Premierul Ungariei, dezlănțuit în România. ”Centenarul Marii Uniri nu este un moment festiv”

FOTO: Orban Viktor/Facebook
FOTO: Orban Viktor/Facebook

Prezent în România pentru a participa la evenimente legate de o universitate de vară, premierul Viktor Orban a spus că, pentru maghiari, centenarul Marii Uniri nu reprezintă un moment festiv.

„Acum 100 de ani, România a intrat în epoca modernităţii. Înţelegem că, din punctul lor de vedere, acesta este un moment festiv, dar să înţeleagă şi ei că pentru noi nu e un moment festiv şi rugăm să privim faptul că România modernă, de 100 de ani, nu ştie ce să facă cu acel fapt că aici trăiesc peste un milion de unguri.

Ştiu că în Bucureşti se spune că secuimea nu există, eu sunt de acord cu lozinca UDMR care spune că a existat şi atunci când România modernă nu a existat încă. Şi, cum privesc în jur, secuimea va exista şi atunci când toată Europa se va fi aplecat în faţa islamului.

Oferta noastră, deci e către toţi vecinii noştri, deci şi către prietenii noştri români, în loc să negăm realitatea, ceea ce nu e raţional, mai bine să considerăm această realitate ca o resursă.

Privim Transilvania ca o resursă, vrem o secuime puternică, o maghiarime mai puternică (…) fiindcă asta va însemna şi pentru România o resursă. Asta e calea pe care trebuie să păşim, să vrem numai”, a afirmat Orban, potrivit traducerii oficiale.

”Am arătat că aceia care colaborează cu ungurii fac bine”

Orban a adăugat că Ungaria și-a propus să devină, până în 2030, una dintre cele mai bune cinci țări europene în care să trăiești și să muncești. Premierul de la Budapesta a adăugat și că își dorește o armată puternică și să pună umărul la ”ridicarea Europei Centrale”.

„Avem resurse, avem curaj şi am arătat vecinilor noştri că aceia care colaborează cu ungurii fac bine. (…) Avem o ofertă pentru vecinii noştri: să legăm între noi ţările noastre, oraşele mari cu căi ferate rapide, cu autostrăzi, e ruşine să nu existe asemenea legături în Debrecen şi Oradea, între Kosice şi Miskolc, Osijek şi Pecs şi Cluj şi Budapesta. Propunem ca şi reţelele energetice să fie legate între ele, e o ruşine că încă nu e o realitate, să armonizăm dezvoltarea armatelor noastre şi să dezvoltăm împreună economia, investiţiile în Bazinul Carpatic”, a susţinut Viktor Orban.

Cea de-a 29-a ediţie a Universităţii de Vară „Tusvanyos” s-a încheiat sâmbătă la Băile Tuşnad, evenimentul fiind organizat de Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria şi Consiliul Tineretului Maghiar din România.

Recomandări:

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.