Câți metri pătrați are un ar de pământ, de teren. Ghid cu exemple

câți metri pătrați are un ar
Foto: acandraja / pixabay.com

Deși nu face parte din Sistemul Internațional al Unităților (SI), arul este o unitate de măsură foarte utilizată în România, așa că este bine să știți câți metri pătrați are un ar.

Câți metri pătrați sunt într-un ar

Alături de hectar, arul este foarte folosit în țara noastră atunci când ne referim la suprafață, în special la suprafețele unor terenuri agricole. Să vedem așadar câți metri pătrați are un ar.

Arul este o unitate de măsură pentru arie, egală cu 100 de metri pătrați (m²). Cu alte cuvinte, 1 ar reprezintă aria unui pătrat cu latura de 10 metri. Deoarece aria pătratului este egală cu latura la pătrat, rezultă că aria unui pătrat cu latura de 10 metri este 10 x 10 metri pătrați, adică 100 m². Exact aceasta este suprafața unui ar.

Câți metri pătrați are un hectar

Pentru comparație, dacă vă întrebați câți metri pătrați are un hectar, trebuie să știți că un hectar are 10.000 de metri pătrați (m²). Așadar, un hectar reprezintă aria unui pătrat cu latura de 100 de metri (100 x 100 metri pătrați = 10.000 m²).

Într-un hectar încap 100 de ari, în vreme ce într-un kilometru pătrat (1.000 x 1.000 de metri pătrați = 1.000.000 m²) încap 100 de hectare.

Câți metri pătrați are un ar

Referitor la ce este arul, trebuie menționat că arul este o unitate de măsură ce era definită în formele mai vechi ale sistemului metric, dar care nu a mai fost inclusă în sistemul modern al unităților de măsură, numit Sistemul Internațional de Unități (SI).

Vechiul sistem metric, ce a fost oficializat prin lege de autoritățile din Franța în anul 1795, în contextul Revoluției Franceze, definea arul drept unitatea de măsură pentru suprafață, potrivit Wikipedia.org.

Care este unitatea de măsură pentru suprafață

Mai târziu, când sistemul metric a fost restructurat în anul 1960, fiind transformat în Sistemul Internațional de Unități, arul nu a mai fost recunoscut ca unitate de măsură oficială. Concret, la ora actuală, unitatea de măsură oficială pentru suprafață este metrul pătrat (m²).

Câți metri pătrați are un ar și unde e folosit

În ciuda acestui fapt, arul continuă să fie foarte folosit în numeroase țări din lume, în special în țări din Europa, dar și în țări din Asia precum India sau Indonezia.

În Rusia, dar și în alte țări din fosta Uniune Sovietică, arul este numit „sotka” (din rusescul сотка, ce înseamnă „o sută”). Este folosit pentru a desemna mărimea unei dacha (casă/cabană cu curte) sau a unei grădini tipice. Multe dacha au o suprafață de 6 ari.

Câți metri pătrați are un ar – utilizarea sa în România

În ceea ce privește România, arul continuă să fie folosit mai ales la țară, pentru a ilustra dimensiunea unor suprafețe de pământ (teren agricol, vie, curte a casei, grădină de legume etc) mai mici, pentru care nu poate fi folosit hectarul deoarece această unitate de măsură ar fi prea mare pentru a fi folosită în acest caz.

Ce este decarul

Acum că știți câți metri pătrați are un ar, vă prezentăm o altă unitate de măsură interesantă, care însă nu este folosită aproape deloc la noi în țară – decarul. Aceasta este o unitate de măsură pentru terenuri, egală cu 10 ari. Cuvântul este format din „deca” plus „ar”.

După cum spuneam, un decar are 10 ari. Deoarece un ar are 100 de metri pătrați, rezultă că un decar are 1.000 de metri pătrați. Decarul este folosit mai ales în Norvegia, Bulgaria, Grecia și în fostele teritorii din Orientul Mijlociu care au făcut parte din Imperiul Otoman.

În loc de denumirea de „decar” se folosesc următorii termeni:

  • stremma în Grecia
  • dunam, dunum, dulum, donum sau dönüm în Israel, Palestina, Iordania, Liban, Siria și Turcia
  • mål în Norvegia

Foto: acandraja / pixabay.com

Dacă acest articol depsre câți metri pătrați are un ar ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Câți metri pătrați are o cameră de 4 pe 4

Câți metri pătrați are un pogon

Câți metri pătrați are un hectar. Comparație cu arul

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.