Ordinea planetelor de la Soare. Între Mercur cel fierbinte și uriașii înghețați

ordinea planetelor de la soare
Foto: Harman Smith și Laura Generosa (nee Berwin), pentru NASA's Jet Propulsion Laboratory / Wikipedia

Dacă ați uitat care este ordinea planetelor de la Soare, acest articol vă va împrospăta cu siguranță memoria.

Pe scurt, ordinea planetelor, pornind de la Soare – steaua din centrul Sistemului nostru Solar – este următoarea: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun.

După cum știți, de mai mulți ani Pluto nu mai este considerată o planetă, ci o planetă pitică (așa cum sunt și Ceres și Eris). Astronomii au ajuns la concluzia că Pluto nu îndeplinește anumite criterii din definiția unei planete (mai multe informații despre decizia lor găsiți aici).

Ordinea planetelor de la Soare: cea mai apropiată planetă de Soare

 

Dintre cele 8 planete din Sistemul Solar, cea mai apropiată planetă de Soare este Mercur. Această planetă se află la 0,4 unități astronomice distanță de Soare.

Dar ce este o unitate astronomică? O unitate astronomică este egală cu distanța de la Pământ la Soare, adică aproximativ 150 de milioane de kilometri.

Pentru a fi mai exacți însă, trebuie să menționăm că distanța aceasta nu este constantă. Ea variază pe măsură ce Pământul se deplasează pe orbită în jurul Soarelui, de la un maximum numit afeliu (punctul cel mai depărtat de Soare de pe orbita unei planete), la un minimum numit periheliu (punct în care o planetă sau o cometă, în mișcarea lor în jurul Soarelui, se află cel mai aproape de acesta).

În cazul Pământului, planeta noastră atinge periheliul la începutul lunii ianuarie, la aproximativ 14 zile după solstițiul din decembrie. La periheliu, centrul Pământului se află la 147 de milioane de kilometri de centrul Soarelui.

În ceea ce privește afeliul, Terra ajunge în acest punct la începutul lunii iulie, la aproximativ 14 zile după solstițiul din luna iunie. În acel moment, distanța dintre centrul Pământului și centrul Soarelui este de 152 de milioane de kilometri.

Ordinea planetelor de la Soare: a câta planetă este Pământul

 

Revenind la ordinea planetelor de la Soare și la Mercur, această planetă se află la 60 de milioane de kilometri distanță de Soare (0,4 unități astronomice). Fiind atât de aproape de Soare și neavând atmosferă, temperatura de la suprafața planetei atinge chiar și 427 de grade Celsius ziua, în regiunile ecuatoriale.

A doua planetă de la Soare este Venus. Cel mai strălucitor corp ceresc de pe cerul nocturn (după Lună) se află la 0,7 unități astronomice de Soare, adică la 105 milioane de kilometri distanță.

Pământ, planeta pe care ne aflăm, se află la o distanță de aproximativ 150 de milioane de kilometri de Soare.

A patra planetă de la Soare este Marte, care se află la 1,5 unități astronomice de steaua din centrul Sistemului nostru Solar, adică la circa 225 de milioane de kilometri.

Aceste 4 planete – Mercur, Venus, Pământ și Marte – sunt planetele telurice (formate din roci și metale) din Sistemul Solar.

Centura de asteroizi – Unde se află

 

Dincolo de ordinea planetelor de la Soare, trebuie să vorbim puțin și de centura de asteroizi.

După aceste planete telurice, între Marte și Jupiter, se află centura de asteroizi a Sistemului Solar. Centura de asteroizi se află la o distanță cuprinsă între 2,3 și 3,3 unități astronomice față de Soare (adică între 345 și 495 de milioane de kilometri distanță de Soare). Se crede că centura de asteroizi reprezintă rămășițe de la formarea Sistemului Solar care nu au mai reușit să fuzioneze din cauza influenței gravitaționale a uriașului Jupiter, potrivit Wikipedia.org.

Centura de asteroizi conține – posibil – milioane de obiecte cosmice de peste un kilometru în diametru. Cu excepția lui Ceres, care este acceptat ca planetă pitică, asteroizii de aici sunt considerați corpuri cerești mici și sunt alcătuiți în principal din roci, metale și gheață. Dimensiunile lor variază de la câțiva metri la sute de kilometri.

Aflată la 2,7 unități astronomice de Soare (adică la 405 milioane de kilometri distanță), Ceres este cel mai mare asteroid, fiind considerat totodată și o planetă pitică. Are un diametru de aproximativ 1.000 de kilometri și o masă suficient de mare pentru ca propria forță gravitațională să îi confere o formă sferică.

Ordinea planetelor de la Soare – unde se află planetele gazoase

 

După centura de asteroizi, în Sistemul Solar găsim cele 4 planete gazoase, numite și „giganți gazoși” datorită mărimii lor impresionante. Ordinea planetelor de la Soare este următoarea: Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun.

Gigantul Jupiter, cea mai mare planetă din Sistemul Solar, se află la 5,2 unități astronomice de Soare, adică la 780 de kilometri distanță.

Urmează Saturn, cu frumoasele sale inele, la o distanță și mai mare de Soare: 9,5 unități astronomice, adică 1.425 de milioane de kilometri. Mai exact, Saturn se află la aproape un miliard și jumătate de kilometri distanță de Soare.

Însă chiar și această distanță pare mică dacă ne uităm la Uranus și Neptun, ultimele două planete din Sistemul Solar.

Uranus se află la 19,2 unități astronomice de Soare (adică 2,88 miliarde de kilometri), iar Neptun la 30,1 unități astronomice (adică la o fabuloasă distanță de 4,51 miliarde de kilometri de steaua sa).

Uranus și Neptun sunt cele mai reci planete din Sistemul Solar, temperaturile de la suprafața lor fiind de sub – 200 de grade Celsius.

Pluto, considerată acum o planetă pitică, se află în centura Kuiper, un inel de corpuri cerești aflate dincolo de orbita planetei Neptun. Pluto se află la aproximativ 39 de unități astronomice de Soare (5,85 miliarde de kilometri).

Foto: Harman Smith și Laura Generosa (nee Berwin), pentru NASA’s Jet Propulsion Laboratory / Wikipedia

În afară de acest aricol despre ordinea planetelor de la Soare v-ar putea interesa și:

Care este cel mai mare continent

Locuri de vizitat primăvara în România

Eclipsă totală de Soare

Vroiam sau voiam – cum e corect?

Angajarea răspunderii Guvernului

Ce este lumina

Ce este o ordonanță de urgență

Ce este sindromul Asperger

Ce sunt celulele stem și la ce ajută

Ce rol are ficatul

Tensiunea arterială normală

Ce înseamnă autism

Eclipsă totală Lună

Ce înseamnă un an lumină

Materia întunecată

Cel mai lung cuvânt din lume

Care este cea mai mare planetă

Planetele Sistemului Solar

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.