Bursa românească a pierdut azi tot ce a câștigat în tot anul 2018

Bursa românească a înregistrat pierderi uriașe azi. Foto: Pixaba
Bursa românească a înregistrat pierderi uriașe azi. Foto: Pixabay

Măsurile anunțate aseară de ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, au contribuit la prăbușirea indicelui bursier românesc cu 12%, mai mult decât tot progresul obținut în acest an.

Banca Translivania, care are a doua cea mai mare pondere în structura indicelui BET, a pierdut 19% din cotație azi, iar la bursă s-a activat mecanismul automat deschis în cazul Băncii Transilvania de majorare a limitei inferioare de tranzacţionare.

“Şedinţa de azi este de un roșu atât de aprins, cum nu am mai văzut de la începutul lunii august 2011 când a fost redus ratingul SUA. În cazul băncilor, profitul ar putea fi înjumătăţit. Taxele vor fi o povară pentru bănci şi pentru companiile din sectorul energetic”, a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction, pentru Ziarul Financiar.

Bursa românească a stat toată ziua pe ”roșu”, după anunțul de aseară al ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici. Acesta a anunțat o ”taxă pe lăcomie” pentru bănci, dar și faptul că participanții la pilonul II de pensii vor putea să își retragă banii după cinci ani, iar comisioanele încasate de administratorii fondurilor vor fi mult reduse.

De asemenea, Teodorovici a adăugat că vor fi majorate și taxele plătite de companiile din telecomunicații și energie care activează în România.

Pierderi au înregistrat și BRD, Romgaz și Petrom, care au înregistrat regrese de peste 10 procente, în timp ce BET-FI, compus din Fondul Proprietatea (FP) şi cele cinci SIF-uri, afişează, de asemenea, o scădere importantă.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.