Cinci meciuri care au zguduit lumea. Eliminarea Germaniei de la Cupa Mondială 2018, cel mai mare șoc din istorie?

Germania a părăsit Cupa Mondială 2018 după o înfrângere neașteptată cu Coreea de Sud. Foto: FIFA World Cup / Facebook

Coreea de Sud a învins Germania cu 2-0 la Cupa Mondială 2018, provocând prima eliminare a nemților în faza grupelor. Este cea mai mare surpriză a turneului final din Rusia și nu numai.

Eșecul cu asiaticii pune capăt celei mai slabe participări din istoria ”panzerelor”.

În cei 88 de ani de istorie, Cupa Mondială a fost scena a numeroase momente suprinzătoare, iar în acest articol vă reamintim cinci dintre cele mai neașteptate rezultate din istoria celei mai importante competiții fotbalistice din lume.

2014: Germania – Brazilia 7-1, semifinale

De la cea mai mare rușine din istoria recentă a fotbalului german, la cel mai neașteptat succes. În urmă cu patru ani, nemții au distrus Brazilia chiar la ea acasă. După o jumătate de oră de joc, scorul era 5-0. E greu de spus dacă Germania a jucat foarte bine sau Brazilia s-a apărat extrem de prost, însă partida a avut cu siguranță un aer suprarealist.

În acest meci, Miroslav Klose a devenit cel mai bun marcator din istoria Cupei Mondiale, cu 16 goluri.

2002: Coreea de Sud – Italia 2-1, optimi de finală

Victoria obținută la Kazan, în fața Germaniei, nu este nici pe departe primul șoc provocat la Cupa Mondială de sud-coreeni. În 2002, pe teren propriu, coreenii au ajuns până în semifinale, unde au fost răpuși chiar de nemți, însă până atunci au eliminat două mari forțe ale fotbalului european: Italia și Spania.

Italienii au deschis scorul prin Christian Vieri, însă meciul a fost împins în prelungiri de Seoul Ki-hyeon. În minutul 117, Ahn Jun-hwan a marcat golul de aur. Atacantul sud-coreean a fost dat afară de echipa sa de club, Perugia, în urma acestei reușite.

1966: Coreea de Nord – Italia 1-0, faza grupelor

Italienii au pierdut și în fața coreenilor din Nord, în 1966. Calificată pentru prima oară la Cupa Mondială, Coreea de Nord era considerată victimă sigură, însă a dat peste cap toate pronosticurile. După ce au pierdut cu 3-0 în fața Uniunii Sovietice, asiaticii au eliminat Italia, printr-un gol marcat de Pak Doo-ik.

Coreea de Nord avea să ajungă în sferturile de finală, unde a condus cu 3-0 Portugalia marelui Eusebio, înainte să piardă meciul cu 5-3.

1954: Germania de Vest – Ungaria 3-2, finala

Chiar dacă azi ar fi un rezultat absolut normal, victoria nemților în fața ungurilor a fost un mare șoc în 1954. Germanii o numesc ”minunea de la Berna”. Ungaria – cu Ferenc Puskas în rol principal – nu pierduse de 4 ani și învinsese Germania în faza grupelor cu 8-3.

În finala, maghiarii au condus cu 2-0, însă nemții au răspuns prin trei goluri și au cucerit primul titlu mondial, la mai puțin de un deceniu după finalul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1950: SUA – Anglia 1-0, faza grupelor

O echipă de amatori din Statele Unite ale Americii au bătut Anglia la turneul final din Brazilia, în 1950. Era prima participare a britanicilor la Mondiale. Singurul gol al meciului a fost marcat de Joe Gaetjens, jucător născut în Haiti, iar Anglia a părăsit pe ușa din dos competiția, care avea să mai consemneze o surpriză de proporții chiar în finală: Brazilia – Uruguay 1-2!