Care este prenumele și cum îl deosebești de numele de familie

care este prenumele numele copil bebeluș
Foto: regina_zulauf / pixabay.com

Dacă v-ați întrebat care este prenumele și care numele, sau care este diferența dintre nume, prenume sau nume de familie, în acest articol veți găsi explicațiile necesare.

Conform definiției din Dicționar Explicativ al Limbii Române, prenumele este numele care i se dă unui om la naștere și care distinge pe fiecare dintre membrii aceleiași familii. Prenumelui i se mai spune și nume de botez sau numele mic.

Care este prenumele în limba română

 

Iată câteva exemple de prenume foarte folosite în limba română: Maria, Marian, Ioana, Ion, Ionuț, Andrei, Andreea, Gabriela, Gabriel, Alexandra, Alexandru, Alex, Ștefan, Elena.

În mod tradițional, de ziua numelui, românii care poartă nume de sfinți își sărbătoresc onomastica.

În diferite părți din lume, inclusiv în România, unele familii obișnuiesc să le dea nou-născuților mai multe prenume. La noi în țară unele familii aleg ca, la naștere, bebelușul să primească două prenume.

În cele mai multe țări europene, prenumele se plasează înaintea numelui de familie, dar există excepții. În Ungaria, de pildă, numele de familie este plasat înaintea prenumelui.

Alte țări unde se folosește ordinea nume de familie – prenume sunt China, Japonia, Coreea de Sud, Singapore, Vietnam, precum și în anumite părți din India, potrivit Wikipedia.org.

Diferența dintre prenume și pronume

 

Atenție! Nu confundați prenumele cu pronumele. Pronumele este o parte de vorbire flexibilă care ține locul unui substantiv. Pronumele poate fi de mai multe feluri, ca de exemplu personal (eu, tu, el, noi etc), de întărire (însăși, înșiși, înșine etc), posesiv (al meu, a mea, ai tăi etc), demonstrativ (acesta, aceștia) etc.

Care este prenumele și care este numele de familie

 

Prin urmare, prenumele este diferit de numele de familie. Potrivit definiției oferite de Dicționarul Explicativ al Limbii Române, numele de familie (numit în mod curent și numele unei persoane) este numele pe care îl poartă toți membrii aceleiași familii și care se transmite de la părinți la copii.

Iată câteva dintre cele mai populare nume de familie din România: Popescu, Ionescu, Popa, Pop, Constantinescu, Stan, Dumitrescu, Dobre, Barbu, Dinu, Georgescu, Stoica, Diaconu, Diaconescu, Petrescu, Stănescu, Ciobanu, Munteanu, Moldoveanu, Mihăilescu, Mihalache, Iancu, Teodorescu sau Călinescu.

Foto: regina_zulauf / pixabay.com

Dincolo de acest articol despre care este prenumele și cum îl deosebești de numele de familie, te-ar putea interesa și alte articole de cultură generală:

Locuri de vizitat primăvara în România

Vroiam sau voiam – cum e corect?

Angajarea răspunderii Guvernului

Eclipsă totală de Soare

Ce este lumina

Ce este o ordonanță de urgență

Ce este sindromul Asperger

Ce sunt celulele stem și la ce ajută

Ce rol are ficatul

Tensiunea arterială normală

Eclipsă totală Lună

Ce înseamnă un an lumină

Materia întunecată

Ordinea planetelor de la Soare

Cel mai lung cuvânt din lume

Care este cea mai mare planetă

Planetele Sistemului Solar

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.