Ziua Pământului. Planeta noastră trece prin vremuri grele. Ce putem face?

Foto: skeeze / Pixabay

Ziua Pământului 2019. România este printre cele 193 de țări din lume care marchează Ziua Pământului în acest an. Sărbătoarea, inițiată în 1970, are ca scop protejarea mediului înconjurător.

Ziua Pământului 2019 are drept principală temă subiectul „Protejaţi-ne speciile” („Protect Our Species”), în încercarea de a atrage atenţia asupra animalelor aflate pe cale de dispariţie.

În prezent, diversitatea speciilor este în declin. Aproape 40% dintre cele 11.000 de specii de păsări din lume înregistrează scăderi ale populaţiei, iar 75% din recifele de corali sunt în pericol.

Aproximativ un miliard de oameni din toată lumea sărbătoresc Ziua Pământului pe 22 aprilie, iar astăzi sunt organizate numeroase activități de ecologizare în toate țările participante.

Ziua Mondială a Pământului a fost instituită de ONU, în 2009, prin Rezoluţia 63/278.

Cinci lucruri pe care trebuie să le știi despre Terra de Ziua Pământului 2019:

  1. Pâmântul are o vârstă de aproximativ 4,5 miliarde de ani.
  2. Pâmântul are un câmp magnetic puternic, care îl protejează de efectele radiațiilor solare. Fenomentul este provocat de miezul planetei, care este format din fier și nichel, dar și de rotația rapidă a Pământului.
  3. Pământul este cea mai densă planetă din sistemul solar, cu o densitate medie de 5,52 grame pe centimetru cub.
  4. Puțin peste 70 la sută din suprafața totală a Pământului este acoperită cu apă. Cantitatea de sare din mări și oceane este suficientă să acopere suprafața Pământului de 500 de ori.
  5. Atmosfera Pământului este compusă din nitrogen (77%), oxigen (21%) şi alte gaze precum dioxid de carbon.

Google a realizat un doodle special de Ziua Pământului 2019

Pentru Ziua Pământului, Google a creat un doodle interactiv, în care sunt prezentate mai multe specii aflate pe cale de dispariție: albatrosul călător, bradul roșu de coastă, paedrophryne amauensis (cea mai mică specie de vertebrate), victoria amazonica (una dintre cele mai mari plante acvatice), celacant (cea mai veche specie de animale încă în viață) și colembolele de peșteră adâncă.

Cu toate că mulți specialiști spun că suprapopularea și industrializarea planetei are efecte extem de nocive asupra mediului înconjurător, organizatorii Zilei Pământului cred că fiecare dintre noi putem contribui direct la salvarea planetei noastre.

Foto: Pixabay