Ce înseamnă autism. Primele semne pot apărea chiar de la 6 luni

ce înseamnă autism
Băiețel cu autism. Foto: Captură YouTube via Wikipedia

În cazul în care ați auzit vorbindu-se despre această afecțiune și v-ați pus întrebarea Ce înseamnă autism, iată câteva explicații utile în acest articol.

Autismul este o tulburare de dezvoltare. Cei care suferă de autism au dificultăți în a comunica și interacționa cu cei din jur. De asemenea, ei se comportă de multe ori repetitiv. De exemplu, mulți copii cu autism tind să aranjeze obsesiv anumite obiecte (să le pună unele peste altele sau să le pună în linie).

La ce vârstă apare autismul

 

Cel mai adesea, părinții observă aceste simptome în primii de 3 de viață ai copilului. Primele simptome pot fi vizibile încă de la vârsta de 6 luni.

În ceea ce privește interacțiunea socială, bebelușii cu autism sunt mai puțin atenți la stimulii externi, zâmbesc sau se uită mai puțin la cei din jur, și răspund mai puțin la propriile nume atunci când sunt strigați.

După vârsta de 12 luni, în următorii 2 ani de viață, copiii care au autism realizează contactul vizual cu cei din jur într-o mai mică măsură decât ar fi normal. Când vorbim despre ce înseamnă autism, trebuie menționat că ei nu au sau dezvoltă mult mai greu abilitatea de a folosi mișcări simple pentru a se exprima, ca de exemplu să arate înspre lucruri.

Dificultățile în comunicare pot apărea din primul an de viață. De pildă, gânguritul tipic bebelușilor poate apărea mai târziu. Ulterior, în anii 2 și 3 de viață, copiii cu autism tind să se exprime mai greu și să folosească mai puține combinații de consoane și de cuvinte. În plus, ei tind să nu își împărtășească experiențele și nici să ceară diverse lucruri. Mai degrabă, ei tind să repete cuvintele celorlalți.

Ce înseamnă autism și cum se manifestă

 

Comportamentele repetitive se numără și ele printre simptomele autismului. Acestea pot fi de mai multe tipuri, potrivit Wikipedia.org:

– comportamente stereotipe: mișcări repetitive, ca de exemplu bătutul din palme, rotirea capului

– comportamente compulsive. Acestea sunt comportamente consumatoare de timp, realizate după reguli rigide, menite să reducă anxietatea pe care o simte o persoană. Exemple: aranjarea obiectelor într-o anumită ordine, în funcție de dimensiuni, verificarea anumitor lucruri etc.

– rezistența la schimbare (exemplu: mobila să nu fie mutată)

– comportamente ritualice (aceleași activități zilnice, desfășurate în aceeași ordine)

– fixații care sunt anormale ca intensitate (de exemplu, preocuparea excesivă pentru o singură jucărie sau pentru o singură emisiune TV)

– autoflagelare: lovirea ochilor, înțeparea pielii, mușcarea mâinilor, lovirea capului

Care sunt cauzele autismului

 

Nu se știe ce anume cauzează autismul. Teoria că anumite tipuri de vaccin ar duce la îmbolnăvirea copiilor de autism a fost infirmată de numeroase studii care au demonstrat că nu există nicio legătură între vaccinare și autism.

Ce înseamnă autism și cu ce factori de risc a fost asociat

 

Autismul a fost asociat cu o combinație de factori genetici și de mediu. Potrivit Wikipedia.org, pe lista factorilor de risc din timpul sarcinii s-ar afla anumite infecții, precum cea cu virusul rubeolei; prezența unor substanțe precum acidul valproic, alcoolul, cocaina, pesticidele, plumbul; poluarea aerului; boli autoimune; restricția dezvoltării fetusului în uter.

Când vorbim de ce înseamnă autism cu exactitate, trebuie să ne referim la modul în care este afectat creierul unei persoane cu autism. Concret, această tulburare afectează modul în care informația este procesată în creier și modul în care celulele nervoase și sinapsele lor se conectează și organizează (în sistemul nervos, o sinapsă este o structură care îi permite unui neuron, adică unei celule nervoase, să transmită un semnal electric sau chimic unui alt neuron).

Cum se tratează autismul

 

Copiii care suferă de autism pot fi ajutați de terapia comportamentală, precum și de logopedie (ramură a medicinei și a pedagogiei care studiază, tratează și corectează defectele de pronunțare și de emisiune vocală, mai ales la copii). În acest fel ei pot obține anumite deprinderi sociale și de comunicare. Deși nu există un leac pentru autism, au existat cazuri în care unii copii au depășit tulburarea. Pe de altă parte, nu foarte mulți adulți cu autism reușesc să trăiască independent.

La nivel global, se estimează că în anul 2015 existau 24,8 milioane de oameni cu autism. Un alt aspect care merită menționat când discutăm despre ce înseamnă autism este că autismul apare de 4-5 ori mai des la băieți decât la fete.

Foto: Captură YouTube via Wikipedia

Dacă v-a plăcut acest articol despre Ce înseamnă autism și vreți să citiți și alte articol de cultură generală, vă recomandăm:

Locuri de vizitat primăvara în România

Vroiam sau voiam – cum e corect?

Simptome coronavirus

Ce este pandemia

Angajarea răspunderii Guvernului

Eclipsă totală de Soare

Ce este lumina

Ce este o ordonanță de urgență

Ce este sindromul Asperger

Ce sunt celulele stem și la ce ajută

Ce rol are ficatul

Tensiunea arterială normală

Materia întunecată

Ordinea planetelor de la Soare

Cel mai lung cuvânt din lume

Care este cea mai mare planetă

Planetele Sistemului Solar

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.