Panică pe Whatsapp: ”Trec nori radioactivi dinspre Rusia”. Ce spun autoritățile

nori radioactivi rusia whatsapp
Sursa: Mesajul care a circulat pe Whatsapp / cocoparisienne / pixabay.com

După ce ieri pe rețeaua de socializare Whatsapp a circulat intens un mesaj care îi îndemna pe oameni să nu iasă prea mult din casă de duminică la prânz până luni, 19 august, din cauza radiațiilor de la accidentul nuclear din Rusia, autoritățile române au anunțat că nu există niciun pericol pentru populație.

Mesajul de pe Whatsapp era următorul:

”Este recomandat ca mâine de la 12 până luni seara să nu ieșiți prea mult din casă si mai ales la drum. Este bine și să țineți ferestrele închise, pentru că atunci trec nori radioactivi deasupra României dinspre Rusia”.

Mesajul era însoțit de un link spre un site al Comisiei Europene dedicat monitorizării radioactivității mediului, însă site-ul nu menționa nimic despre o creștere anormală a radioactivității în România sau despre nori radioactivi care se îndreaptă spre țara noastră dinspre Rusia.

Mesajul care a circulat pe Whatsapp

Autoritățile române dau asigurări că nu există niciun pericol pentru români.

„În ceea ce privește informațiile apărute în spațiul public, referitoare la posibila prezență a unui nor radioactiv deasupra României, Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă (IGSU), Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) aduc în atenția opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existența unor factori de risc radiologic pentru populația de pe teritoriul României sau mediu, care să impună luarea unor măsuri de răspuns”, se arată într-un comunicat de presă emis de cele 3 instituții.

În document se arată că Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) realizează în permanență monitorizarea radioactivității mediului pe teritoriul României, prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM).

„În acest sens, ANPM împreună cu CNCAN informează că măsurătorile efectuate pe teritoriul României, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de față, în România nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivității mediului. De asemenea, precizăm că nici la nivel internațional nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului”, continuă comunicatul.

„La ora emiterii comunicatului, nivelul radiațiilor măsurate de către ANPM prin RNSRM se încadrează în limitele radioactivității mediului natural. CNCAN, ANPM împreună cu IGSU precizează că nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu”, se mai arată în comunicatul de presă.

Foto: cocoparisienne / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.