2 soți s-au trezit divorțați din greșeală după ce un avocat a apăsat pe butonul greșit

cuplu divorț
Foto: pasja1000 / pixabay.com

Doi soți din Marea Britanie s-au trezit divorțați din greșeală, după ce avocatul unei firme de avocatură de top din Londra a făcut o eroare în calculator, relatează „The Guardian”. Potrivit unui judecător, hotărârea definitivă de divorț nu poate fi anulată.

Domnul și doamna Williams au fost căsătoriți timp de 21 de ani, până când s-au separat în 2023 și au apelat la firma de avocatură londoneză Vardags. Din greșeală, un angajat al firmei a folosit un portal online pentru a solicita divorțul cuplului, în ciuda faptului că soții nu ajunseseră la divorț, și încă încercau să cadă de acord asupra unor chestiuni financiare.

Judecătorul Andrew McFarlane a explicat că avocații intenționau să solicite divorțul pentru un alt client, dar au deschis din neatenție dosarul electronic al cauzei „Williams v Williams” și au cerut un ordin final de divorț în acest caz.

Avocații Vardags, care o reprezentau pe soție, au folosit portalul online „fără instrucțiunile sau autoritatea clientului lor”, a mai spus McFarlane. Potrivit acestuia, sistemul online a funcționat cu „viteza sa obișnuită” și a emis ordinul de divorț al familiei Williams în 21 de minute.

Avocații și-au dat seama de greșeală două zile mai târziu și au solicitat înaltei curți să anuleze hotărârea definitivă de divorț. Ei au spus că eroarea îi aparține unui angajat de la Vardags care „a apăsat pe butonul greșit” și au susținut că, deoarece divorțul a fost solicitat din greșeală, ar trebui să fie anulat.

Dar judecătorul McFarlane a respins cererea. „Există un interes puternic de politică publică în a respecta certitudinea și caracterul final care decurg dintr-o hotărâre definitivă de divorț și în a menține status quo-ul pe care l-a stabilit”.

Ayesha Vardag, una dintre cele mai bine plătite avocate de divorț din Marea Britanie, a spus că judecătorul a ajuns la o „decizie proastă”: „Statul nu ar trebui să divorțeze oamenii în baza unei erori. Trebuie să existe intenție din partea persoanei care divorțează, deoarece principiul intenției stă la baza sistemului nostru juridic.”

„Când o greșeală este adusă la cunoștința unei instanțe și toată lumea acceptă că s-a făcut o greșeală, evident că trebuie anulată… Asta înseamnă că, deocamdată, legea noastră spune că poți fi divorțat printr-o eroare făcută printr-un sistem online. Pur și simplu nu este corect, nu este rațional, nu este dreptate.”

Vardag a declarat pentru Law Society Gazette că îl susține pe avocatul care a solicitat din greșeală ordinul final de divorț pentru familia Williams dând click pe numele greșit.

Foto: pasja1000 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.