Dispar arbitrii din tenis? Turneul de la Milano va fi lăsat în grija sistemului Hawk-Eye

Sistemul Hawk-Eye nu greșește. Foto: Cliffano Subagio / Flickr
Sistemul Hawk-Eye nu greșește. Foto: Cliffano Subagio / Flickr

Arbitrii de linie vor fi înlocuiți de tehnologia Hawk-Eye la prima ediție a turneului Next Gen, de la Milano, care va avea loc în noiembrie.

Pentru prima oară la un eveniment organizat de ATP, arbitrul de scaun va fi singurul oficial prezent pe teren. Turneul de la Milano va pune față în față cei mai buni jucători de tenis care au cel mult 21 de ani și se va desfășura între 7 și 11 noimebrie.

Germanul Alexander Zverev, 20 de ani, este marele favorit al competiției, el fiind pe locul 4 în clasamentul mondial, după ce a câștigat două titluri importante, Masters 1000, în acest an.

ATP, organizația care conduce tenisul mondial masculin, va încerca și alte modificări ale jocului la Milano. Seturile vor fi mai scurte, după sistemul primul la 4. La scorul de 3-3, jucătorii vor disputa un tie-break. Se va juca după sistemul cel mai bun din 5 seturi. Se va renunța și la regula avantajului, după modelul partidelor de dublu, jucătorul aflat la primire putând să aleagă din ce parte va servi adversarul său.

Încălzirea va dura doar 5 minute. În prezent, jucătorii au la dispoziție 10 minute. Va fi introdus și un cronometru pentru jucătorul aflat la serviciu. Regula impune o perioadă de doar 25 de secunde în care sportivul își poate pregăti serviciul.

Reguli noi și pentru spectatori. Fanii, cu excepția celor aflați în spatele liniilor de fund, vor putea să intre și să iasă din arenă în timpul punctelor.

Sistemul Hawk-Eye, folosit pentru prima oară la Wimbledon, în urmă cu 10 ani, ca soluție pentru punctele controversate, va observa toate fazele jocului, iar deciziile sale vor fi definitive, fără posibilitatea de a fi contestate.

Jucătorii și spectatorii vor putea urmări pe ecranele din arenă loviturile cele mai strânse. Arbitrul de scaun va anunța scorul, iar greșelile de picior vor fi semnalate de un arbitru din afara arenei, care urmărește imaginile video înregistrate de o cameră specială.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.