Din iulie, mașinile vor avea obligatoriu „cutii negre”. Ce date vor înregistra acestea

parcare mașini
Foto: moinzon / pixabay.com

Începând cu 6 iulie, toate mașinile noi sau cele care vin din afara Uniunii Europene, chiar dacă sunt second hand, vor avea „EDR” (event data recorder, denumit popular și cutia neagră).

Dispozitivul va înregistra date precum viteza de deplasare, poziția pedalelor de accelerație și frâna (cât de tare a fost apăsată pedala), turația motorului, unghiul de virare, activitatea sistemelelor de siguranță precum ABS-ul și sistemul de control al stabilității, momentul declanșării airbag-urilor, purtarea centurilor de siguranță, plus multe altele.

Dispozitivul va înregistra în buclă toți acești parametri, dar salvarea lor se va face doar în cazul unui accident. Dispozitivul va înregistra și salva doar datele înregistrate cu 5 secunde înainte de momentul impactului și 3 secunde după impact.

Comisia Europeană a precizat că sistemul nu va permite identificarea proprietarului autovehiculului sau a șoferului și nu va putea înregistra audio sau video, iar Parlamentul European va defini clar și precis durata păstrării datelor, precum și persoanele sau entitățile care le vor putea consulta.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.