Câți metri pătrați are un pogon. Comparație cu 1 hectar și 1 ar

câți metri pătrați are un pogon
Foto: Mampu / pixabay.com

Dacă ați întâlnit în diferite contexte noțiunea de „pogon” și v-ați întrebat câți metri pătrați are un pogon, atunci acest articol vă va oferi toate răspunsurile.

Ce este un pogon

Mulți dintre internauți caută răspunsul la întrebarea câți metri are un pogon, însă corect ar fi să întrebăm câți metri pătrați are un pogon, deoarece pogonul este o unitate de măsură pentru suprafață, așadar este exprimată în metri pătrați, nu în metri.

Trebuie menționat că pogonul era o unitate de măsură pentru suprafețe de teren agricol folosită în trecut mai ales în Țara Românească.

Însă această unitate de măsură continuă să fie folosită și acum, în special în mediul rural. Probabil că v-ați auzit bunicii vorbind de pogoane, chiar dacă pogonul nu face parte din Sistemul Internațional de Unități de Măsură.

Un pogon este egal cu circa 0,5 hectare. Așadar, deoarece un hectar are 10.000 de metri pătrați, rezultă că un pogon are în jur de 5.000 de metri pătrați. Suprafața de 0,5 hectare este menționată în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX).

Câți metri pătrați are un pogon – variante

Potrivit Micului Dicționar Academic (MDA), mărimea unui pogon a variat în funcție de epocă, regiune și cultură, însă de regulă s-a menținut în jurul unei jumătăți de hectar.

Conform Dicționarului Limbii Române Literare Contemporane din anii 1955-1957, pogonul este o unitate de măsură pentru suprafețe de teren ce echivalează cu jumătate de hectar, mai exact cu 5.011,79 metri pătrați.

Aceeași valoare este oferită și de Dicționarul Etimologic Român din anii 1958-1966.

Dicționarul Universal al Limbii Române din anul 1929 oferea un număr ușor diferit. Potrivit acestei surse, un pogon era egal cu 5.012,08 metri pătrați.

Cât de mare este un pogon

Chiar dacă știți câți metri pătrați are un pogon poate fi destul de dificil să vizualizați dimensiunile acestuia dacă nu sunteți obișnuiți să lucrați cu suprafețe. Înțelegem mai bine cât de mare este un pogon dacă ne gândim că el este egal cu jumătate dintr-un hectar.

Un hectar are 10.000 de metri pătrați, așadar are o suprafață egală cu un pătrat cu latura de 100 de metri. Deoarece aria pătratului se obține înmulțind 2 laturi, rezultă că suprafața unui pătrat cu latura de 100 de metri este egală cu 100 de metri x 100 de metri, adică 10.000 de metri pătrați (un hectar).

În ceea ce privește comparația dintre un pogon și un ar, trebuie să știm că un ar este egal cu o suprafață de 100 de metri pătrați (10 metri x 10 metri). Astfel, într-un pogon încat circa 50 de ari (50 x 100 de metri pătrați = 5.000 de metri pătrați).

Câți metri pătrați are un pogon – comparație cu un teren de fotbal

Înțelegem mai ușor cât de mare este un pogon dacă ne imaginăm un pătrat cu latura de circa 71 de metri pătrați. Rezultă că acest pătrat are o arie de 5.041 de metri pătrați (71 de metri x 71 de metri), adică aproximativ un pogon.

Poate fi util să compari un pogon cu suprafața unui teren de fotbal obișnuit. Un teren de fotbal profesionist are cam 7.140 de metri pătrați (105 metri lungime x 68 de metri lățime).

Așadar, un teren de fotbal este mai mare decât un pogon. Practic, terenul de fotbal are o suprafață cu 42% mai mare decât un pogon.

Putem compara un pogon și cu suprafața unui teren de hochei. Un teren de hochei european are o suprafață egală cu 1.800 de metri pătrați (are laturile de 60 de metri, respectiv de 30 de metri). Rezultă că un pogon este mai mare decât un teren de hochei.

Mai precis, un pogon este de circa 2,8 ori mai mare decât un teren de hochei european.

Foto: Mampu / pixabay.com

Dacă acest articol despre câți metri pătrați are un pogon vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Câți metri pătrați are o cameră de 4 pe 4

Câți metri pătrați are un hectar. Comparație cu arul

Câți metri pătrați are un ar

Cum funcționează motorul mașinii și ce este motorul cu combustie internă

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.