAP de peste 90%.

Cât costă cea mai sigură mașină

 

„Mercedes a demonstrat că volumul vânzărilor și o tehnologie de top pentru siguranță nu trebuie să fie mutual exclusive. Și această mașină are un sistem de asistență pentru șofer foarte performant care preia din greutatea drumurilor lungi”, au mai arătat reprezentanții Thatcham Research.

Cea mai sigură mașină, Mercedes-Benz Clasa A, costă în jur de 30.000 de euro.

cea mai sigură mașină mercedes benz clasa A
Foto: www.mercedes-benz.ro

Pe locul 2 în clasamentul celor de la Thatcham Research s-a clasa Audi Q3, iar pe 3 Volvo XC40. Urmează, în această ordine: Audi A6, Ford Focus, Jaguar I-PACE, Lexus ES, Nissan LEAF, Peugeot 508 și Volvo V60/S60.

V-ar putea interesa și:

Locuri de vizitat primăvara în România

Eclipsă totală de Soare

Vroiam sau voiam – cum e corect?

Angajarea răspunderii Guvernului

Ce este lumina

Ce este o ordonanță de urgență

Ce este sindromul Asperger

Ce sunt celulele stem și la ce ajută

Ce rol are ficatul

Tensiunea arterială normală

Ce înseamnă autism

Eclipsă totală Lună

Ce înseamnă un an lumină

Materia întunecată

Ordinea planetelor de la Soare

Cele mai frumoase flori din lume

Care este pulsul normal

Cel mai lung cuvânt din lume

Care este cea mai mare planetă

Planetele Sistemului Solar

Câte zile are un an

Vise sau visuri – cum e corect?

Câte județe are România

Cel mai lung fluviu din Europa

Cea mai apropiată planetă de Soare

Cel mai mare aeroport din Europa

Cel mai mare aeroport din lume

Cel mai mare oraș din lume

Cea mai înaltă clădire din lume

Cea mai mare țară din lume

Câte țări sunt în Europa

Câte țări sunt în lume

Câte continente sunt pe Glob

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.