Eclipsă totală Lună. Cum se produce și ce este „Luna sângerie”

eclipsă totală lună
Foto: jeanvdmeulen / pixabay.com

Eclipsă totală Lună. Dacă v-ați pus întrebarea ce înseamnă o eclipsă totală de Lună, în acest articol veți găsi toate explicațiile necesare.

O eclipsă de Lună se petrece atunci când Luna trece direct prin spatele Pământului, exact prin umbra sau penumbra sa. Acest eveniment astronomic poate avea loc numai atunci când Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate, iar Pământul se află între Lună și Soare.

De asemenea, trebuie menționat că o eclipsă de Lună are loc numai în nopțile cu Lună plină.

Eclipsă totală Lună – Ce este

 

În timpul unei eclipse totale de Lună, Pământul blochează lumina directă de la Soare, care nu mai ajunge la Lună. Ceea ce ajunge la Lună este lumina refractată de către atmosfera Pământului. Această lumină, de culoare roșiatică, ajunge la Lună și este la rândul ei reflectată de suprafața satelitului natural al Pământului.

Dacă urmărim o eclipsă totală de Lună vom vedea că Luna are atunci o culoare roșiatică, motiv pentru care o eclipsă totală de Lună mai este numită și „Luna sângerie”.

Dacă vă întrebați de ce Luna are această culoare sângerie, explicația este următoarea. Atmosfera Pământului împrăștie mai mult lumina albastră, în vreme ce lumina roșie trece mai ușor prin atmosferă, ajungând până la Lună.

Spre deosebire de o eclipsă de Soare, care poate fi văzută doar dintr-o arie relativ redusă de pe Terra, o eclipsă de Lună poate fi văzută de orinde de pe partea întunecată a Pământului (unde este noapte).

Care e diferența dintre o eclipsă totală de Lună și una parțială

 

O eclipsă parțială de Lună se produce atunci când doar o porțiune a satelitului natural al Pământului intră în umbra planetei noastre, în vreme ce o eclipsă totală de Lună are loc atunci când întreaga Lună intră în umbra Terrei.

Ce sunt eclipsele prin penumbră?

 

Dincolo de eclipsele prin umbră totale și parțiale, există și eclipse prin penumbră, care și ele pot fi parțiale sau totale. Pământul obturează total lumina de la Soare în umbra sa, și doar parțial în penumbră.

O eclipsă de Lună prin penumbră are loc atunci când Luna trece prin penumbra Pământului. Această eclipsă produce doar o întunecare subtilă a suprafeței lunare, care este vizibilă ochiului liber doar atunci când aproximativ 70% din diametrul Lunii a intrat în penumbra Pământului, potrivit Wikipedia.org.

Un tip special de eclipsă de Lună este eclipsa totală de Lună prin penumbră. În timpul unei astfel de eclipse, Luna se află total în penumbra Pământului. Potrivit sursei citate, astfel de eclipse totale prin penumbră sunt rare. Când se produc, porțiunea din suprafața Lunii cea mai apropiată de umbră poate apărea ca fiind ușor mai întunecată decât restul discului lunar.

eclipsă totală lună
Foto: Sagredo / NASA images / Wikipedia

Eclipsă totală Lună – Cât durează

 

O eclipsă totală de Lună poate dura până la două ore, spre deosebire de o eclipsă totală de Soare, care durează doar câteva minute în orice punct al Planetei.

Cât de sigur este să te uiți la o eclipsă de Lună

 

Merită menționat și faptul că, spre deosebire de eclipsele de Soare, la o eclipsă de Lună vă puteți uita fără ochelari de protecție deoarece lumina este chiar mai slabă decât cea de la o Lună plină.

Foto: jeanvdmeulen / pixabay.com

V-ar putea interesa și alte articole de cultură generală:

Angajarea răspunderii Guvernului

Locuri de vizitat primăvara în România

Vroiam sau voiam – cum e corect?

Eclipsă totală de Soare

Ce este lumina

Ce este o ordonanță de urgență

Ce este sindromul Asperger

Ce sunt celulele stem și la ce ajută

Ce rol are ficatul

Tensiunea arterială normală

Ce înseamnă autism

Materia întunecată

Ordinea planetelor de la Soare

Cel mai lung cuvânt din lume

Care este cea mai mare planetă

Planetele Sistemului Solar

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.