Stadionul Steaua modernizat. Câte locuri va avea arena din Ghencea

FOTO: Gabinho/Wikimedia Commons
FOTO: Gabinho/Wikimedia Commons

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că se vor investi 301,77 milioane de lei în stadionul Steaua din Ghencea. Stadionul Steaua modernizat ar trebui să fie gata pentru Campionatul European de Fotbal din 2020.

De asemenea, se vor investi 126,41 de milioane de lei în stadionul Arcul de Triumf, care va fi folosit ca teren de antrenament pentru echipele naționale care ar putea juca în România în timpul Campionatului European de Fotbal 2020. Acum, aici joacă naționala de rugby a României. După lucrările de modernizare, stadionul Arcul de Triumf va avea 8.100 de locuri.

„Acest act normativ este necesar întrucât cele două stadioane au fost declarate, alături de Dinamo și Rapid, stadioane de interes public și de importanță națională pentru organizarea la București a unor meciuri din cadrul turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020”, a precizat Dăncilă.

Stadionul Steaua modernizat va primi în Ghencea 30.500 de suporteri. Se va întinde pe o suprafață de 70.000 de metri pătrați. Pe stadionul Steaua modernizat se va putea juca la 25 de luni după ce vor fi demarate lucrările. Finanțarea va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerul Apărării Naționale.

Stadionul din Ghencea a fost inaugurat pe 9 aprilie 1974, la un meci între Steaua București și OFK Belgrad. Capacitatea inițială a fost inițial de 32.000 de locuri, însă în 1991, când au fost montate scaunele de plastic, a scăzut la 28.365.

Cine va juca pe stadionul Steaua modernizat

În ceea ce privește echipa care va juca pe stadionul Ghencea modernizat, președintele CSA Steaua, George Boroi, spunea, în urmă cu doi ani, că „va fi o echipă care va purta numele Steaua”.

Era perioada în care CS Steaua și echipa lui Gigi Becali își căutau dreptatea în instanță. După ce echipei lui Becali i s-a interzis să mai folosească numele Steaua și a devenit FCSB, Marius Lăcătuș a fost însărcinat să construiască o nouă echipă.

Echipa de fotbal Steaua București joacă acum în liga a IV-a, pe un stadion secundar din Ghencea, este pe primul loc și are mari șanse să treacă în liga a III-a de anul viitor.

În jurul echipei Armatei s-au strâns și alte mari nume din istoria clubului. Victor Pițurcă a spus că atunci când CSA Steaua va ajunge în Liga I, ar putea avea un buget chiar și de 8 milioane de euro.

„Ministerul nu o să finanțeze nimic, ei vin cu palmaresul, cu baza sportivă. Or să vină investitorii. Sunt foarte mulți care vor să bage bani. Sunt și foarte mulți suporteri care vor ca Steaua să revină în Ghencea. Să nu mai fie doar o persoană care să decidă totul”, spunea Victor Pițurcă, înainte de a se forma echipa condusă de Marius Lăcătuș și antrenată de Ion Ion.

Judecătorii Tribunalului București urmează să dea o decizie importantă pentru CSA Steaua. Clubul Sportiv al Armatei îi solicită lui Gigi Becali despăgubiri în valoare de 37 de milioane de euro. Motivul este că echipa finanțată de Becali, care acum poartă numele de FCSB, a folosit marca Steaua, între 2004 și 2014, fără să aibă dreptul, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

FOTO: Gabinho/Wikimedia Commons