Câte continente sunt pe Glob. Sistemele cu 6 sau 7 continente, explicate

câte continente sunt pe glob
Foto: Civciv5 / Wikimedia Commons

Dacă vă întrebați câte continente sunt pe Glob, în acest articol veți găsi informații detaliate și foarte utile.

Continentele sunt definite drept „suprafețe de pământ mari și continue”, „la modul ideal separate de întinderi de apă”. Însă unele dintre aceste criterii nu se aplică întotdeauna, ceea ce face ca numărul continentelor să poată fi interpretat diferit, iar răspunsul la întrebarea Câte continente sunt pe Glob să nu fie neapărat ușor de dat.

Noi am învățat la școală că pe Glob sunt 7 continente. De la cel mai mare la cel mai mic, acestea sunt: Asia, Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctica, Europa și Australia.

Modelul „7 continente” este predat și în țări din Europa de Vest, în țările vorbitoare de limbă engleză, în Australia, dar și în China, India, Pakistan sau Filipine, potrivit wikipedia.org.

Asia, cel mai mare continent de pe Glob

 

1. Asia este atât continentul cu cea mai mare suprafață, cât și cu cea mai mare populație. Având o suprafață de 44,5 milioane de kilometri pătrați, Asia ocupă 29,5% din suprafața totală de pământ de pe Glob. În Asia se află și cele mai populate țări din lume, China și India, astfel încât populația totală a continentului este de 4,5 miliarde de oameni, adică mai bine de jumătate din populația planetei (59,5%).

Dacă la nord, est și sud este foarte clar care sunt granițele celui mai mare continent, ce putem spune despre granițele sale vestice? Cea mai acceptată „linie” care desparte acest continent de Africa este Canalul Suez. În ceea ce privește Europa, granița trece prin strâmtorile turcești Bosfor și Dardanele, pe la sudul Mării Negre, Munților Caucaz, Mării Caspice, urmând apoi râul și Munții Ural.

câte continente sunt pe glob

Sursa: Ssolbergj Aquarius.geomar.de / Wikipedia.org

Asia a fost locul de naștere al celor mai multe dintre marile religii ale lumii, inclusiv creștinism, islam, hinduism, iudaism, budism, jainism, confucianism, taoism sau religia sikh.

Continentul are nu doar grupuri de oameni și culturi extrem de diverse, ci și o geografie variată și zone climatice foarte diferite, de la deșertul Arabiei și zonele tropicale și ecuatoriale din sud până la zonele temperate din est și regiunea subarctică și polară din Siberia. În Asia se află și cel mai înalt munte de pe Glob – Everestul, din lanțul Himalaya. Cel mai lung fluviu de pe continent este Yangtze (acesta este și al treilea cel mai lung fluviu din lume, după Nil și Amazon). Yangtze deține și un alt record: este cel mai lung fluviu din lume care curge într-o singură țară (China).

În Asia se află și cel mai populat oraș din lume (Tokyo), precum și alte mega-metropole: Delhi, Jakarta, Chongqing, Mumbai, Seul, Shanghai, Beijing, Osaka, Guangzhou, Dhaka, Bangkok, Istanbul, Shenzen, Hong Kong.

Iată și un videoclip care vă ajută să identificați ușor unde se află pe hartă țările din Asia:

Câte continente sunt pe Glob – Ce populație are Africa

 

2. Africa. Locul 2 este ocupat de continentul african, atât în ceea ce privește suprafața, cât și în ceea ce privește populația. Suprafața este de 30,3 milioane de km², iar populația de 1,3 miliarde, Africa fiind, în afară de Asia, singurul continent care are o populație de peste un miliard de oameni. În Africa trăiește, așadar, 16% din populația de pe Terra. Împreună cu insulele sale, Africa ocupă 20% din uscatul planetei.

Prin comparație cu toate celelalte continente, populația africană este cea mai tânără. În anul 2012, când vârsta medie la nivel mondial era de 30,4 ani, în Africa aceasta era de doar 19,7 ani. În funcție de suprafață, cea mai mare țară de pe continent este Algeria, în vreme ce Nigeria deține cea mai mare populație (200 de milioane de locuitori).

Dacă Asia este continentul unde au luat naștere cele mai mari religii ale prezentului, Africa este continentul unde au apărut primii oameni. Cel mai timpuriu Homo sapiens (omul modern) a fost descoperit în Etiopia și a fost datat în urmă cu 200.000 de ani.

O altă particularitate a continentului african este aceea că e singurul continent care se întinde de la zonele temperate din emisfera nordică până la cele temperate din emisfera sudică.

câte continente sunt

Sursa: Martin23230 / Wikipedia.org

Poate că țările din Africa – numele lor și poziția lor exactă pe hartă – sunt printre cele mai puțin cunoscute de către restul lumii.

Dacă vreți să vă îmbunătățiți cunoștințele despre continentul african, iată un videoclip foarte interesant:

Cum au ajuns oamenii în America de Nord

 

3. America de Nord. În top urmează America de Nord, cu 24,7 milioane de km², și o populație de 587 de milioane de oameni. Este interesant de menționat că, deși se află pe locul 3 în topul continentelor în funcție de suprafață (ocupând 16,5% din uscatul planetei), America de Nord are o populație mai mică decât Europa, aceasta din urmă aflându-se pe penultimul loc în funcție de suprafața ocupată.

De multe ori când ne gândim la America de Nord ne vin în minte doar 3 țări: Statele Unite ale Americii, Canada și Mexic. Însă, să nu uităm că acest continent include 23 de state independente (insule și statele din regiunea cunoscută sub numele de America Centrală): Bahamas, Barbados, Belize, Costa Rica, Cuba, Republica Dominicană, El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Jamaica, Nicaragua sau Panama sunt doar câteva dintre ele.

Continentul nord-american a fost colonizat de primele populații umane în urmă cu aproximativ 17.000-40.000 de ani. Aceste populații au ajuns pe continent traversând Podul terestru Bering, o bucată de uscat cu o lărgime de aproximativ 1.600 de kilometri pe direcția nord – sud, care a unit regiunile actuale Alaska și Siberia de Est în diferitele perioade glaciare din timpul Pleistocenului.

câte continente sunt pe glob

Foto: Bosonic dressing / Wikipedia.org

Cu siguranță știți să găsiți pe hartă țările din America de Nord. Dar știți să le numiți și pe cele din America Centrală?

Câte continente sunt pe Glob – Cele mai fascinante locuri din America de Sud

 

4. America de Sud se află pe locul 4, cu 17,8 milioane de km² și o populație de 428 de milioane de oameni (mai mică așadar decât cea a continentului cu care se învecinează la nord).

Brazilia este, de departe, cea mai populată țară din acest continent, aici trăind jumătate din populația Americii de Sud (210 milioane de persoane).

Cea mai mare parte a Americii de Sud se află în zona tropicală, în vreme ce geografia părții de vest a continentului este dominată de Munții Anzi, potrivit wikipedia.org.

Pe acest continent se află cea mai înaltă cascadă neîntreruptă din lume (Angel din Venezuela), precum și fluviul cu cel mai mare debit din lume – Amazonul. Alte locuri fascinante de pe continent sunt Deșertul Atacama (cel mai uscat loc non-polar de pe planetă) și orașul La Paz din Bolivia (capitala de țară aflată la cea mai mare altitudine din lume, de 3.650 de metri). Și, bineînțeles, aici se află uimitoarea pădure amazoniană, cea mai mare pădure tropicală de pe Glob.

câte continente sunt

Foto: Luan / Brazil / Wikipedia

Un videoclip similar vă ajută să învățați care sunt țările din America de Sud și unde se află ele pe hartă:

Antarctica, continentul înghețat cu 5.000 de locuitori

 

5. Antarctica, ce ocupă 14 milioane de km², se află pe locul 5. Populația acestui continent înghețat este însă de maximum 5.000 de persoane.

Antarctica este cel mai sudic continent de pe planetă. Ea include Polul Sud și este aproape în totalitate situată la sud de Cercul Polar de Sud, aflat la latitudinea de 66°33′48.0. Continentul este înconjurat de Oceanul Antarctic.

Cu o densitate de doar 0,00008 de persoane pe kilometru pătrat, Antarctica este de departe continentul cu cea mai mică densitate de populație.

Aproximativ 98% din Antarctica este acoperită de gheață cu o grosime medie de 1,9 kilometri. Gheața se întinde aproape peste tot, cu excepția celor mai nordice zone din Peninsula Antarctică.

Antarctica este cel mai rece, uscat și vântos continent. Cea mai mare parte a teritoriului este un deșert polar, precipitațiile anuale fiind de 200 mm de-a lungul coastei și chiar și mai mici în interiorul continentului.

Temperatura din Antarctica a ajuns chiar și la – 94,7 grade Celsius, însă media pentru cea mai friguroasă perioadă din an (al treilea trimestru) este de – 63 de grade Celsius.

Populația continentului variază în funcție de sezon, de la 1.000 la 5.000 de persoane (este vorba despre cercetători care lucrează în diferite stații de pe continent).

Antarctica este un teritoriu guvernat de Tratatul Antarcticii, semnat până acum de 50 de state. Tratatul interzice activitățile militare și miniere în Antarctica, exploziile nucleare sau aruncarea de deșeuri nucleare. Tratatul susține cercetarea științifică și protejează mediul.

antarctica

Foto: Heraldry / Wikipedia.org

Câte continente sunt pe Glob – mitul Europei

 

6. Europa ocupă locul 6 în topul continentelor, cu 10,1 milioane de km². Populația sa este însă a treia cea mai mare din lume, după Asia și Africa: 742 de milioane de oameni trăiesc pe bătrânul continent.

Politic, Europa este împărțită în 50 de state independente, dintre care Rusia este cel mai mare și cel mai populat (39% din suprafața continentului european este ocupată de partea europeană a Rusiei).

Numele de Europa vine din mitologia greacă. Europa era o prințesă feniciană pe care Zeus, vrăjit de frumusețea ei, hotărăște să o răpească. El ia forma unui taur alb și se alătură turmelor regelui. Pe când culegea flori, Europa vede taurul și îl încalecă. Atunci, Zeus se aruncă în mare și înoată cu Europa în spatele său până pe Insula Creta. Aici el își arată adevărata natură și o seduce, Europa devenind astfel prima regină a Cretei.

europa

Foto: Rob984 / Europe / Wikipedia

Iată și un videoclip care vă va ajuta să identificați mai ușor pe hartă toate țările din Europa, fie ele mici sau mari:

7. Australia. Cel mai mic continent în funcție de suprafață este Australia, cu 8,6 milioane de km². Populația continentului este de 39 de milioane de locuitori.

Pe continent se află 3 țări: Australia cu insula Tasmania, Papua Noua Guinee și porțiuni din Indonezia (ca de exemplu Papua de Vest). Noua Zeelandă nu face parte din continentul Australia, ci din continentul scufundat Zealandia.

Papua Noua Guinee, una dintre țările de pe continent, este una dintre cele mai diverse țări din lume din punct de vedere lingvistic și cultural. Totodată, ea este una dintre cele mai „rurale” țări, doar 18% din populație trăind în centre urbane.

În plus, în Papua de Vest, o provincie din Indonezia, se estimează că trăiesc 44 de triburi necontactate.

australia

Foto: Avenue / Wikipedia

Dacă nu știți prea multe despre geografia Australiei, acest film vă va oferi informații despre statele în care este împărțită această țară, precum și despre formele sale de relief:

Câte continente sunt pe Glob – Ce e Oceania

În ceea ce privește insulele din apropierea continentelor, ele sunt grupate adesea alături de continentele învecinate pentru a împărți în acest mod tot uscatul în regiuni geopolitice. Astfel, cele mai multe dintre insulele din Oceanul Pacific sunt grupate împreună cu continentul Australia pentru a forma regiunea geopolitică Oceania, potrivit wikipedia.org.

Așadar, pentru a cuprinde tot uscatul atunci când vorbim de câte continente sunt pe Glob, continentul Australia poate fi înlocuit de grupul continental Oceania, care cuprinde Melanezia, Micronezia, Polinezia și Australasia (alcătuită la rândul său din Australia, Noua Zeelandă și insulele învecinate).

Câte continente sunt pe Glob – Modelul „6 continente”

Un alt mod de numărare a continentelor și de a afla câte continente sunt pe Glob este de a considera că, din moment ce nu sunt despărțite de apă, Asia și Europa formează un singur continent, Eurasia. Acest model este predat în Rusia, în unele țări din Europa de Est și în Japonia.

Un alt model „6 continente” este cel în care America de Nord și America de Sud formează un singur continent numit „America”. Acest model este predat în America Latina, dar este folosit uneori și în unele țări din Europa precum Franța.

Dacă v-a plăcut acest articol despre Câte continente sunt pe Glob, v-ar putea interesa și alte articole de cultură generală:

Care este cel mai mare continent

Țări membre UE

Locuri de vizitat primăvara în România

Eclipsă totală de Soare

Ce este lumina

Ce este o ordonanță de urgență

Ce este sindromul Asperger

Ce sunt celulele stem și la ce ajută

Ce rol are ficatul

Ce înseamnă autism

Eclipsă totală Lună

Ordinea planetelor de la Soare

Cele mai frumoase flori din lume

Care este pulsul normal

Cea mai sigură mașină

Planetele Sistemului Solar

Câte zile are un an

Vise sau visuri – cum e corect?

Angajarea răspunderii Guvernului

Vroiam sau voiam – cum e corect?

Tensiunea arterială normală

Ce înseamnă un an lumină

Materia întunecată

Cel mai lung cuvânt din lume

Care este cea mai mare planetă

Câte județe are România

Cel mai lung fluviu din Europa

Cea mai apropiată planetă de Soare

Cel mai mare aeroport din Europa

Cel mai mare aeroport din lume

Cel mai mare oraș din lume

Cea mai mare țară din lume

Câte țări sunt în Europa

Câte țări sunt în lume

Cea mai înaltă clădire din lume

Foto: Civciv5 / Wikimedia Commons

Cele mai bogate familii regale din lume. Regina Marii Britanii nu e în Top 10

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.