Primele concluzii de la Spitalul Pantelimon, unde 17 pacienți de la ATI au murit în 4 zile

Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București
Foto: Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București / Facebook

Un raport prezentat de postul de televiziune Digi 24 arată că pacienții de la Spitalul Pantelimon au fost tratați corect.

Este vorba despre raportul întocmit de comisia internă de analiză din spital. Aceasta a stabilit că nu au fost identificate situații de reducere a dozei de noradrenalină și că nu au fost semnalate nereguli în circulația fiolelor de noradrenalină.

Comisia internă de analiză s-a constituit în baza Deciziei Managerului Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon din București și a fost formată din 5 persoane (medici din alte specialități decât specialitatea ATI și un secretar de comisie).

Comisia a avut ca scop verificarea din punct de vedere administrativ a administrării de noradrenalină la pacienții internați în perioada 4-7 aprilie 2024. Comisia a făcut precizarea că acțiunile sale nu se substituie analizei deciziei medicale privind corectitudinea administrării noradrenalinei pentru fiecare caz în parte (acest fapt va fi stabilit de Colegiul Medicilor).

De asemenea, Comisia a verificat stocul de noradrenalină de la nivelul Secției ATI și din farmacie, precum și circulația de gestiune a noradrenalinei între farmacie și ATI.

Comisia nu a descoperit nicio abatere profesională, respectându-se toate protocoalele și procedurile terapeutice existente, a mai transmis sursa citată.

De asemenea, potrivit postului de televiziune Digi 24, în această perioadă au fost audiate asistentele și infirmierele din Terapie Intensivă și se pare că nu există asistenta despre care directoarea de îngrijiri a spitalului a susținut că a informat-o de reducerea voită a noradrenalinei.

17 pacienți internați la ATI în perioada 4-7 aprilie au murit (6 în prima zi a intervalului, 4, 1, și respectiv 6 în ultima zi).

Întregul scandal a izbucnit după ce directoarea de îngrijiri a spitalului, Camelia Stamatoiu (asistent medical pr. cu studii superioare), l-a informat pe managerul spitalului că o asistentă a sunat-o și i-a spus că circa 20 de pacienți internați la ATI au murit după ce le-a fost redusă în mod intenționat doza de noradrenalină.

Se pare că există un conflict mai vechi între directoarea de îngrijiri a spitalului și șefa secției de ATI. Mai mulți angajați din spital au făcut o sesizare la Ministerul Sănătății în care s-au plâns de imixtiuni și hărțuire.

raport spital pantelimon ati
Sursa: Digi 24
raport spital pantelimon ati
Sursa: Digi 24
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.