Câte continente sunt pe Glob. Sistemele cu 6 sau 7 continente, explicate

câte continente sunt pe glob
Foto: Civciv5 / Wikimedia Commons

Dacă vă întrebați câte continente sunt pe Glob, în acest articol veți găsi informații detaliate și extrem de utile.

Continentele sunt definite drept „suprafețe de pământ mari și continue”, „la modul ideal separate de întinderi de apă”. Însă unele dintre aceste criterii nu se aplică întotdeauna, ceea ce face ca numărul continentelor să poată fi interpretat diferit.

Noi am învățat la școală că pe Glob sunt 7 continente. De la cel mai mare la cel mai mic, acestea sunt: Asia, Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctica, Europa și Australia.

Modelul „7 continente” este predat și în țări din Europa de Vest, în țările vorbitoare de limbă engleză, în Australia, dar și în China, India, Pakistan sau Filipine, potrivit wikipedia.org.

Asia este atât continentul cu cea mai mare suprafață, cât și cu cea mai mare populație. Având o suprafață de 44,5 milioane de kilometri pătrați, Asia ocupă 29,5% din suprafața totală de pământ de pe Glob. În Asia se află și cele mai populate țări din lume, China și India, astfel încât populația totală a continentului este de 4,5 miliarde de oameni, adică mai bine de jumătate din populația planetei (59,5%).

Locul 2 este ocupat de continentul african, atât în ceea ce privește suprafața, cât și în ceea ce privește populația. Suprafața este de 30,3 milioane de km², iar populația de 1,2 miliarde, Africa fiind, în afară de Asia, singurul continent care are o populație de peste un miliard de oameni.

În top urmează America de Nord, cu 24,7 milioane de km², și o populație de 587 de milioane de oameni. Este interesant de menționat că, deși se află pe locul 3 în topul continentelor în funcție de suprafață, America de Nord are o populație mai mică decât Europa, aceasta din urmă aflându-se pe penultimul loc în funcție de suprafața ocupată.

America de Sud se află pe locul 4, cu 17,8 milioane de km² și o populație de 428 de milioane de oameni (mai mică așadar decât cea a continentului cu care se învecinează la nord).

Antarctica, ce ocupă 14 milioane de km², se află pe locul 5. Populația acestui continent înghețat este însă de numai 4.490 de persoane.

Europa ocupă locul 6 în topul continentelor, cu 10,1 milioane de km². Populația sa este însă a treia cea mai mare din lume, după Asia și Africa: 742 de milioane de oameni trăiesc pe bătrânul continent.

Cel mai mic continent în funcție de suprafață este Australia, cu 8,6 milioane de km². Australia este totodată și singurul continent unde există o singură țară. Populația țării este de 41 de milioane de locuitori.

Câte continente sunt pe Glob – Ce e Oceania

În ceea ce privește insulele din apropierea continentelor, ele sunt grupate adesea alături de continentele învecinate pentru a împărți în acest mod tot uscatul în regiuni geopolitice. Astfel, cele mai multe dintre insulele din Oceanul Pacific sunt grupate împreună cu continentul Australia pentru a forma regiunea geopolitică Oceania, potrivit wikipedia.org.

Așadar, pentru a cuprinde tot uscatul atunci când vorbim de câte continente sunt pe Glob, continentul Australia poate fi înlocuit de grupul continental Oceania, care cuprinde Melanezia, Micronezia, Polinezia și Australasia (alcătuită la rândul său din Australia, Noua Zeelandă și insulele învecinate).

Câte continente sunt pe Glob – Modelul „6 continente”

Un alt mod de numărare a continentelor este de a considera că, din moment ce nu sunt despărțite de apă, Asia și Europa formează un singur continent, Eurasia. Acest model este predat în Rusia, în unele țări din Europa de Est și în Japonia.

Un alt model „6 continente” este cel în care America de Nord și America de Sud formează un singur continent numit „America”. Acest model este predat în America Latina, dar este folosit uneori și în unele țări din Europa precum Franța.

V-ar putea interesa și:

Cel mai mare aeroport din lume

Cel mai mare oraș din lume

Cea mai mare țară din lume

Câte țări sunt în Europa

Câte țări sunt în lume

Cea mai înaltă clădire din lume

Foto: Civciv5 / Wikimedia Commons

Cele mai bogate familii regale din lume. Regina Marii Britanii nu e în Top 10

Andreea Dogar
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.