Cea mai mare țară din lume. Întinsă pe 2 continente, dar cu populația rară

cea mai mare țară din lume
Foto: Wikipedia

Cea mai mare țară din lume, adică țara care are cea mai mare suprafață, nu este nici pe departe țara care are și cea mai numeroasă populație.

În acest articol încercăm să lămurim care este cea mai mare țară din lume, dar și care este țara cu cea mai mare populație.

Când vine vorba de suprafață, Rusia este, de departe, cea mai mare țară din lume. Rusia are o suprafață totală de 17 milioane de km², din care 16,3 milioane uscat și 720.000 de km² de apă. Concret, Rusia este atât de mare încât teritoriul ei reprezintă nu mai puțin de 10,99% din suprafața uscată totală a Terrei.

Rusia este mai mare decât Europa, decât Antarctica și decât Oceania.

Mai mult, Rusia se întinde pe două continente – Europa și Asia – și este considerată cea mai mare țară atât din Europa, cât și din Asia. De ce? Pentru că teritoriul său european este de 3,9 milioane de km², cu mult peste următorul stat din clasament, Ucraina, care are 603.000 de km². Situația este similară și pe continentul asiatic, unde Rusia este cea mai mare țară, cu 13,1 milioane de km² (partea sa asiatică), față de 9,5 milioane de km² cât are China, a doua cea mai întinsă țară din Asia.

Cele mai mari țări din lume

La nivel mondial, după Rusia, TOP 10 cele mai întinse țări din lume sunt următoarele:

2. Canada, cu 9,9 milioane de km²
3. China, 9,59 milioane de km²
4. SUA, 9,52 milioane de km²
5. Brazilia, 8,5 milioane de km²
6. Australia, 7,6 milioane de km²
7. India, 3,2 milioane de km²
9. Argentina, 2,78 milioane de km²
10. Kazakhstan, 2,72 milioane de km²

Cum a ajuns Rusia să fie cea mai mare țară din lume?

Expansiunea teritorială a Rusiei a fost realizată în cea mai mare parte la sfârșitul secolului al XVI-lea, în timpul domniei lui Ivan cel Groaznic, într-o perioadă în care orașele-stat din vestul Rusiei se uniseră pentru a forma o singură țară, potrivit wikipedia.org.

Deoarece în est aveau loc năvăliri tătare, țarul Ivan cel Groaznic i-a chemat în ajutor pe cazacii de pe Volga, ce erau conduși de Ermak Timofeevici. Armatele acestuia au pornit spre est, unde au cucerit aproape toate teritoriile stăpânite anterior de mongoli. Din acest motiv Ermak Timofeevici este numit și „Cuceritorul Siberiei”.

Cea mai mare țară din lume – Geografia Rusiei

Fiind atât de mare, Rusia oferă o mare diversitate naturală. Țara include nu mai puțin de 40 de rezervații al biosferei înscrise pe Lista UNESCO.

În ceea ce privește Câmpia Europeană de Est a Rusiei, acesta este împărțită, de la nord la sud, în diferite tipuri de vegetație: tundră (clima subarctică și temperaturile ce pot ajunge iarna și la -40/-50 de grade Celsius împiedică apariția unei vegetații dezvoltate; solurile sunt sărace, înghețate, iar aici trăiesc predominant mușchi, licheni, arbuști pitici și tufișuri scunde); taiga (păduri de conifere), amestecată cu stepă (câmpii semiaride, cu ierburi, din care lipsesc arbuștii și copacii); regiuni semideșertice (aproape de Marea Caspică).

Care este cea mai mare țară din lume în funcție de populație?

Chiar dacă este cea mai mare țară din lume, Rusia nu este nici pe departe cel mai populat stat de pe Glob. Rusia are o populație de 146 de milioane de locuitori, număr care o plasează abia pe poziția a 9-a într-un clasament cu cele mai mari țări din lume în funcție de populație. Aproximativ 77% din populația Rusiei trăiește în partea sa europeană.

Înaintea sa sunt următoarele state:

1. China, cu 1,39 miliarde de locuitori
2. India, cu 1,35 miliarde
3. SUA, 330 de milioane
4. Indonezia, 268 de milioane
5. Brazilia, 210 milioane
6. Pakistan, 206 milioane
7. Nigeria, 200 milioane
8. Bangladesh, 167 milioane

Pe locul 9 în clasament se află Rusia, iar pe 10 Mexic, cu 126,5 milioane. În afară de țările menționate mai sus, Japonia și Filipine sunt singurele state care au și ele peste 100 de milioane de locuitori. Japonia are 126,1 milioane, iar Filipine 108 milioane.

V-ar putea interesa și: Câte țări sunt în Europa, Câte țări sunt în lume, Câte continente sunt.

Care este cel mai mare continent

Țări membre UE

Angajarea răspunderii Guvernului

Locuri de vizitat primăvara în România

Eclipsă totală de Soare

Vroiam sau voiam – cum e corect?

Ce este lumina

Ce este o ordonanță de urgență

Ce este sindromul Asperger

Ce sunt celulele stem și la ce ajută

Ce rol are ficatul

Tensiunea arterială normală

Ce înseamnă autism

Eclipsă totală Lună

Ce înseamnă un an lumină

Care este pulsul normal

Ordinea planetelor de la Soare

Cea mai sigură mașină

Câte zile are un an

Vise sau visuri – cum e corect?

Cele mai frumoase flori din lume

Cel mai lung cuvânt din lume

Care este cea mai mare planetă

Planetele Sistemului Solar

Câte județe are România

Cel mai lung fluviu din Europa

Cea mai apropiată planetă de Soare

Cel mai mare aeroport din Europa

Cel mai mare aeroport din lume

Cel mai mare oraș din lume

Cea mai înaltă clădire din lume

Materia întunecată

Foto: Wikipedia

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.