Câți metri pătrați are o cameră de 4 pe 4. Ghid cu exemple

câți metri pătrați are o cameră de 4 pe 4
Foto: peterweideman / pixabay.com

Dacă v-ați întrebat câți metri pătrați are o cameră de 4 pe 4, din acest articol veți afla răspunsul, precum și alte informații referitoare la suprafața apartamentelor tipice din România.

Cum se calculează suprafața unei camere

Pentru a afla ce suprafață are o cameră trebuie să înmulțim cele două laturi ale sale, adică lungimea și lățimea. De exemplu, o cameră care are lungimea de 6 metri și lățimea de 3 metri va avea o suprafață egală cu 6 metri x 3 metri, adică 18 metri pătrați.

În mod similar, o cameră care are lățimea de 7 metri și lățimea de 2 metri va avea o suprafață egală cu 7 metri x 2 metri, adică 14 metri pătrați.

Câți metri pătrați are o cameră de 4 pe 4 – calcul

O cameră de 4 pe 4 are o suprafață egală cu un pătrat cu latura de 4 metri (deoarece lungimea și lățimea sunt egale; în cazul nostru sunt egale cu 4 metri).

Așadar, suprafața unei camere cu latura de 4 metri este egală cu 4 metri x 4 metri, adică 16 metri pătrați.

O cameră de 16 metri pătrați este destul de mică pentru o sufragerie sau un living, fiind mai apropiată de dimensiunea unui dormitor dintr-un apartament cu două camere.

Împărțirea locuințelor din România în funcție de gradul de confort

Locuințele din România sunt încadrate în diferite grade de confort în funcție de suprafața lor. Încadrarea locuințelor în diferite grade de confort se regăsește în Decretul-lege nr. 61 din 7 februarie 1990 privind vânzarea de locuinţe construite din fondurile statului către populaţie.

În ceea ce privește garsonierele, deci apartamentele cu o cameră, cele care au o suprafață utilă de cel puțin 37 de metri pătrați sunt incluse în categoria confort sporit.

Cele care au în jur de 30 de metri pătrați sunt incluse la confort 1, iar cele de circa 23 de metri pătrați sunt confort 2.

Câți metri pătrați are o cameră de 4 pe 4 – comparație cu o garsonieră

Garsonierele care au mai puțin de 23 de metri pătrați sunt considerate confort 3. Așadar, chiar și o garsonieră confort 3 este în cele mai multe cazuri mai mare decât o cameră de 4 pe 4.

Totuși, o cameră de 4 pe 4, deci de 16 metri pătrați, este mai mare decât celebra garsonieră de 11 metri pătrați din Cluj-Napoca, scoasă la închiriere în februarie 2022.

Situată pe strada Zambilei, la numărul 21, în cartierul Gheorgheni, garsoniera de 11 metri pătrați din Cluj-Napoca era închiriată pentru prețul de 200 de euro pe lună (ușor negociabil).

Câți metri pătrați are o cameră de 4 pe 4 – comparație cu o cameră de hotel

Putem compara o cameră de 4 pe 4 metri și cu o cameră de hotel. Conform legii din România, suprafața minimă pentru o cameră cu un pat trebuie să fie de:

  • 16 de metri pătrați la un hotel de 5 stele
  • 15 metri pătrați la un hotel de 4 stele
  • 14 metri pătrați la un hotel de 3 stele
  • 12 metri pătrați la un hotel de 2 stele
  • 11 metri pătrați la un hotel de 1 stea

În ceea ce privește suprafața minimă a unei camere cu două paturi, aceasta trebuie să fie de:

  • 20 de metri pătrați la un hotel de 5 stele
  • 18 metri pătrați la un hotel de 4 stele
  • 16 metri pătrați la un hotel de 3 stele
  • 13 metri pătrați la un hotel de 2 stele
  • 12 metri pătrați la un hotel de 1 stea

Foto: peterweideman / pixabay.com

Dacă acest articol vi s-a părut util, atunci v-ar putea interesa și:

Câți metri pătrați are un pogon. Comparație cu 1 hectar și 1 ar

Câți metri pătrați are un hectar. Comparație cu arul

Câți metri pătrați are un ar

Cum funcționează motorul mașinii și ce este motorul cu combustie internă

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.