Care este pulsul normal în funcție de vârstă, la repaus și la efort

care este pulsul normal
Foto: geralt / pixabay.com

Pulsul este unul dintre cei mai importanți indicatori ai sănătății organismului uman. El măsoară de câte ori bate inima într-un minut. Iată care este pulsul normal și când ar trebui să mergeți la medic.

Numărul de bătăi ale inimii variază destul de mult de la om la om, dar și ca urmare a activității fizice și a emoțiilor, arată publicația „Medical News Today”.

Pulsul la repaus se referă la numărul bătăilor de inimă înregistrate atunci când o persoană este relaxată.

După vârsta de 10 ani, pulsul normal al unei persoane ar trebui să fie cuprins între 60 și 100 de bătăi pe minut (la repaus).

Atunci când o persoană face efort fizic, numărul bătăilor de inimă va crește. După cum veți putea vedea mai jos, există o limită maximă a pulsului recomandată în timpul sportului, în funcție de vârsta persoanei.

În momentul în care „bate”, inima pompează sânge care conține oxigen și nutrienți în restul corpului. Este important ca cineva să afle dacă pulsul său este normal. În cazul în care o boală slăbește inima, organele nu vor primi suficient sânge pentru a funcționa corect.

Institutul Național al Inimii din Statele Unite ale Americii a publicat o listă referitoare la care este pulsul normal la repaus în funcție de vârstă.

Pulsul unei persoane devine, treptat, tot mai mic, pe măsură ce persoana trece de la copilărie la adolescență, iar apoi la maturitate.

Care este pulsul normal la repaus

 

Pulsul normal pentru adulți de peste 10 ani, inclusiv la oamenii în vârstă, este cuprins între 60 și 100 de bătăi pe minut.

Atleții foarte bine antrenați pot avea un puls la repaus de sub 60 de bătăi pe minut, ajungând uneori și la 40 de bătăi pe minut.

Iată cate este pulsul normal în funcție de vârstă, conform Institutului Național al Inimii din Statele Unite ale Americii:

 

Vârsta de până la o lună: 70 – 190 de bătăi pe minut
1 – 11 luni: 80 – 160 de bătăi pe minut
1 – 2 ani: 80 – 130 de bătăi pe minut
3 – 4 ani: 80 – 120 de bătăi pe minut
5 – 6 ani: 75 – 115 bătăi pe minut
7 – 9 ani: 70 – 110 bătăi pe minut
Peste 10 ani: 60 – 100 bătăi pe minut

Pulsul la repaus poate varia în acest interval. El va crește ca răspuns la o mulțime de stimuli, ca de exemplu temperatura corpului, factori emoționali, poziția corpului (de pildă, dacă persoana s-a ridicat brusc în picioare).

Care este pulsul normal la efort

 

În timpul sportului pulsul este mai ridicat deoarece inima trebuie să livreze mai mult oxigen în restul corpului.

Asociația Americană a Inimii recomandă ca pulsul maxim în timpul sportului să fie egal cu 220 minus vârsta persoanei.

Spre exemplu, o persoană de 50 de ani ar trebui să evite să aibă un puls mai ridicat de 170 de bătăi pe minut în timpul exercițiilor fizice.

O persoană de 35 de ani ar trebui să aibă un puls maxim de 185 de bătăi pe minut în timpul sportului, iar cineva de 70 de ani nu mai mult de 150 de bătăi pe minut.

Ce se întâmplă dacă ai un puls mai mic de 60 de bătăi pe minut?

 

Dacă aveți un puls mai mic de 60 de bătăi pe minut și vă întrebați care este pulsul normal, iată ce trebuie să știți.

Potrivit Universității Harvard, pentru cele mai multe femei sănătoase pulsul normal la repaus este cuprins între 60 și 100 de bătăi pe minut. Totuși, un studiu din 2010 a arătat că un puls scăzut poate oferi protecție în fața unor atacuri de cord.

Când cercetătorii au analizat date de la 129.000 de femei ajunse la menopauză ei au descoperit că femeile care aveau pulsurile cele mai mari (de peste 76 de bătăi pe minut) aveau un risc cu 26% mai mare de a suferi un infarct sau de a muri din cauza unuia decât femeile cu pulsuri mai scăzute (62 de bătăi pe minut sau chiar mai puțin).

Pe de altă parte, un puls scăzut, de sub 60 de bătăi pe minut, poate indica prezența unei afecțiuni numită bradicardie („bradicardie” înseamnă exact „inimă lentă”). Dacă aveți un puls mai mic de 60 de bătăi pe minut, dar și simptome precum vertij (amețeli), sincopă (leșin), oboseală excesivă, dispnee (respirație dificilă), palpitații, durere în piept sau angină pectorală (ca urmare a unui aport insuficient de oxigen la nivelul mușchiului inimii), scăderea toleranței la efort (apariția oboselii la eforturi mici), confuzie sau dificultăți de concentrare, este bine să vă prezentați la medic. Totuși, potrivit Wikipedia.org, nu toate persoanele care au bradicardie prezintă și simptome.

Pericolul aritmiilor

 

Țineți minte totuși că un puls normal nu este o garanție că o persoană nu are nicio problemă de sănătate. Nu doar numărul bătăilor de inimă este important, ci și ritmul. Bătăile neregulate ale inimii (aritmiile) pot fi semnul unei probleme cardiace grave.

Foto: geralt / pixabay.com

V-ar putea interesa și:

Simptome coronavirus

Ce este pandemia

Locuri de vizitat primăvara în România

Vroiam sau voiam – cum e corect?

Angajarea răspunderii Guvernului

Eclipsă totală de Soare

Ce este lumina

Ce este sindromul Asperger

Ce sunt celulele stem și la ce ajută

Ce rol are ficatul

Tensiunea arterială normală

Ce înseamnă autism

Eclipsă totală Lună

Ce înseamnă un an lumină

Materia întunecată

Ordinea planetelor de la Soare

Cele mai frumoase flori din lume

Cel mai lung cuvânt din lume

Care este cea mai mare planetă

Planetele Sistemului Solar