Peste 430 de companii din România: Opriți haosul generalizat în economie!

FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com
FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com

Camera de Comerț Americană din România (AmCham România) solicită retragea urgentă a proiectului de Ordonanță de Urgență privind măsurile fiscale anunțate de către Ministrul de Finanțe în data de 18 decembrie cu intenția de fi implementate începând cu 1 ianuarie 2019.

„Considerăm că măsurile propuse, precum și maniera de adoptare a acestora sunt lipsite de responsabilitate și chibzuință, și induc un haos generalizat în economia românească, fapt confirmat de primele reacții pe piața de capital, care indică o erodare rapidă a încrederii investitorilor în numai câteva ore de la anunțarea acestui OUG.

Facem din nou apel la respectarea cadrului legal privind transparența decizională și consultările publice”, transmite AmCham, printr-un comunicat de presă.

Comunitatea AmCham are peste 430 de companii.

Între timp, pe Bursa de Valori București se înregistrează una dintre cele mai negre zile din istoria sa.

Băncile austriece Erste (-8,8%) și Raiffeisen (-5,4) au suferit și ele corecții pe piețele unde sunt listate, analiștii apreciind că profiturile le vor fi afectate de taxarea, în România, a filialelor lor.

În ceea ce privește companiile energetice, Romgaz avea o cădere de -8,57%, OMV Petrom de -9,22%, iar altele precum Trasngaz -4,22%, Electrica -5,95%, Nuclearelectrica -3,5%, Conpet -4,7%.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat, în consultare publică, proiectul de Ordonanță de Urgență care introduce mai multe măsuri ce urmează a fi aplicate de anul viitor.

Mai multe detalii despre acest subiect găsiți aici și aici.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.