Răspunsul la întrebarea Câte țări sunt în lume nu este neapărat unul ușor de dat. Deoarece unele state nu sunt recunoscute sau sunt recunoscute doar de anumite țări, întrebarea poate primi răspunsuri destul de complexe.
De exemplu, Organizația Națiunilor Unite împarte cele 206 țări din lume în următoarele categorii:
– 193 de state membre ONU
– două state observatoare
– 11 țări incluse în categoria „alte state”
Cele două state observatoare la ONU sunt Vaticanul și Palestina. Cele două țări nu au dreptul de a vota sau de a propune rezoluții în cadrul adunărilor ONU, însă pot participa ca observatoare.
Câte țări sunt în lume – Care sunt cele 11 „alte state”
Cele 11 țări incluse de ONU în categoria „alte state” sunt, în mare parte, teritorii care sunt revendicate de alte țări, și a căror independență nu a fost recunoscută de toate țările de pe Glob.
Aceste 11 țări sunt următoarele:
1. Abhazia este o republică autonomă de pe teritoriul Georgiei, care și-a declarat independența față de aceasta din urmă în anul 1992. Abhazia este recunoscută ca țară independentă numai de către Rusia, Nauru, Nicaragua, Venezuela, Artsakh, Oseția de Sud și Transnistria, potrivit wikipedia.org.
2. Republica Artsakh este numele regiunii Nagorno-Karabakh din Azerbaidjan. Azerbaidjanul nu recunoaște independența republicii locuite în special de armeni. Republica Artsakh este recunoscută doar de Abhazia, Oseția de Sud și Transnistria.
3. Spre deosebire de primele două state de pe listă, în Insulele Cook nu exista vreun conflict politico-teritorial, însă statutul acestei țări este unul special. Insulele Cook se află în liberă asociere cu Noua Zeelandă: cele două țări au același șef al statului (Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii) și cetățenie comună.
4. Kosovo. Teritoriul ocupat de Kosovo este revendicat de Serbia. Kosovo și-a declarat independența în anul 2008, iar de atunci a primit recunoaștere diplomatică din partea a 113 state membre ONU, precum și din partea Taiwanului. Până acum, România nu a recunoscut independența Kosovo, deși în anul 2013 Parlamentul European a adoptat o rezoluție care le cerea tuturor statelor membre UE să recunoască noul stat.
5. Niue este tot un stat aflat în liberă asociere cu Noua Zeelandă. Cele două au același șef de stat și cetățenie comună.
Câte țări sunt în lume – varianta cu 206 de state
6. Ciprul de Nord (Republica Turcă a Ciprului de Nord). Acest teritoriu este revendicat de Cipru. Republica Turcă a Ciprului de Nord este recunoscută numai de către Turcia.
7. Republica Arabă Democrată Saharawi este un stat parțial recunoscut la nivel mondial care revendică Sahara Occidentală, un teritoriu aflat în sud-vestului Marocului, stat care la rândul său revendică Sahara Occidentală. Guvernul Republicii Arabe Democrate Saharawi se află în exil, în Tindouf, Algeria.
8. Somaliland este un stat independent de facto, însă acesta nu este recunoscut diplomatic de niciun alt stat din lume. Este revendicat în întregime de Somalia.
9. Oseția de Sud este și ea un stat independent de facto, format pe teritoriul Georgiei. Statul georgian revendică întregul teritoriu ocupat de Oseția de Sud. Doar Rusia, Nicaragua, Nauru, Siria, Venezuela, Abhazia, Artsakh și Transnistria recunosc independența Oseției.
10. Taiwan. Statul este recunoscut de 16 state membre ONU, precum și de către Vatican. Întregul teritoriu taiwanez este revendicat de China. Taiwanul nu este recunoscut de România.
11. Transnistria este un stat independent de facto format pe teritoriul Republicii Moldova, care revendică întregul teritoriu. Este recunoscută drept stat independent doar de republicile autonome din Caucaz: Abhazia, Artsakh și Oseția de Sud.
Câte țări sunt în lume – varianta cu 195 de state
Așadar, răspunsul la întrebarea Câte țări sunt în lume nu este deloc unul ușor de dat. Dacă sunt excluse toate cele 11 state de mai sus, atunci numărul țărilor pe de Glob scade de la 206 la 195.
Însă chiar și printre cele 193 de state membre ONU există țări a căror suveranitate nu este universal recunoscută. De exemplu, China nu este recunoscută ca stat independent de către Taiwan, țara din urmă revendicând întregul teritoriu chinez.
Deși este membru în UE, Cipru nu este recunoscută de către Turcia.
Un alt exemplu este Israelul, care nu este recunoscut de 32 de state membre ONU (inclusiv de cea mai mare parte a statelor arabe).
Iar Coreea de Nord și Coreea de Sud își revendică reciproc teritoriile ocupate.
V-ar putea interesa și:
Care este cel mai mare continent
Care este cea mai mare planetă
Vise sau visuri – cum e corect?
Cel mai lung fluviu din Europa
Cea mai apropiată planetă de Soare
Cel mai mare aeroport din Europa
Cel mai mare aeroport din lume
Câte continente sunt pe Glob. Sistemele cu 6 sau 7 continente, explicate
Cea mai înaltă clădire din lume
Foto: stokpic / pixabay.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: