Cel mai harnic fotbalist de la Euro 2020 are doar 18 ani

Pedri, un jucător tânăr și muncitor. Foto: UEFA EURO 2020 / Facebook

Euro 2020 a ajuns la faza semifinalelor, însă chiar și înainte de stabilirea învingătoarelor în duelurile de foc Spania – Italia și Anglia – Danemarca, pot fi trase unele concluzii pe marginea acestui turneu neobișnuit.

Disputat cu un an mai târziu față de programul oficial, din cauza pandemiei de coronavirus, și cu stadioanele mai mult goale, Euro 2020 s-a dovedit a fi, totuși, un succes, oferind spectacol fotbalistic de înaltă clasă, surprize și multă emoție, dar și consacrarea unor nume noi.

Până acum, potrivit statisticilor UEFA, cel mai muncitor fotbalist al competiției este tânărul mijlocaș ofensiv Pedri.

Pedro Gonzalez Lopez (18 ani) este titular incontestabil la FC Barcelona, iar selecționerul Spaniei, Luis Enrique, l-a folosit în toate meciurile jucate de spanioli până acum la Euro, bifând 509 minute.

Pedri a alergat 61,5 kilometri în cele cinci meciuri jucate până acum de naționala Spaniei, care a avut nevoie de prelungiri atât în optimile de finală, cu Croația, cât și în ”sferturi”, cu Elveția, când s-a calificat după loviturile de departajare.

Pe locul 2 în topul celor mai buni alergători de la Euro 2020 este cehul Tomas Soucek, care a fugit 57,8 kilometri, cu 100 de metri mai mult decât un alt mijlocaș cu evoluții excelente la turneul final – italianul Jorginho.

Primii cinci cei mai buni marcatori de la Euro 2020 – portughezul Ronaldo și cehul Schick (câte 5 goluri), respectiv belgianul Lukaku, suedezul Forsberg și francezul Benzema (4 goluri) – au părăsit deja întrecerea.

Șanse reale să îi ajungă mai au doar danezul Dolberg și englezii Sterling și Kane, fiecare cu câte 3 reușite la Euro 2020.

Cele mai multe pase decisive la acest turneu final le-a reușit elvețianul Zuber – 4, iar un alt jucător helvet – Akanji – a recuperat cele mai multe baloane – 46. Cele mai multe parade le-a reușit tot un elvețian – extraordinarul Sommer, care a făcut minuni în meciul pierdut la penalty-uri cu Spania, în sferturile de finală.

Belgianul Thorgan Hazard și austriacul Stefan Lainer au comis cele mai multe faulturi la Euro 2020 – 11.