Câți metri pătrați are un hectar. Comparație cu arul

câți metri pătrați are un hectar
Foto: Aflafla1 by Martinvl / Wikipedia.org

Dacă te-ai întrebat câți metri pătrați are un hectar, acest articol îți va oferi răspunsul la această întrebare.

De asemenea, îți vom oferi mai multe exemple și termene de comparație care te vor ajuta ca, în viitor, să știi să calculezi suprafața unui teren.

Ce este hectarul

Hectarul este o unitate de măsură pentru suprafață care se folosește în special pentru măsurarea terenului. Simbolul pentru hectar este ha.

El este egal cu un pătrat cu latura de 100 de metri. Deoarece aria pătratului este egală cu latura la pătrat, rezultă că un hectar are o arie egală cu 100 x 100 de metri pătrați, adică 10.000 de metri pătrați (m²).

1 hectar are 10.000 de metri părați

Așadar, răspunsul la întrebarea câți metri pătrați are un hectar este 10.000 m² (sau 10⁴ m²) . Însă poate că această informație nu te ajută foarte mult să vizualizezi cât de mare este, în realitate, un hectar.

Astfel, este util să faci comparația cu un teren de fotbal. De regulă, un teren de fotbal profesionist are o lungime de 105 metri și o lățime de 68 de metri, având așadar o suprafață egală cu 7.140 de metri pătrați. Prin urmare, un teren de fotbal tipic are cu aproximativ o treime mai puțin decât un hectar.

Un alt exercițiu de imaginație pe care îl poți face este să te gândești câte hectare încap într-un kilometru pătrat. Un kilometru pătrat înseamnă 1.000 x 1.000 de metri pătrați, adică 1.000.000 de m². Deoarece un hectar are 10.000 de metri pătrați, rezultă că într-un kilometru pătrat încap 100 de hectare. Cu alte cuvine, un hectar este egal cu 0,01 km².

Câți metri pătrați are un hectar și câți metri pătrați are un ar

O altă unitate de măsură utilizată în România pentru măsurarea terenurilor este arul (simbol a). Un ar este mult mai mic decât un hectar. Mai exact, un ar este echivalentul unui pătrat cu latura de 10 metri. Așadar, aria sa este egală cu 100 de metri pătrați. Înseamnă că într-un hectar încap 100 de ari (1 ha = 100 de ari).

Hectarul are și alți submultipli, însă ceilalți – cu excepția arului – sunt mult mai puțin utilizați. De exemplu, un centiar (simbol ca) este o unitate de măsură a suprafeței egală cu un metru pătrat (1 m²) sau cu a suta parte dintr-un ar (să ne aducem aminte că 1 ar are 100 de m²).

În mod similar, un deciar (simbol da), este o unitate de măsură a suprafeței egală cu 10 metri pătrați (10 m²) sau cu a zecea parte dintr-un ar. Așadar 1 da este egal cu 0,1 a sau cu 10 ca.

Un decar (simbol daa) este de 10 ori mai mare decât 1 ar. Rezultă că un decar este egal cu 10 ari, reprezentând așadar o suprafață egală cu 1.000 de m², adică a zecea parte dintr-un hectar (1 daa = 0,1 ha).

Câți metri pătrați are un hectar și de ce nu face parte din SI

Este interesant de menționat că hectarul nu face parte din Sistemul Internațional de Unități (numit și Sistemul Internațional, pe scurt SI).

În anul 1795, când a fost introdus oficial sistemul metric, arul a fost definit ca având 100 de m², iar hectarul („hecto” + „ar”) ca având 100 de ari. Sistemul metric a primit pentru prima dată o bază legală în anul 1795, în Franța, în contextul Revoluției. Legea din acel an a definit 5 unități de măsură de bază:

  • metrul pentru lungime
  • arul pentru suprafață
  • sterul (unitate de măsură pentru volume egală cu un metru cub) pentru măsurarea lemnelor așezate în stive
  • litrul pentru volumele de lichid
  • gramul pentru masă

Câți metri pătrați are un hectar – definiția din SI

Ulterior, când sistemul metric a fost reorganizat în anul 1960, dând naștere Sistemului Internațional de Unități de Măsură, arul – și multiplul său hectarul – nu au mai fost incluse ca unități de măsură recunoscute. Însă utilizarea hectarului ca unitate de măsură s-a dovedit a fi foarte înrădăcinată în rândul populației, așa că hectarul a rămas acceptată ca unitate non-SI (din afara Sistemului Internațional) folosită în mod curent.

În actuala definiție a unităților de măsură din SI (din anul 2006), Comitetul Internațional pentru Greutăți și Măsuri nu menționează arul, însă clasifică hectarul drept „unitate non-SI acceptată pentru a fi folosită împreună cu unitățile din Sistemul Internațional”.

Câți metri pătrați are un hectar și ce este un hectometru

Unitatea echivalentă hectarului din Sistemul Internațional este hectometrul pătrat, însă acesta din urmă este extrem de puțin folosit. 1 hectometru este egal cu 100 de metri, deci aria unui pătrat cu latura de 1 hectometru este 100 x 100 m², adică 10.000 m² (un hectar).

Deși decarul și arul nu sunt oficial acceptate, ele continuă să fie folosite în anumite contexte.

În contextul discuției despre câți metri pătrați are un hectar este interesant de menționat și că numele de „hectar” a fost creat în franceză, din latinescul „ārea” („arie”).

Ce este acrul

Potrivit Wikipedia.org, hectarul este unitatea de măsură legală folosită în multe domenii legate de proprietatea asupra terenurilor, urbanism, drept, agricultură, silvicultură sau planificare urbană, atât în Uniunea Europeană, cât și în Australia.

În schimb, SUA, Marea Britanie și Canada folosesc acrul, o unitate de măsură din sistemul imperial egală cu circa 40% dintr-un hectar.

Foto: Aflafla1 by Martinvl / Wikipedia.org

Dacă acest articol despre câți metri pătrați are un hectar ți s-a părut utilă, te-ar putea interesa și:

Câți metri pătrați are o cameră de 4 pe 4

Câți metri pătrați are un pogon

Câți metri pătrați are un ar

Cum funcționează motorul mașinii și ce este motorul cu combustie internă

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.