Cel mai mare aeroport din Europa: Heathrow sau Charles de Gaulle din Paris?

cel mai mare aeroport din europa aeroportul heathrow
Foto: Konstantin Von Wedelstaedt / Wikimedia Commons

Dacă luăm în calcul numărul total de pasageri dintr-un an, cel mai mare aeroport din Europa este Aeroportul Heathrow din Londra, Marea Britanie.

În anul 2018, traficul total de pasageri de pe Aeroportul Heathrow a fost de 80,1 milioane de persoane.

Astfel, aeroportul londonez a intrat în clubul select al aeroporturilor care reușesc să aibă un trafic de pasageri de peste 80 de milioane de călători (doar 7 aeroporturi din întreaga lume reușesc această performanță).

Aeroportul Heathrow se află la 23 de kilometri în vestul Londrei. Are 4 terminale, iar suprafața sa totală este de 1.227 de hectare.

Istoria aeroportului londonez începe în anul 1929, când acesta era doar un mic aerodrom la sud-est de cătul Heathrow, după care aeroportul și-a luat și numele.

O dezvoltare mai intensă a zonei Heathrow a început în timpul războiului, în 1944, însă până la terminarea lucrărilor războiul se încheiase deja. Chiar și așa, guvernul a continuat să dezvolte aeroportul, care a primit o destinație civilă, nu militară, potrivit wikipedia.org.

Cel mai mare aeroport din Europa în funcție de numărul de pasageri

 

Aeroportul a fost deschis pe 25 martie 1946, sub numele Aeroportul din Londra. În 1966 el a fost redenumit Aeroportul Heathrow.

Planul principal al aeroportului a fost gândit de Sir Frederick Gibberd, cel care a conceput terminalele, zona centrală cu clădiri, turnul de control original și capela Saint George.

La ora actuală, Aeroportul Heathrow este folosit de 80 de linii aeriene care zboară către 185 de destinații din 84 de țări. Are 4 terminale (numerotate de la 2 la 5), și un terminal cargo.

Din cei 78 de milioane de pasageri care au ajuns pe Heathrow în anul 2017, 94% au fost călători care soseau / plecau din afara / în afara Marii Britanii, iar restul de 6% au fost pasageri ai unor curse interne.

Într-un top al destinațiilor spre care se îndreaptă pasagerii ajunși la Aeroportul Heathrow, New York, SUA, se află pe locul întâi. În 2013, peste 3 milioane de pasageri au zburat între Heathrow și Aeroportul JFK din New York.

Cel mai mare aeroport din Europa în funcție de suprafață

 

Chiar dacă este cel mai mare aeroport din Europa în funcție de numărul de pasageri, suprafața sa este destul de mică. Având o suprafață de 1.227 hectare, Aeroportul Heathrow se află mult în urma altor aeroporturi europene, care sunt mult mai întinse.

Așadar, cel mai mare aeroport din Europa în funcție de suprafață nu este aeroportul londonez, ci Aeroportul Charles de Gaulle din Paris, Franța.

Acesta are o suprafață de 3.238 hectare și este urmat de Aeroportul Madrid-Barajas din Madrid, Spania (3.050 hectare) și Aeroportul Schiphol din Amesterdam, Olanda (2.787 hectare), conform worldatlas.com.

În funcție de numărul de pasageri, Aeroportul Charles de Gaulle din Paris este al doilea cel mai mare din Europa, după Heathrow.

Aeroportul Charles de Gaulle din Paris – Istoric

 

Aflat la 25 de kilometri nord-est de Paris, Aeroportul Charles de Gaulle din Paris este numit după Charles de Gaulle (1890-1970), lider al Forțelor Libere Franceze din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fondator al celei de-A Cincea Republici Franceze și președinte al Franței între 1959 și 1969.

Inițial, aeroportul s-a numit Aeroportul din Paris Nord, iar construcția sa a început în anul 1966. Pe 8 martie 1974 aeroportul a fost redenumit Charles de Gaulle.

Terminalul 1 al aeroportului a fost construit într-un stil avangardist, sub forma unei clădiri circulare de 10 etaje înconjurată de 7 clădiri-satelit, fiecare având 6 porți care permit razelor de soare să intre prin diferite deschizături.

În prezent, Aeroportul Charles de Gaulle are 3 terminale, numerotate de la 1 la 3.

V-ar putea interesa și:

Vroiam sau voiam – cum e corect?

Care este cel mai mare continent

Țări membre UE

Angajarea răspunderii Guvernului

Locuri de vizitat primăvara în România

Eclipsă totală de Soare

Ce este lumina

Ce este o ordonanță de urgență

Ce este sindromul Asperger

Ce sunt celulele stem și la ce ajută

Ce rol are ficatul

Tensiunea arterială normală

Ce înseamnă autism

Eclipsă totală Lună

Ce înseamnă un an lumină

Materia întunecată

Ordinea planetelor de la Soare

Cele mai frumoase flori din lume

Care este pulsul normal

Cea mai sigură mașină

Cel mai lung cuvânt din lume

Care este cea mai mare planetă

Planetele Sistemului Solar

Câte zile are un an

Vise sau visuri – cum e corect?

Câte județe are România

Cel mai lung fluviu din Europa

Cea mai apropiată planetă de Soare

Cel mai mare aeroport din lume

Cel mai mare oraș din lume

Cea mai înaltă clădire din lume

Câte țări sunt în Europa

Câte țări sunt în lume

Câte continente sunt

Cea mai mare țară din lume

Foto: Konstantin Von Wedelstaedt / Wikimedia Commons

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.