Participarea Rusiei la Jocurile Olimpice din 2024, sub semnul întrebării

Steagul Olimpic Foto: Makaristos / Wikimedia Commons
Steagul Olimpic Foto: Makaristos / Wikimedia Commons

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat într-un interviu acordat agenţiei Reuters, citat de Agerpres, că va trebui să fie luată o decizie în privinţa prezenţei sportivilor ruşi la competiţia din capitala Franţei.

„Pentru mine, Jocurile Olimpice sunt, de asemenea, parte din această lume geopolitică. Va trebui să revizuim situaţia în lumina a ceea ce se întâmplă. Dar ceea ce se întâmplă astăzi nu pune de fapt, Rusia în acest concert al naţiunilor pacifiste şi în acest armistiţiu olimpic, în această diplomaţie sportivă în care cred foarte mult. Sunt foarte pragmatică şi vom lua o decizie atunci când va trebui luată”, a declarat Hidalgo, candidată la preşedinţia Franţei.

Primarul Parisului a mai adăugat că Vladimir Putin încalcă dreptul internaţional, nu recunoaşte existenţa dreptului internaţional şi a multilateralismului, aspecte care trebuie luate în considerarere, deoarece acestea sunt incompatibile cu spiritul olimpic.

Țările occidentale au decis să sancţioneze Rusia, inclusiv pe plan sportiv. FIFA şi UEFA au exclus „până la noi ordine” selecţionatele şi cluburile ruse din toate competiţiile pe care le organizează.

De asemenea, Comitetul Internaţional Olimpic, de a cărui competență este și problema participării Rusiei la Jocurile Olimpice, a recomandat interzicerea ruşilor şi belaruşilor de la competiţiile sportive, retrăgând „Ordinul Olimpic” acordat tuturor înalţilor oficiali ruşi, inclusiv preşedintelui Vladimir Putin.

Jurnalist GreatNews, debutat în presa scrisă în 2003, pentru publicații precum Opinia Studențească, Elle, Evenimentul Zilei sau Dilema Veche. Crede că jurnalismul practicat cu integritate este cea mai frumoasă meserie din lume.