Teatre în București sectorul 3. De la operetă la thrillere psihologice

teatre în bucurești sectorul 3 teatrul evreiesc de stat din bucurești
Teatrul Evreiesc de Stat din București. Foto: Wikipedia

Teatre în București sectorul 3. Centrul istoric al capitalei se află în sectorul 3 din București, așadar acest sector este unul dintre cele mai bogate în instituții de cultură și spații de spectacole.

Teatre în București sectorul 3 – Teatrul de Operetă

 

1. Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” se află Bulevardul Octavian Goga numărul 1.

Rezervări și informații despre bilete se pot obține la numerele de telefon: +40763366762 și +40726231802.

Teatrul de Stat de Operetă a fost înființat în anul 1950, cu premiera „Vânt de libertate” de Isaak Dunaevski.

Până în anul 1986, când a fost dărâmată împreună cu multe alte clădiri din centrul istoric al capitalei, gazda Operetei a fost clădirea Teatrului „Regina Maria”. Apoi, instituția bucureșteană și-a primit spectatorii în Sala Mică a Teatrului Național, se arată pe siteul instituției.

După Revoluție, începând cu anul 1992, numele unuia dintre cei mai valoroși tenori pe care i-a avut opereta – Ion Dacian – se află în titulatura teatrului.

În 2001, Teatrul de Operetă a primit, prin Hotărâre de Guvern, titulatura de Teatru Național, stagiunea fiind marcată de premiera „Miss Virtute (Suzana)”, de Jean Gilbert, în regia Constanței Câmpeanu.

În anul 2011, Teatrul Național a intrat într-un proces de reabilitare, ceea ce a determinat desfășurarea temporară a activității Operetei în cadrul unui amplu turneu național, în principalele orașe din țară. În paralel, pentru că o mutare urgentă a activității teatrului era necesară, a început construirea primului sediu dedicat exclusiv Teatrului de Operetă și Musical, care este, în același timp, și prima clădire pentru spectacole cu profil muzical construită în România după 1989.

Noua clădire a Teatrului de Operetă

 

Clădirea este una modernă, și cuprinde mai multe spații dedicate desfășurării activităților artistice:

– sala de spectacol, cu o capacitate de 550 locuri
– scena
– sala pentru repetiții cor și balet
– zona pentru repetiții orchestră
– fosa pentru orchestră
– foaier, cu o capacitate de 100-150 locuri
– spații auxiliare precum: cabine individuale de repetiții pentru muzicieni, depozite costume, cizmărie, croitorie, depozit de partituri muzicale
– spații pentru deservirea publicului și anexe.

Puncte de vânzare a biletelor:

1. B-dul Octavian Goga Nr. 1, Casa de bilete a Teatrului Naţional de Operetă și Musical „Ion Dacian”, Bucureşti
Telefon rezervări: 0726.231.802 / 0763366762
Program: Luni-Vineri 12:00-19:00
Sâmbătă: 17:00-19:00

2. B-dul Tineretului Nr. 8 – 10, Casa de bilete a Palatului Naţional al Copiilor, Bucureşti
Program: Luni-Vineri 12:00-18:00
Sâmbătă: 12:00-14:00

3. Calea Dorobanţi Nr. 62, apartament 2, sector 1, Bucureşti
Program: Luni-Vineri 09:30-18:00

Biletele pot fi achiziţionate online de pe site-ul www.startickets.ro.

Teatre în București sectorul 3 – Teatrul Evreiesc de Stat

2. Teatrul Evreiesc de Stat din București se află pe Strada Iuliu Barasch, la numărul 15, sector 3, București (zona Sf. Vineri – Udriște).

Casa de bilete:
0743.215.998
rezervari@teatrul-evreiesc.ro

Programul casei de bilete este următorul:

Marți-Vineri: 16.00-21.00
Sâmbătă-Duminică: 10.00-13.00 și 17.00-21.00
Luni: Închis

Biletele pentru spectacolele Teatrului Evreiesc de Stat pot fi achiziționate atât de la casa de bilete, cât și online, exclusiv din rețeaua mySTAGE.

Prețurile biletelor sunt următoarele:

Categoria 1: 60, 50, 40 de lei
Categoria 2: 50, 40 de lei
Categoria 3: 30, 20 de lei (elevi, studenți, pensionari)

Teatrul Evreiesc de Stat din București – Istoric

 

Clădirea Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti datează din ultima decadă a secolului al XIX-lea. Doctorul Iuliu Barasch, care cumpărase terenul, intenţiona iniţial să construiască aici o clinică. Terenul era situat în inima unui cartier evreiesc bucureştean, unde spre sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX trăiau în jur de 300.000 de evrei. După câţiva ani aici s-a construit totuşi nu o clinică, ci o casă de cultură, se arată pe siteul instituției.

La începutul anilor ’40 câţiva artişti, scriitori, şi muzicieni au înfiinţat Teatrul Evreiesc Baraşeum, pe scena căruia au evoluat, jucând în limba română, o seamă de cunoscuţi actori evrei, printre care Alexandru Finţi, Beate Fredanov, Willy Ronea, M. Bradu, N. Stroe, Mircea Crişan ş. a. În acea vreme clădirea avea două săli: una la parter, unde se jucau piesele de teatru, şi o alta la etajul întâi, destinată spectacolelor de revistă.

În 1948 a fost înfiinţat Teatrul Evreiesc de Stat, iar în 1954-1955 clădirea a fost renovată în forma care s-a păstrat până astăzi. Sala de spectacole are 200 de locuri, instalaţie de sunet şi de climatizare, instalaţie de translație prin supratitrare.

Din 1948 și până astăzi, scena din strada Dr. Iuliu Barasch a prezentat peste 200 de premiere: adaptări scenice după operele marilor reprezentanţi ai literaturii idiş (Şalom Alehem, I.L. Peretz, Mendele Mocher Sforim, Isaac Bashevis Singer, Ephraim Kishon), piese ale unor clasici ai dramaturgiei evreieşti (S. Ansky, Iacob Gordin, H. Leivik), ale unor dramaturgi evrei din România (Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Sever, Dumitru Solomon) şi din lume (Arthur Miller, Israel Horovitz, Mario Diament), precum şi ale unor autori din dramaturgia universală (Moliere, Lessing, Ibsen, Bertolt Brecht, Lion Feuchtwanger, Max Frisch, Friedrich Dürrenmatt, Arnold Wesker).

Teatre în București sectorul 3 – Teatrul „În Culise”

 

3. Compania de Teatru Lupeto se află pe Bulevardul Ion C. Brătianu, la numărul 33. Numărul de telefon de contact este 0766 739 811.

Lupeto oferă spectacole de teatru pentru copii, petreceri, evenimente, cursuri, ateliere creative și educative.

4. Teatrul „În Culise” se află pe Strada Lipscani, la numărul 30, la Artist Cafe (în incinta Diverta – etaj 2).

Datele de contact sunt următoarele:
0735 026 762
teatru@inculise.ro

Teatrul „În Culise” s-a născut în anul 2011, iar la ora actuală are o trupă de 30 de actori. Acestora li se adaugă regizori, teatrologi, tehnicieni.

„În fiecare seară – de luni până duminică – poți să te bucuri de teatru proaspăt, de comedii senzaționale pe care ai putea să le vezi de milioane de ori, spectacole romantice, fără să fie siropoase, tragicomedii în care facem haz de necazurile vieții, spectacole erotice pentru cei care nu au inhibiții, drame puternice care iți pot provoca fiori, thrillere psihologice ca să te întrebi la final „what the f**k?” sau stand up comedy și show-uri de improvizație pentru cei care vor să încerce un alt tip de umor”, se arată pe siteul teatrului.

Misiunea sa „este de a aduce într-un spațiu neconvențional şi cotidian un teatru actual, tânăr, cu texte şi viziuni proaspete, un teatru care să aducă mai aproape de public noțiunea de ”happening”, care să provoace şi să recâştige publicul îndepărtat de cultură şi artă şi, mai ales, un teatru care să reuşească să-şi susțină proiectele din fonduri proprii şi independente de instituțiile de stat. Spectacolele teatrului În Culise vor trece peste bariera spațiului convențional – nerefuzând însă această tradiție -, iar spectatorul va descoperi În Culise o experiență cu totul specială”.

Teatre în București sectorul 3 – Teatrul Mic și Sala Studio

 

5. Sala Studio a Teatrului Mic se află pe Strada Gabroveni, Nr. 57.

Casă de Bilete Teatrul Mic – Sala Studio:
Telefon: 031 069 95 91
Program: Miercuri-Duminică (11:00-19:00)

Foto: Wikipedia

V-ar putea interesa și:

Teatre în București sectorul 4

Teatre în București sectorul 5

Teatre în București sectorul 6

Teatre în Giurgiu

Teatre în Brăila

Teatre în Ploiești

Teatre în Buzău

Teatre în Călărași

Teatre în Tulcea

Teatre în Constanța

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.