Oamenii de știință au eliminat cu succes virusul HIV din celule infectate. Au folosit o tehnologie premiată cu Nobel

ADN celulă
Foto: TheDigitalArtist / pixabay.com

Oamenii de știință au anunțat că au eliminat cu succes virusul HIV din celulele infectate, folosind tehnologia de editare genetică CRISPR, câștigătoare a premiului Nobel, relatează BBC.

Potrivit sursei citate, aceasta funcționează „ca o foarfecă la nivel molecular”, în sensul că taie ADN-ul, astfel încât bucățile de virus pot fi îndepărtate sau inactivate.

Tehnologia de editare genetică CRISPR a fost premiată cu Nobelul pentru Chimie în 2020. Premiul a fost împărțit de cercetătoarele Emmanuelle Charpentier din Franța și Jennifer Doudna din SUA.

Acum, cercetătorii speră că, în ultimă instanță, tehnologia va putea elimina din organism orice urmă de virus HIV, deși este nevoie de mai multe studii pentru a verifica dacă aceasta este eficientă și sigură pentru pacienți.

În prezent, medicamentele existente împotriva HIV pot opri virusul, dar nu îl pot elimina din organism.

Noua cercetare a fost realizată de o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Amsterdam, Olanda. Ei au prezentat un rezumat al descoperirii lor la o conferință medicală în această săptămână, mai notează BBC.

La ora actuală, și alți oameni de știință încearcă să folosească Crispr împotriva HIV. De exemplu, cercetătorii de la Excision BioTherapeutics au transmis că, după 48 de săptămâni, 3 voluntari cu HIV pe care a fost testată tehnologia CRISPR nu au efecte secundare grave.

„Va fi nevoie de mult mai multă muncă pentru a demonstra că rezultatele acestor teste celulare se pot produce într-un întreg organism, pentru o terapie viitoare. Va fi nevoie de mult mai multă dezvoltare înainte ca descoperirea să aibă impact asupra celor cu HIV”, a declarat James Dixon, profesor asociat de tehnologii cu celule stem și terapie genetică la Universitatea din Nottingham.

Virusul HIV infectează și atacă celulele sistemului imunitar. Cu un tratament eficient, unele celule intră într-o stare de repaus sau latentă, astfel încât acestea conțin în continuare ADN-ul sau materialul genetic al HIV, dar nu mai produc în mod activ un nou virus. Astfel, virusul nu se mai multiplică, iar persoanele infectate pot duce o viață aproape normală.

Majoritatea persoanelor cu HIV au nevoie de terapie antiretrovirală pe tot parcursul vieții. Dacă pacienții nu mai iau aceste medicamente, virusul latent se poate trezi și îi poate îmbolnăvi din nou.

Foto: TheDigitalArtist / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.