Cele mai bogate familii regale din lume. Regina Marii Britanii nu e în Top 10

Sultanul din Brunei, Hassanal Bolkiah, nu este cel mai bogat monarh din lume. Foto: Captură Youtube

Dacă aveți impresia că familiile regale din Europa sunt cele mai bogate, vă înșelați. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care conduce o familie regală cu o avere de peste 500 de milioane de dolari, nici măcar nu prinde Top 10 mondial.

Iată care sunt cele mai bogate familii regale din lume, în ordine crescătoare a averii:

10. Prințul Albert de Monaco

Averea familiei Grimaldi, care conduce Principatul Monaco, este de aproximativ un miliard de dolari. Prințul Albert al II-lea deține o pătrime din țara pe care o conduce și a acumulat colecții impresionante de mașini de epocă și timbre rare.

Cele mai bogate familii regale din lume

9. Emirul Tamim bin Hamad Al Thani al Qatarului

Cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, emirul Tamim bin Hamad Al Thani a preluat tronul Qatarului în 2013, succedându-i tatălui său. Dacă fostul emir avea o avere estimată la 2,4 miliarde de dolari, fiul său a preluat o mare parte din aceasta, printre care și Autoritatea Qatariană de Investiții, care administrează rezervele de petrol și gaze ale țării din Golful Persic.

8. Marele Duce Henri al Luxemburgului

Cu o avere de 4 miliarde de dolari, conducătorii statului Luxemburg au o avere considerabilă. Chiar și așa, familia regală primește o sumă de bani – peste 320.000 de dolari anual – din partea statului, începând cu 1948 -, pentru a îndeplini anumite funcții și ceremonii.

7. Emirul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Dubai, Emiratele Arabe Unite

Mohammed bin Rashid Al Maktoum este vice-președintele și prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite și conducătorul Dubaiului. Are o avere de 4,5 miliarde de dolari, însă a donat de cel puțin două ori această sumă pentru a crea o fundație care îi poartă numele și care are ca scop ajutarea viitoarelor generații.

Cele mai bogate familii regale din lume

6. Prințul Hans-Adam al II-lea, Liechtenstein

Casa princiară a Liechtensteinului este cea mai bogată casă regală din Europa. Averea provine din banca privată pe care o deține, LGT Group, și de investițiile pe care le face prin propria fundație, care se ocupă în afaceri cu imobiliare, păduri și vin.

Prințul care conduce micuțul stat european are o avere de peste 5 miliarde de dolari.

5. Regele Mohammed al VI-lea al Marocului

Cu o avere de peste 5,7 miliarde de dolari, Regele Mohammed al VI-lea deține o mare parte din Compania Națională de Investiții a Marocului. Acest fond de investiții este implicat în multe afaceri în Africa, unde se ocupă cu afaceri în domeniul bancar, în telecomunicații și energie.

4. Emirul Khalifa bin Zayed Al Nahyan, Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite

Khalifa bin Zayed Al Nahyan este președintele Emiratelor Arabe Unite și are o avere de 15 miliarde de dolari. Emirul a făcut avere ca director al Autorității de Investiții din Abu Dhabi, care administrează rezervele de petrol în exces ale Emiratelor Arabe Unite.

Cele mai bogate familii regale din lume

3. Regele Salman bin Abdulaziz Al Saud, Arabia Saudită

Cu o avere de 17 miliarde de dolari, conducătorul Arabiei Saudite deține, pe lângă numeroasele afaceri cu petrol și gaze, și un grup de media, care publică două dintre cele mai importante ziare din țările arabe, Asharq Al-Awsat și Al Eqtisadiah.

2. Sultan Hassanal Bolkiah, Brunei

Cu toții am auzit de Sultanul din Brunei, faimos pentru averea sa, însă, suprinzător, nu este cel mai bogat monarh din lume. După ce a făcut peste 20 de miliarde de dolari din industria petrolieră, Sultanul trăiește în cel mai mare palat din lume și are o colecție de 600 de mașini Rolls-Royce.

1. Regele Maha Vajiralongkorn, Thailanda

Peste 30 de miliarde de dolari. Aceasta este averea Regelui Maha Vajiralongkorn al Thailandei. Majoritatea banilor au fost câștigați din investiții făcute de Biroul de Proprietate al Coroanei, care administrează proprietățile Regelui Thailandei.