Care este cea mai mare planetă. O furtună de aici e cât Pământul

care este cea mai mare planetă din sistemul solar jupiter
Jupiter. Foto: NASA, ESA, și A. Simon (NASA Goddard), editată de PlanetUser / Wikipedia.org

Dacă vă întrebați care este cea mai mare planetă din Sistemul Solar, veți găsi răspunsul în acest articol.

Jupiter, a cincea planetă de la Soare, este cea mai mare planetă din Sistemul Solar. Jupiter are o rază medie de aproape 10 ori mai mare decât cea a Pământului. Concret, dacă Terra are o rază de 6.371 de kilometri, raza planetei Jupiter este de 69.911 kilometri.

În ceea ce privește masa planetei Jupiter, aceasta din urmă are o masă de 2,5 ori mai mare decât masa tuturor celorlalte planete din Sistemul Solar la un loc. Dacă ne referim doar la planeta pe care ne aflăm, Jupiter are o masă de 318 mai mare decât cea a Terrei.

Prin comparație cu Soarele, Jupiter are o rază egală cu o zecime din raza solară, iar masa planetei este egală cu o miime din masa Soarelui.

Una dintre cele mai strălucitoare Planete din Sistemul Solar

 

Acum că ați aflat care este cea mai mare planetă din Sistemul Solar, iată și câteva informații foarte interesante despre ea.

Numită și „gigant gazos”, Jupiter este unul dintre cele mai strălucitoare obiecte cerești vizibile cu ochiul liber pe cerul nopții (după Lună și planeta Venus). A fost cunoscut de civilizațiile antichității și a primit numele zeului roman Jupiter.

Jupiter este compusă în special din hidrogen și heliu, elementul din urmă reprezentând aproximativ 25% din masa planetei. Este posibil ca Jupiter să aibă și un miez din elemente grele precum planetele telurice (Mercur, Venus, Pământ, Marte) însă, precum alți giganți gazoși, nu are o suprafață bine definită și solidă.

Atmosfera planetei este clar separată în mai multe benzi aflate la diferite latitudini. Acolo unde aceste benzi se întâlnesc se produc turbulențe și furtuni. Unul dintre rezultate este Marea Pată Roșie, o furtună uriașă cam cât Pământul de mare, despre care se crede că există cel puțin din secolul al XVII-lea, când a fost prima dată observată printr-un telescop.

Care este cea mai mare planetă din Sistemul Solar

 

Jupiter are 79 de sateliți naturali, dintre care cei mai mari sunt cei 4 descoperiți de Galileo Galilei: Io, Europa, Ganymede și Callisto.

Aflată la o distanță de 779 de milioane de kilometri de Soare, cea mai mare planetă din Sistemul Solar face o rotație completă în jurul stelei sale în 11,8 ani pământești. Atmosfera sa este alcătuită din 89% hidrogen și 10% heliu, iar temperatura la suprafața plantei este de – 108 grade Celsius, potrivit Wikipedia.org.

Deși Jupiter ar trebui să fie de aproximativ 75 de ori mai masiv pentru ca în el să înceapă reacția de fuziune nucleară a hidrogenului (și să devină astfel o stea), cea mai mică pitică roșie cunoscută (un tip de stea) are o rază cu doar 30% mai mare decât Jupiter.

Un alt fapt interesant legat de Jupiter este că, din cauza procesului prin care produce căldură în interiorul său, planeta se micșorează cu 2 centimetri în fiecare an. Prin urmare, oamenii de știință cred că, la formarea sa, Jupiter era mult mai fierbinte și că avea un diametru de aproximativ două ori mai mare decât cel actual.

În ceea ce privește structura sa internă, cercetătorii cred că Jupiter are un miez dens alcătuit dintr-un mix de elemente, care ar fi înconjurat de un strat de hidrogen metalic și heliu, urmat de un strat exterior alcătuit în cea mai mare parte din hidrogen molecular. În rest nu se cunosc foarte multe informații despre structura internă a planetei. Miezul său este descris adesea drept unul teluric, însă compoziția sa detaliată nu e cunoscută.

Foto: NASA, ESA, și A. Simon (NASA Goddard), editată de PlanetUser / Wikipedia.org

V-ar putea interesa și:

Locuri de vizitat primăvara în România

Vroiam sau voiam – cum e corect?

Care este cel mai mare continent

Angajarea răspunderii Guvernului

Eclipsă totală de Soare

Ce este lumina

Ce este o ordonanță de urgență

Ce este sindromul Asperger

Ce sunt celulele stem și la ce ajută

Ce rol are ficatul

Tensiunea arterială normală

Ce înseamnă un an lumină

Ordinea planetelor de la Soare

Care este pulsul normal

Cele mai frumoase flori din lume

Cea mai sigură mașină

Planetele Sistemului Solar

Câte zile are un an

Vise sau visuri – cum e corect?

Ce înseamnă autism

Eclipsă totală Lună

Materia întunecată

Câte județe are România

Cel mai lung fluviu din Europa

Cea mai apropiată planetă de Soare

Cel mai mare aeroport din Europa

Cel mai mare aeroport din lume

Cel mai mare oraș din lume

Cea mai înaltă clădire din lume

Cea mai mare țară din lume

Câte țări sunt în Europa

Câte țări sunt în lume

Câte continente sunt pe Glob

Cel mai lung cuvânt din lume