Muzica fotbalului. ”You’ll Never Walk Alone” și incredibilul drum de pe Broadway la Liverpool

Fotbalul este primul sport pentru care spectatorii au început să cânte. Mulți suporteri o fac și în ziua de azi, chiar dacă jocul și-a suprimat, în mare parte, latura romantică.

În acest serial, vă invităm să aflați poveștile din spatele câtorva dintre cele mai frumoase melodii care se aud pe stadioanele din lumea întreagă, oriunde se joacă un meci de fotbal.

Începem cu ”You’ll Never Walk Alone”, poate cel mai cunoscut imn al unei echipe de fotbal, aceasta fiind, evident, FC Liverpool.

Creat în mijlocul erei victoriene și primit cu brațele deschise de numeroasa clasă muncitoare din Marea Britanie, fotbalul a devenit rapid într-un ritual al maselor. Cum puterea fotbalului stă în sentimentele extreme pe care le aprinde meci după meci, săptămână după săptămână, încurajările ”microbiștilor” de altădată s-au cristalizat cu timpul în melodii.

Cel mai vechi astfel de cântec, potrivit datelor istorice, și anume un număr al publicației ”Eastern Daily Press” din 1905, este ”On the Ball, City”, care este și azi imnul formației Norwich City.

Câteva decenii mai târziu, într-o sâmbătă de noiembrie în 1963, debutează și „You’ll Never Walk Alone” în fotbalul englez, pe celebrul stadion ”Anfield Road”.

Melodia avea deja o oarecare vechime, fiind interpretată prima oară în muzicalul ”Carousel” (1945), compus de celebrii Rodgers și Hammerstein, vinovați pentru multe succese uriașe pe Broadway, printre care și ”Sunetul Muzicii”.

Cântecul a fost preluat de numeroși artiști celebri, precum Frank Sinatra, Elvis Presley sau Doris Day, însă versiunea formației Gerry & the Pacemakers a fost cea care a adus „You’ll Never Walk Alone” cu adevărat la Liverpool.

Se poate spune că succesul obținut de FC Liverpool în fotbalul englez și european este strâns legat de această melodie. A fost adoptată în primii ani la club ai legendarului manager Bill Shankly, care a transformat gruparea din Merseyside dintr-o echipă de liga a doua, care nu mai câștigase nimic de 15 ani, în cea mai puternică formație a Europei.

În timp ce ”The Beatles” cucereau lumea, la Liverpool, miile de suporteri se adunau în ”The Kop”, fosta uriașă peluză cu locuri în picioare de pe ”Anfield Road”, pentru a da concerte la fel de impresionante, ca acesta:

Imnul ”cormoranilor” a fost împrumutat, treptat, și de alte echipe. Celtic Glasgow, de exemplu, sau Borussia Dortmund. „You’ll Never Walk Alone” se aude și în Olanda, la Rotterdam, unde suporterii lui Feyenoord încep să îl cânte în minutul 12 al partidelor, în Belgia, pe stadionul grupării FC Bruges, sau chiar în Japonia, fiind o melodie preferată de susținătorii echipei FC Tokyo.

Chiar și așa, Liverpool și „You’ll Never Walk Alone” nu s-au despărțit niciodată și este greu de crezut că o vor face vreodată. Melodia face parte din identitatea clubului, la fel de mult ca faimoasele tricouri roșii pe care le poartă jucătorii.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

O dramă dintr-un milion. „Femeia trebuie să țină casa, chiar dacă îți dă o palmă”
Locuri de muncă în străinătate, pentru necalificați. Oferte în 2015
Peștera secretă din Munții Pădurea Craiului

”You'll never walk alone”, Liverpool FC
”You’ll never walk alone”, Liverpool FC