Cele mai frumoase flori din lume. 9 plante ce par culese din paradis

cele mai frumoase flori din lume cireși înfloriți
Foto: MabelAmber / pixabay.com

Se crede că în lume există nu mai puțin de 300.000 de plante care înfloresc, așadar ar fi imposibil să le trecem în revistă pe toate. Iată, totuși, o listă subiectivă cu cele mai frumoase flori din lume.

Bineînțeles, lista noastră cu cele mai frumoase flori din lume este doar o posibilă variantă, și conține florile pe care noi le-am considerat a fi printre cele mai frumoase din lume.

Dacă aveți alte propuneri, vă invităm să le lăsați la rubrica de comentarii a articolului.

Sakura în Japonia

 

1. Cireșii înfloriți pot transforma total un oraș, sau chiar o țară, așa cum se întâmplă în fiecare lună de aprilie în Japonia.

Cireșul japonez (Prunus serrulata), numit și sakura, înflorește în toată Japonia de la sfârșitul lunii martie până la început de mai. Admirația pe care o stârnesc cireșii înfloriți în rândul japonezilor – dar și al turiștilor – este atât de mare încât obiceiul de a te bucura de apariția acestor flori a primit și un nume: hanami. Practic, hanami constă în a ieși în aer liber, la un fel de picnic sub cireșii înfloriți.

În Japonia, datorită faptului că înfloresc în masă, florile de cireș simbolizează norii. De asemenea, deoarece ele se scutură foarte rapid, într-o săptămână-două, ele sunt și o metaforă pentru natura efemeră a vieții, potrivit Wikipedia.org.

Trandafirii, printre cele mai frumoase flori din lume

 

2. Trandafirii sunt, poate, cele mai populare flori. Însă deși sunt atât de răspândiți în comerț, frumusețea lor nu poate fi pusă la îndoială. Un trandafir elegant abia îmbobocit sau unul deschis în toată splendoarea, cu petalele catifelate care se acoperă una pe alta, rămâne în mod sigur o metodă excelentă de a-i arăta unei persoane că este importantă pentru tine.

În lume există peste 300 de specii de trandafiri, iar cele mai multe dintre ele au țepi ascuțiți pe tulpină. Culorile trandafirilor variază foarte mult, de la alb și galben la roz și roșu. Cele mai multe specii de trandafiri sunt originare din Asia.

Orhideele, de două ori mai numeroase decât păsările

 

3. Orhideele reprezintă una dintre cele mai mari familii de plante cu flori. Diversitatea lor este aiuritoare. În prezent există aproximativ 28.000 de specii acceptate de orhidee, împărțite în 763 de genuri. Pentru a înțelege cu adevărat cât de multe specii de orhidee există, este suficient să spunem că numărul lor este de două ori mai mare decât cel al speciilor de păsări de pe Glob și de 4 ori mai mare decât numărul speciilor de mamifere din întreaga lume.

Cu o diversitate uriașă de forme și de culori, orhideele sunt considerate de mulți cele mai frumoase flori din lume.

În diferite colțuri ale planetei, ele se bucură de un simbolism aparte. De exemplu, Cattleya mossiae este floarea națională a Venezuelei, Cattleya trianae este floarea națională a Columbiei, iar Vanda ‘Miss Joaquim’ este floarea națională a statului Singapore.

Orhideele care sunt native în zona Mediteranei sunt sculptate pe Altarul Păcii de la Roma (altar dedicat zeiței Păcii, construit în anul 9 î.Hr.), aceasta fiind prima apariție a orhideelor în arta europeană, conform Wikipedia.org.

Crinii, pe lista cu cele mai frumoase flori din lume

 

4. Crinii, cu parfumul lor splendid, merită să fie trecuți pe această listă cu cele mai frumoase flori din lume. Crinii sunt flori înalte, cu o înălțime ce pornește de la 60 de centimetri și poate ajunge chiar și la 180 de centimetri.

În perioada victoriană (denumită astfel după regina Victoria a Marii Britanii, care a domnit din 1837 până în 1901), crinii simbolizau iubirea și afecțiunea pentru cei dragi.

În ceea ce privește monarhia franceză, aceasta avea ca simbol heraldic așa-numita Fleur de lys, care avea forma stilizată a unei flori de crin.

Primăvăraticul liliac

 

5. O floare pentru care mulți dintre noi abia așteptăm să vină primăvara este liliacul. Florile sunt produse de un arbust a cărui înălțime poate ajunge până la 7 metri. Florile, de culoare mov, albăstruie sau albă, sunt celebre pentru mirosul superb. Ele stau grupate în mănunchiuri de aproximativ 10-20 de centimetri lungime, precum ciorchinii de strugure.

Magnolia, o floare antică printre cele mai frumoase flori din lume

 

6. O altă plantă care ne înfrumusețează primăverile este magnolia. Cu florile lor roz-mov sau alburii, arborii și arbuștii din această specie dau culoare orașelor și grădinilor la scurt timp după plecarea iernii, înainte ca restul copacilor să se înverzească. Din păcate, deși magnoliile sunt niște flori superbe, ele nu rezistă foarte mult. Precum florile de cireș, într-o săptămână-două s-au scuturat.

Ce este interesant la magnolii este că aceste plante sunt extrem de vechi și au apărut chiar înainte de albine. Se crede că din acest motiv ele au evoluat astfel încât să fie polenizate de alte specii de insecte (coleoptere), ca de exemplu de cărăbuși. Pentru a nu fi vătămate de coleoptere, care sunt specii mult mai robuste decât albinele, magnoliile au dezvoltat petale foarte dure. Plante despre care se bănuiește că aparțin familiei Magnoliaceae au fost datate în urmă cu 95 de milioane de ani, se mai arată pe enciclopedia Wikipedia.org.

Lăcrămioarele: minunat parfumate, dar periculos de toxice

 

7. Numite și mărgăritar sau dumbrăvioară, lăcrămioarele sunt unele dintre cele mai frumos parfumate flori. Florile de culoare albă sunt întinse pe o tulpină, asemănându-se cu niște mici clopoței delicați, și pot fi incluse – cu siguranță – pe această listă cu cele mai frumoase flori din lume.

În anul 1956, firma franțuzească Dior a produs un parfum care simula mirosul de lăcrămioare, care era floarea preferată a lui Christian Dior. Parfumul a primit numele de Diorissimo și a fost creat de Edmond Roudnitska. De atunci a fost modificat de mai multe ori, însă Diorissimo este considerat și acum un parfum clasic.

Dincolo de parfumuri, lăcrămioarele sunt folosite adesea și la ceremoniile de căsătorie. De pildă, Catherine Middleton a avut un buchet din lăcrămioare la nunta sa cu Prințul William al Marii Britanii. Și Prințesa Grace de Monaco a avut lăcrămioare în buchetul său de nuntă.

Ce nu prea se știe despre lăcrămioare este că aceste plante sunt extrem de toxice. Toate părțile lăcrămioarelor, de la tulpină la floare, sunt otrăvitoare. Dacă sunt ingerate, chiar și în cantități mici, lăcrămioarele pot cauza dureri abdominale, vomă, creșterea pulsului, vedere încețoșată, somnolență și iritații roșii pe piele.

Voioasele zambile merită din plin să ajungă pe lista cu cele mai frumoase flori din lume

 

8. Zambilele sunt poate la fel de frumos mirositoare precum lăcrămioarele. Apar la începutul primăverii și se găsesc în florării în nuanțe precum mov, roz sau alb. Zambilele sunt originare din sud-vestul Asiei, din Turcia centrală, nord-vestul Siriei, Liban și nordul Palestinei. Au fost introduse în Europa în secolul al XVI-lea.

Exoticele cale, orginare din Africa de Sud

 

9. Ultimele plante pe care le includem pe lista noastră cu cele mai frumoase flori din lume sunt calele.

Calele fac parte din genul Zantedeschia, familia Araceae. Toate speciile sunt native din Africa de Sud. Numele genului a fost acordat ca tribut botanistului italian Giovanni Zantedeschi (1773–1846), conform Wikipedia. Cala este o plantă decorativă, cu frunze mari în formă de săgeată, iar una dintre frunze, răsucită în formă de cornet, înconjoară inflorescența.

Calele au diferite culori, de la cea albă, comună, la cala pătată, cala galbenă, cala aurie sau cala roz.

Foto: MabelAmber / pixabay.com

V-ar putea interesa și:

Locuri de vizitat primăvara în România

Vroiam sau voiam – cum e corect?

Angajarea răspunderii Guvernului

Eclipsă totală de Soare

Ce este lumina

Ce este o ordonanță de urgență

Ce este sindromul Asperger

Ce sunt celulele stem și la ce ajută

Ce rol are ficatul

Tensiunea arterială normală

Ce înseamnă autism

Eclipsă totală Lună

Ce înseamnă un an lumină

Materia întunecată

Ordinea planetelor de la Soare

Cel mai lung cuvânt din lume

Care este cea mai mare planetă

Planetele Sistemului Solar

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.