„Taxa pe lăcomie”, anunțată de Guvern. Cine sunt cei vizați

FOTO: Gov.ro taxa pe lăcomie
Eugen Teodorovici. FOTO: Gov.ro

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat marți seara, 18 decembrie, că Executivul intenționează să introducă o nouă taxă ce vizează instituțiile financiar-bancare. El a numit-o „taxa pe lăcomie”.

Propunerea Guvernului este ca de la 1 ianuarie 2019 instituțiile financiar-bancare să fie taxate diferențiat în funcție de ROBOR.

Ce este „taxa pe lăcomie”

Taxa se va aplica în situațiile în care ratele ROBOR la 3 luni și ROBOR la 6 luni depășesc o anumită valoare procentuală.

„Taxa se stabilește pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 luni și la 6 luni de zile atunci când este depășită valoarea de 1,5%. Deci acesta este pragul până la care nu se aplică o astfel de taxă”, a explicat Teodorovici.

Cum se aplică „taxa pe lăcomie”

„Dacă se dorește de către bancă o depășire a acestui plafon, a acestui prag de referință, taxa pe lăcomie devine 0,2% dacă media trimestrială ROBOR este cuprinsă între 1,5 și 2 puncte procentuale inclusiv, 0,4% dacă media trimestrială ROBOR este între 2 și 2,5 puncte procentuale inclusiv, 0,6% dacă media trimestrială ROBOR este între 2,5 și 3 puncte procentuale inclusiv, 0,9% dacă media trimestrială ROBOR este între 3 și 3,5 puncte procentuale inclusiv”, a mai spus ministrul.

„Dacă media trimestrială ROBOR depășește cu peste 2 puncte trimestriale pragul de referință, taxa este de 0,9% și se majorează progresiv cu 0,3 puncte procentuale la fiecare depășire de 0,5 puncte procentuale”, a completat el.

Eugen Teodorovici a menționat că această măsură ar putea aduce la bugetul de stat aproximativ 3 miliarde de lei.

„Sau [impactul bugetar – n.r.] poate să fie 0 în cazul în care băncile decid ca acest ROBOR să fie până la limita plafonului de referință de 1,5%. Deci în funcție și de lăcomia băncilor vom vedea și care este impactul acestei măsuri”, a spus Eugen Teodorovici.

„Nu ne sfiim și cred că e pe deplin argumentat dacă denumim această taxă ca fiind o „taxa pe lăcomie”. Este o propunere care să protejeze românul, pentru că obligația noastră ca și guvernanți este de a proteja interesele cetățeanului din România. Băncile preferă să vină către stat să cumpere titluri, în loc să finanțeze economia reală”, a mai spus ministrul de finanțe.

A început „Rabla pentru electrocasnice”. Cât primiți pentru frigidere și mașini de spălat vechi

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.