Locuri de vizitat primăvara în România. TOP 7 cele mai frumoase

locuri de vizitat primăvara în românia
Foto: shell_ghostcage/ Jwalters7 / Zauberei / pixabay.com

Deoarece primăvara este, poate, anotimpul pe care îl așteptăm în fiecare an cu cea mai mare nerăbdare, am alcătuit o listă cu câteva dintre cele mai frumoase locuri de vizitat primăvara în România.

Așadar, dacă vrem să fim încântați de frumusețea naturii care scapă de încătușarea iernii, va trebui să știm unde să mergem și ce să vedem. Mai ales că anumite fenomene – precum înflorirea magnoliilor, de exemplu – durează foarte puțin timp și dacă nu suntem pregătiți le putem rata foarte ușor.

Noi vă oferim câteva idei de locuri de vizitat primăvara în România.

Locuri de vizitat primăvara în România – Iată care sunt recomandările noastre:

 

1. București

Deși poate părea o recomandare ciudată în această listă cu locuri de vizitat primăvara în România, mai ales că Bucureștiul are o mulțime de probleme, de la traficul aglomerat la poluare și absența unui transport public eficient, capitala are un farmec aparte în timpul primăverii.

Primăvara nu este încă prea cald, așa că dacă locuiți în alt oraș și vreți să vizitați Bucureștiul, este indicat să veniți primăvara, când veți scăpa de tot mai desele perioade caniculare din timpul verii. De asemenea, iarna și toamna aduc de multe ori și multă murdărie în oraș, de la munții de zăpada înnegrită de noxe la canalizările înfundate și străzile pline de apă.

Așadar, primăvara este anotimpul perfect pentru a vedea capitala. Iar unul dintre cele mai interesante lucruri pe care îl puteți face cât sunteți aici este să porniți „la vânătoare” de magnolii. Veți descoperi acești arbuști ce fac minunate flori roz, mov sau albe în numeroase locuri din București, de la centrul istoric la Grădina Botanică sau în curțile elegantelor case veche din nordul capitalei. Grăbiți-vă, însă, magnoliile înfloresc doar preț de câteva zile prin martie-aprilie, înainte ca acel verde crud al începutului de primăvară să se transforme în verdele intens de mai.

Locuri de vizitat primăvara în România – Delta Dunării

 

2. Delta Dunării

Un alt loc din România pe care trebuie să îl vizitați cel puțin o dată în viață și primăvara este Delta Dunării. Dacă veți vizita Delta Dunării în diferite sezoane – vara, toamna, primăvara, iarna – veți avea impresia că vedeți de fiecare dată alt loc. Schimbătoare, Delta vă va arăta de fiecare dată o altă față a ei.

Primăvara este însă cu adevărat spectaculoasă. Atunci puteți să vă urcați într-o canoe sau într-un caiac și să vizitați celebrele păduri scufundate de aici. Acest lucru este posibil primăvara deoarece, odată cu topirea zăpezilor, nivelul apei crește, inundând copacii.

De asemenea, tot primăvara se întorc păsările migratoare care au iernat în zonele mai calde din sud, precum Mediterana sau Africa. Fie că le veți vedea întorcându-se, hrănindu-se pe ochiurile de apă sau în timpul spectaculoaselor ritualuri de împerechere, Delta Dunării este un adevărat paradis primăvara pentru iubitorii de păsări.

Unde putem vedea flori

 

3. Poiana Narciselor

Am inclus pe lista noastră cu locuri de vizitat primăvara în România și Poiana Narciselor.

Cunoscută și drept Poienile cu narcise din Dumbrava Vadului, Dumbrava Vadului, Dumbrava Narciselor sau Pădurea Vadului, Poiana Narciselor este o arie protejată de interes național (rezervație naturală de tip botanic) situată în județul Brașov, comuna Șercaia, pe teritoriul satului Vad.

Rezervația naturală are o suprafață de 394,90 de hectare, și reprezintă o arie naturală acoperită de păduri de stejar și poieni unde trăiește o specie de narcisă numită Narcissus poeticus ssp. radiiflorus. Specia este ocrotită prin lege.

Primăvara, în luna mai, printre stejari, înfloresc milioane de narcise. Potrivit Wikipedia.org, plantele de aici sunt favorizate în primul rând de solul podzolic cu urme de mlaștină și de umbra slabă a arborilor. Aici se desfășoară anual, în luna mai, „Festivalul Narciselor”.

Din păcate, din cauza faptului că au fost culese în masă, narcisele și-au restrâns foarte mult aria de apariție în ultimul timp. Așadar, dacă mergeți în luna mai la „Festivalul Narciselor”, vă rugăm să nu rupeți florile, ci doar să le admirați.

Locuri de vizitat primăvara în România – Ce vizităm de Paște

 

4. Bucovina

Paștele pică întotdeauna cândva în lunile de primăvară, așadar dacă vreți să plecați de acasă cu ocazia sărbătorilor, vă recomandăm Bucovina. Dacă v-am recomandat primele 3 destinații din listă pentru frumusețea naturii, în cazul Bucovinei vă facem această propunere pentru bogăția tradițiilor pe care le veți întâlni aici primăvara, cu ocazia Paștelui.

Tradiția încondeierii ouălor este doar unul dintre obiceiurile bucovinene transformat într-o adevărată artă de localnicele talentate. În plus, în sate din Bucovina precum Sucevița, Fundul Moldovei, Brădăței, Putna, Ciocănești, Marginea, Cârlibaba sau Dorna Cândrenilor veți descoperi costumele populare spectaculoase, delicioșii cozonaci bucovineni și multe alte preparate tradiționale. Iar primăvara reprezintă momentul ideal pentru această călătorie deoarece puteți vedea cum gospodinele se pregătesc de sărbătorile pascale.

Tot în Bucovina, cei care sunt pasionați de drumeții pot încerca traseele ușoare din munți, mai ales că odată cu venirea primăverii drumurile se usucă, iar o plimbare în aer curat este extrem de plăcută. Iar cei interesați mai mult de cultură pot vizita Muzeul Ouălor Încondeiate din Ciocănești sau pot admira casele pictate din această localitate declarată comună-muzeu datorită caselor sale splendide.

Locuri de vizitat primăvara pentru cei cu poftă de mișcare

 

5. Podișul Hârtibaciului

Ultima recomandare de pe lista noastră cu locuri de vizitat primăvara în România este Podișul Hârtibaciului.

Pentru cei cărora le place aventura și mișcarea în aer liber, Podișul Hârtibaciului, cu ale sale 229 de kilometri de trasee de biciclete și de drumeție, este o destinație ideală, în special primăvara, când soarele nu este așa de necruțător cu noi.

Traseele marcate au fost inaugurate în aprilie 2015 de Asociația Mioritics și WWF-România. Ele străbat Podișul Hârtibaciului – Târnava Mare din Transilvania și trec prin 26 de sate cu biserici fortificate și prin cetatea medievală Sighisoara, leagă 4 monumente UNESCO de la Sighișoara, Viscri, Saschiz și Breite.

Există 32 de trasee, cel mai lung fiind de 29,2 km (Viscri-Dealul Ciorilor) și cel mai scurt de 1,6 km (Sighișoara-Platoul cu stejari seculari Breite), și 70 de panouri informative amplasate în localități traversate de trasee și în punctele importante de pe trasee. Datorită reliefului foarte accesibil (cel mai înalt vârf este de 701 m – Dealul Birom) și a diversității opțiunilor, acestea pot fi parcurse de turiști (inclusiv familii cu copii) fără echipament complex sau o pregătire sportivă specială, dar există și circuite dedicate celor care își doresc mai mult și au o condiție fizică bună, spun cei de la WWF-România.

Simfonia Lalelelor din Pitești

 

6. Pitești

În fiecare primăvară, de obicei cândva în luna aprilie sau în luna mai, în Pitești are loc Simfonia Lalelelor. Prima ediție a acestui festival floricol a avut loc în 6-9 mai 1978.

Dacă vă plac florile și nu ați ajuns până acum în Pitești, Simfonia Lalelor este o bună ocazie pentru a face acest drum. Dincolo de aranjamentele florale expuse pe care le veți putea admira, în cadrul Simfoniei veți putea cumpăra o mulțime de produse, de la flori, plante la ghiveci, semințe, bulbi sau unelte de grădinărit.

Iată câteva dintre aranjamentele florale expuse la Pitești de-a lungul anilor:

simfonia lalelelor pitești
Foto: Pagina de Facebook Simfonia Lalelelor Pitești
simfonia lalelelor pitești
Foto: Pagina de Facebook Simfonia Lalelelor Pitești
simfonia lalelelor pitești
Foto: Pagina de Facebook Simfonia Lalelelor Pitești
locuri de vizitat primăvara în românia
Foto: Pagina de Facebook Simfonia Lalelelor Pitești
locuri de vizitat primăvara în românia
Foto: Pagina de Facebook Simfonia Lalelelor Pitești
locuri de vizitat primăvara în românia
Foto: Pagina de Facebook Simfonia Lalelelor Pitești
locuri de vizitat primăvara în românia
Foto: Pagina de Facebook Simfonia Lalelelor Pitești

Cele mai frumoase locuri de vizitat primăvara în România

 

7. Câmpurile de rapiță

Începând din aprilie, timp de o lună și jumătate ne putem bucura de înflorirea rapiței. Deoarece de la an la an România a cultivat tot mai multă rapiță, nu putem recomanda un singur loc pentru a vedea acest spectacol galben. Fie că mergeți cu mașina de-a lungul șoselelor, fie că faceți o vizită în zona rurală, cu siguranță veți da peste câmpurile galbene de rapiță care alternează frumos cu cele verzi unde fermierii au semănat alte plante.

Rapița se cultivă în special pentru semințele sale din care se obține ulei. Uleiul este folosit în alimentație, dar și în industrie, pentru fabricarea de biocombustibil. De asemenea, mierea de rapiță este tot mai căutată.

În 2018, România a cultivat cu rapiță 632.000 de hectare, mai mult decât dublu față de anul 2013, de pildă. Producția totală în 2018 a fost de 1,6 milioane de tone de rapiță, față de doar 661.000 de tone în 2013.

Foto: shell_ghostcage/ Jwalters7 / Zauberei / pixabay.com

V-ar putea interesa și:

Cele mai frumoase insule din Grecia

Angajarea răspunderii Guvernului

Eclipsă totală de Soare

Vroiam sau voiam – cum e corect?

Ce este lumina

Ce sunt celulele stem și la ce ajută

Ce este sindromul Asperger

Ce sunt celulele stem și la ce ajută

Tensiunea arterială normală

Ce înseamnă autism

Materia întunecată