Câți bani a primit de la statul român detectoristul care a găsit superbele brățări din aur vechi de 3.000 de ani

brățări din aur
Foto: gorjexpress.ro

Gabriel Betej, tânărul din comuna Prigoria, din județul Gorj, care a făcut una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din România, cu ajutorul unui detector de metale, a primit recompensa din partea statului român, relatează adevărul.ro.

Urmărește GreatNews și pe Instagram ca să fii la curent cu tot ce se întâmplă interesant în România.

În urmă cu un an, el a descoperit un set de brățări tracice din aur, cu o vechime de circa 3.000 de ani, pentru care a primit suma de peste 12.000 de euro. Brățările, care cântăreau în jur de 130 de grame, au fost găsite într-o pădure din comuna Prigoria.

„Am primit 12.150 de euro, după ce banii au fost impozitați. Brățările au fost evaluate la 30.000 de euro și eu am primit 45%. Sunt mulțumit de sumă și abia aștept să fie expuse la Muzeul Județean. Pentru mine, aceasta este cea mai mare recompensă. Am primit banii în aproape șase luni. Banii i-am pus deoparte pentru zile negre“, a povestit tânărul gorjean pentru sursa citată.

Așadar, Gabriel Betej a primit maximumul de bani prevăzut de lege pentru o descoperire de acest fel (procentul maxim este de 45% din valoarea obiectelor).

Ne găsești și pe Threads.

brățări din aur
Foto: Facebook (Betej Gabriel)

„Fac parte din categoria «Tezaur». Este cea mai importantă descoperire arheologică din județul Gorj, dacă ținem cont de metalul din care sunt realizate“, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj.

De-a lungul timpului, Gabriel Betej a descoperit zeci de obiecte vechi pe care le-a donat muzeului, de la topoare din bronz și vase din metal la monede din argint.

Bărbatul lucrează în construcții și spune că plimbările cu detectorul de metale îl relaxează.

brățări din aur
Foto: Facebook (Betej Gabriel)

Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil prevede că persoanele fizice care au descoperit în mod întâmplător comori sau alte bunuri arheologice sunt obligate să le predea, în termen de 72 de ore de la descoperire, primarului unității administrativ-teritoriale în a cărei rază a fost făcută descoperirea.

Autorii descoperirilor întâmplătoare care au predat bunurile găsite au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului. În cazul unor descoperiri arheologice de valoare excepțională se poate acorda și o bonificație suplimentară de până la 15% din valoarea bunului.

Valoarea bunurilor se stabilește de experții acreditați ai serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii și Cultelor sau, după caz, de alți experți acreditați.

Recompensele și bonificația vor fi plătite în cel mult 18 luni de la data predării bunului, mai prevede legea.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.